Kategória: Világpiaci hírek

„Pro Biene” – avagy jól értelmezzük-e a méhek érdekeit?

Németországban 2019. szeptember 4-én a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium elindított egy „Rovarvédelmi akcióprogram” néven bevezetett mozgalmat, amely nem csak a politikai élet résztvevőit és a mezőgazdasággal semmilyen gyakorlati kapcsolatban nem levő, emiatt aztán könnyen félreinformálható lakosságot osztotta meg erőteljesen, hanem az érintett gyümölcs-, illetve növénytermesztők körében is hatalmas vihart kavart.

Meggy: 2019-es világpiaci kitekintés

Hazánk a ’60-as évektől napjainkig a világ nyolc legnagyobb meggytermelő országa között szerepel, jelenleg Lengyelország után az EU második legnagyobb meggytermelője, azaz jelentős hatással van az EU piacára. A tanulmányban idegennyelvű forrásokból származó cikkek összefoglalását olvashatja a legjelentősebb meggytermelő országok 2019-es piaci helyzetről, azok összefüggéseiről, okairól.

A GLOBÁLIS ALMASŰRÍTMÉNY PIAC – 2019 JÚLIUSI PIACI KITEKINTÉS

Az almasűrítmény az egész világon nagy jelentőséggel bíró feldolgozott termék és hazánknak is 3. vezető export terméke a fagyasztott és konzerv csemegekukorica és zöldborsó után a feldolgozott zöldségek-gyümölcsök között. A világ almasűrítmény szükséglete éves szinten 1,5 millió tonna, melynek 40%-át Kína fedezi átlagosan 650 ezer tonnával. A kínai fagykárok és a Trump által bevezetett importvám igencsak felkavarta az almasűrítmény piacot, ami sosem volt igazán „állóvíznek” nevezhető…

Betöltés...