Kategória: Zöldségtermesztés

A hajtatott zöldségtermesztés trendjei, piaci viszonyai – 2. rész

A német zöldségtermelés növekvő tendenciát mutat, 2017-ben összesen 3,82 millió tonna szabadföldi terméket állítottak elő a 2016-os 3,56 és a 2015-ös 3,29 millió tonnát követően. A Németországban termelt zöldségek közül kiemelkedik a répa (734 ezer tonna, 14%-os növekedés a 2016-os terméshez képest) és jelentős még a hagymafélék (541 ezer tonna) és a káposzta (479 ezer tonna). Az uborka, vörös káposzta, jégsaláta és a spárga is jelentős, termésük 130 és 190 ezer tonna közötti.

A hajtatott zöldségtermesztés trendjei, piaci viszonyai – 1. rész

A kormányzati statisztikákon alapuló legfrissebb, 2019 januári becslés szerint a világon összesen 496 800 hektáron termesztettek zöldségféléket üvegházban vagy tartósan kiépített termesztőlétesítményben (erre az angol terminológia a „greenhouse” kifejezést használja, és nem érti bele a boltíves-vasvázas fóliaalagutakat, viszont a nagy légterű fóliaházakat igen), míg a teljes hajtatott takarásos (angolul „protected agriculture”, ide minden takarásos technológia beleértendő a hajtatóágyaktól és -alagutaktól kezdve a favázas, rövid élettartamú fóliasátrakig) zöldségterületet 5,6 millió hektárra becsülték (ebből legalább 2,5 millió hektár fólia alatti terület Kínában található).

A kabakosok vízigénye és öntözése

A kabakosok családjába tartozó zöldségfajok szinte mindegyike nagy vízigénnyel jellemezhető, kivéve a sütőtököt, melyet még a mai viszonyok között is termesztenek öntözés nélkül. Általánosságban elmondható, hogy a többi fajt csak öntözött körülmények között lehet sikeresen termeszteni. Az uborka a víz iránt az egyik legérzékenyebb növényünk, vízfelhasználása nagy.

A zöldséghajtatás legújabb technológiai trendjei, fejlesztései

Bár az üvegházak és a vertikális termesztőlétesítmények egyaránt beltéri termesztést tesznek lehetővé, a hasonlóságok itt véget is érnek. Először is, az üvegházaknak napfényre van szükségük, a vertikális farmok teljes mértékben mesterséges megvilágítást használnak. Másodszor, a több emeletes elrendezésnek köszönhetően a vertikális farmok azonos alapterületen nagyobb hasznos területtel rendelkeznek, harmadrészt pedig vertikális farmok bárhová telepíthetők.

Nyári tökök hajtatása

A tökfélék közül hazánkban a nyári tökök közé tartozó spárgatök, cukkini és patisszon hajtatása ismert. Fóliasátrakban, elsősorban a fűtés nélküli berendezésekben történő hajtatásuk elterjedt.

Zöldségfélék víz és tápanyag igénye a palántanevelés során

A zöldségnövények palántanevelési technológiája sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, számos új technológiai elem került bevezetésre. Ma már a nagyüzemi palántanevelés a jól gépesíthető, a palántákat nagy mennyiségben és azonos minőségben előállító módszereket részesíti előnyben, így tápanyagellátásban is a legegyszerűbb, de a tápelemeket legpontosabban kijuttatható eljárásokat alkalmazza.

A csepegtető öntözés hatásának vizsgálata a kápia típusú paprika termésmennyiségének és minőségének alakulására

Magyarországon egyre csökken a szabadföldi paprika termesztés területe, ugyanakkor növekszik a kápia típusú paprika iránti kereslet. Az ipari feldolgozás augusztus 20-tól kezdődik. Nem csak a friss piac, de a feldolgozóipar is a hiányzó nyersanyag mennyiséget Szerbiából próbálja pótolni.

A vetőmagpiac szabályozása

A vetőmag-szabályozás teljes-körű kialakulásának nagy lökést adtak a II. világháborút követő évek élelmiszerhiányának felszámolását célzó mezőgazdasági termelés stratégiai kezdeményezései. Hazánkban 1958-ban törvényerejű rendelet jelent meg a vetőmag forgalomba hozatalának szabályozására és az EU, (korábban EGK) vetőmag alap-jogszabályai is mind 1960-ban keletkeztek. Magyarországon hosszú évtizedeket kellett várni az első vetőmagtörvény kiadására, melyre 1996-ban került sor.

