Kategória: Piac és ökonómia

A gyümölcstermelők és vevőkapcsolataik minőségének feltárása (2. rész)

Az üzleti kapcsolatokban az eredményes együttműködések alapja az egymásba vetett kölcsönös bizalom és annak felismerése, hogy együtt sokkal nagyobb előnyökre képesek szert tenni, mint amelyet önállóan érnének el. De hogy ez mennyire valósul meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcstermelői és azok vevői között, erre kerestem a választ a tanulmányom során. A kétrészes cikksorozat második részében részletesebben olvashatunk a termelők kapcsolatainak megítéléséről a legfontosabb vevőkapcsolatokra vonatkozóan.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

A gyümölcstermelők és vevőkapcsolataik minőségének feltárása (1. rész)

A gazelláknál megfigyelhető, hogy ha a csorda egyik tagja veszélyt érez, és megiramodik, a csapat összes tagja követi őt akkor is, ha látják a veszély forrását, és akkor is, ha nem. Tudják, hogy ha egyikük fenyegetve érzi magát, az mindannyiukra vonatkozik. A természetben nap mint nap ez az összefogás és bizalom a csorda tagjainak életben maradásának záloga, amelyet ösztönösen tud minden egyes egyed. Nincs ez másképp az üzleti kapcsolatokban sem, ahol az eredményes együttműködések alapja az egymásba vetett kölcsönös bizalom, és annak felismerése, hogy együtt sokkal nagyobb előnyökre képesek szert tenni, mint amelyet önállóan érnének el. De hogy ez mennyire valósul meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcstermelői és azok vevői között, erre kerestem a választ a tanulmányom során.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

Az étkezési almatermesztés gazdaságossága (1. rész)

Az étkezési almatermesztésünkre is jellemző, ami minden más gyümölcs- vagy agrárágazatunkra is, hogy egyre élesedő versenyben kell helytállni az európai piacon. Ilyen versenykörnyezetben nagy szerepe van a termelés hatékonyságának, értve alatta elsősorban a termelés jövedelmezőségét és jövedelemtermelő képességét. Jelen elemzésünkben ezzel foglalkozunk úgy, hogy a gazdálkodás költség-jövedelem viszonyait két jellemző – intenzív és szuperintenzív – ültetvénytípuson vezetjük keresztül.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

A magyar almaágazat számokban

Magyarország almatermése egy átlagos évben 600 ezer tonna (tízéves átlagtermés: 586 ezer tonna), de az elmúlt 15 évben a 214 és 920 ezer tonna között ingadozott (1. ábra). Ezek a szélsőértékek felhívják a figyelmet a nagyon rossz termésbiztonságra, ami az egyik alapvető akadálya a piacok építésének és megtartásának.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

FruitVeB Bulletin – Bevezetés (1. rész)

Elkészült a hazai zöldség-gyümölcs ágazat 2018. évi teljesítményét összegző és értékelő bulletinje!

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács már több int 20 éve minden évben összefoglalja és értékeli a hazai zöldség-gyümölcs kertészeti és feldolgozóipari szektor előző évi teljesítményét.

A sokéves hagyományon némileg változtatva a modern kor elvárásainak megfelelve az évértékelő bulletin az idei évtől a FruitVeB Magazin részeként elektronikus formában két részletben jelenik majd meg.

Az alábbiakban olvasható a 2018. évi értékelő bulletin bevezetője, míg a következő két hétben előbb a zöldség-, majd a gyümölcs ágazat fajonkénti évértékelője jelenik meg.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.
Betöltés...