Kategória: Zöldségtermesztés

Új fejlesztésű közegek a balkonládás termesztéshez

A balkonládás termesztés mára nemcsak a városi kertészkedés sajátja, a családi házak körül éppúgy jelentősnek mondható a konténerben való termelés, mint a teraszokon, erkélyeken való növénynevelés. Mégis a közeghasználat során elsősorban a kis- és nagyvárosokban élők jelentik a nagyobb felvevőpiacot. Ez egy mindig változó, de jelentős számú vevőkör, akik már kora tavasztól késő őszig folyamatosan igénylik a termesztéshez szükséges inputanyagokat, így a közegek helyes ismerete és a fejlesztési célok meghatározása aktuális lehet az év bármely szakaszában.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

A hidegfóliás és a szabadföldi paprikatermesztés gazdaságossága

A cikk azt hivatott elemezni, hogy a Magyarországon leginkább jellemző termesztéstechnológiák mellett mennyire gazdaságos paprikatermesztéssel foglalkozni. Az elemzés a hideghajtatás legfontosabb technológiáiban történő TV paprika, valamint a szabadföldi pritamin- és kápiapaprika termesztésének gazdasági aspektusait mutatja be.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

Döntést segítő precíziós eszközök alkalmazása a zöldséghajtatásban

Ismerkedjen meg a Délalföldi Kertészek Szövetkezete által immár 4 éves termelési ciklusban tesztelt precíziós eszközzel: a vezeték nélküli monitoring rendszerrel a paprikahajtatásban. Az eszköz azonnali információkat képes adni a közeg hőmérsékletéről, a vízkapacitásról és az EC-ről a páratartalom és a hőmérséklet vonatkozásában, miközben a külső környezeti adatokat a bázis állomás gyűjti.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

Oltott paprika termesztésének lehetőségei a zöldséghajtatásban

Hazánkban a zöldséghajtatás nagy múltra tekint vissza. Az ország déli részén, leginkább a szentesi régióban telepedtek le azok a bolgár kertészcsaládok, akiknek a hazai paprikahajtatás alapjait köszönhetjük.

A hidrokultúrás termesztés, valamint az üvegházak megjelenése szintén komoly fejlődést eredményezett az ágazat számára. A szentesi régióban jelentős talajproblémák nehezítették a talajon történő termesztést, ez indokolta az áttérést a talaj nélküli hajtatásra. A termesztés egyre intenzívebb, a termőterület csökkenés ellenére a termésátlagok növekednek, köszönhetően a technológiai, szakmai javulásnak. Felmerülhet a kérdés: hogyan lehetne még intenzívebb a termesztés?

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

FruitVeB Bulletin – Bevezetés (1. rész)

Elkészült a hazai zöldség-gyümölcs ágazat 2018. évi teljesítményét összegző és értékelő bulletinje!

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács már több int 20 éve minden évben összefoglalja és értékeli a hazai zöldség-gyümölcs kertészeti és feldolgozóipari szektor előző évi teljesítményét.

A sokéves hagyományon némileg változtatva a modern kor elvárásainak megfelelve az évértékelő bulletin az idei évtől a FruitVeB Magazin részeként elektronikus formában két részletben jelenik majd meg.

Az alábbiakban olvasható a 2018. évi értékelő bulletin bevezetője, míg a következő két hétben előbb a zöldség-, majd a gyümölcs ágazat fajonkénti évértékelője jelenik meg.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

Az oka története és termesztése

Főként Dél-Amerikára jellemző fogyasztása, ez ugyanis őshazája. Története egyes írások szerint még az Inkák elé nyúlik vissza és valószínűleg egyike az elsőként termesztésbe vont növényeknek az Andokban.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.
Betöltés...