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat helyzete és fejlődési tendenciái

A kertészeti ágazatok 260-270 ezer hektárt foglalnak el a hazai mezőgazdasági területekből, ami a mezőgazdaságilag művelt terület 5,0%-a, de 350 milliárd Ft körüli termelési értékükkel már a mezőgazdaság termelési értékének 13-15%-át adják. Ebből következik, hogy a szántóföldi növénytermesztésnél jóval intenzívebb kultúrákról van szó, egységnyi területen nagyobb termelési érték előállítására képesek: a növénytermesztés 250-280 ezer Ft/ha produktumával szemben itt – országos átlagban – hozzávetőlegesen 1,3-1,4 millió Ft/ha értéktermelésről beszélhetünk, mely az egyes kultúrák között természetesen nagyon jelentős szórást mutat.

Új fejlesztésű közegek a balkonládás termesztéshez

A balkonládás termesztés mára nemcsak a városi kertészkedés sajátja, a családi házak körül éppúgy jelentősnek mondható a konténerben való termelés, mint a teraszokon, erkélyeken való növénynevelés. Mégis a közeghasználat során elsősorban a kis- és nagyvárosokban élők jelentik a nagyobb felvevőpiacot. Ez egy mindig változó, de jelentős számú vevőkör, akik már kora tavasztól késő őszig folyamatosan igénylik a termesztéshez szükséges inputanyagokat, így a közegek helyes ismerete és a fejlesztési célok meghatározása aktuális lehet az év bármely szakaszában.

A hidegfóliás és a szabadföldi paprikatermesztés gazdaságossága

A cikk azt hivatott elemezni, hogy a Magyarországon leginkább jellemző termesztéstechnológiák mellett mennyire gazdaságos paprikatermesztéssel foglalkozni. Az elemzés a hideghajtatás legfontosabb technológiáiban történő TV paprika, valamint a szabadföldi pritamin- és kápiapaprika termesztésének gazdasági aspektusait mutatja be.

Döntést segítő precíziós eszközök alkalmazása a zöldséghajtatásban

Ismerkedjen meg a Délalföldi Kertészek Szövetkezete által immár 4 éves termelési ciklusban tesztelt precíziós eszközzel: a vezeték nélküli monitoring rendszerrel a paprikahajtatásban. Az eszköz azonnali információkat képes adni a közeg hőmérsékletéről, a vízkapacitásról és az EC-ről a páratartalom és a hőmérséklet vonatkozásában, miközben a külső környezeti adatokat a bázis állomás gyűjti.

Oltott paprika termesztésének lehetőségei a zöldséghajtatásban

Hazánkban a zöldséghajtatás nagy múltra tekint vissza. Az ország déli részén, leginkább a szentesi régióban telepedtek le azok a bolgár kertészcsaládok, akiknek a hazai paprikahajtatás alapjait köszönhetjük.

A hidrokultúrás termesztés, valamint az üvegházak megjelenése szintén komoly fejlődést eredményezett az ágazat számára. A szentesi régióban jelentős talajproblémák nehezítették a talajon történő termesztést, ez indokolta az áttérést a talaj nélküli hajtatásra. A termesztés egyre intenzívebb, a termőterület csökkenés ellenére a termésátlagok növekednek, köszönhetően a technológiai, szakmai javulásnak. Felmerülhet a kérdés: hogyan lehetne még intenzívebb a termesztés?

FruitVeB Bulletin – Bevezetés (1. rész)

Elkészült a hazai zöldség-gyümölcs ágazat 2018. évi teljesítményét összegző és értékelő bulletinje!

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács már több int 20 éve minden évben összefoglalja és értékeli a hazai zöldség-gyümölcs kertészeti és feldolgozóipari szektor előző évi teljesítményét.

A sokéves hagyományon némileg változtatva a modern kor elvárásainak megfelelve az évértékelő bulletin az idei évtől a FruitVeB Magazin részeként elektronikus formában két részletben jelenik majd meg.

Az alábbiakban olvasható a 2018. évi értékelő bulletin bevezetője, míg a következő két hétben előbb a zöldség-, majd a gyümölcs ágazat fajonkénti évértékelője jelenik meg.

Az oka története és termesztése

Főként Dél-Amerikára jellemző fogyasztása, ez ugyanis őshazája. Története egyes írások szerint még az Inkák elé nyúlik vissza és valószínűleg egyike az elsőként termesztésbe vont növényeknek az Andokban.

Betöltés...