Kategória: Alma

Az étkezési almatermesztés gazdaságossága (1. rész)

Az étkezési almatermesztésünkre is jellemző, ami minden más gyümölcs- vagy agrárágazatunkra is, hogy egyre élesedő versenyben kell helytállni az európai piacon. Ilyen versenykörnyezetben nagy szerepe van a termelés hatékonyságának, értve alatta elsősorban a termelés jövedelmezőségét és jövedelemtermelő képességét. Jelen elemzésünkben ezzel foglalkozunk úgy, hogy a gazdálkodás költség-jövedelem viszonyait két jellemző – intenzív és szuperintenzív – ültetvénytípuson vezetjük keresztül.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

A magyar almaágazat számokban

Magyarország almatermése egy átlagos évben 600 ezer tonna (tízéves átlagtermés: 586 ezer tonna), de az elmúlt 15 évben a 214 és 920 ezer tonna között ingadozott (1. ábra). Ezek a szélsőértékek felhívják a figyelmet a nagyon rossz termésbiztonságra, ami az egyik alapvető akadálya a piacok építésének és megtartásának.

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.

A GLOBÁLIS ALMASŰRÍTMÉNY PIAC – 2019 JÚLIUSI PIACI KITEKINTÉS

Az almasűrítmény az egész világon nagy jelentőséggel bíró feldolgozott termék és hazánknak is 3. vezető export terméke a fagyasztott és konzerv csemegekukorica és zöldborsó után a feldolgozott zöldségek-gyümölcsök között. A világ almasűrítmény szükséglete éves szinten 1,5 millió tonna, melynek 40%-át Kína fedezi átlagosan 650 ezer tonnával. A kínai fagykárok és a Trump által bevezetett importvám igencsak felkavarta az almasűrítmény piacot, ami sosem volt igazán „állóvíznek” nevezhető…

A tartalmat csak aktív előfizetéssel lehet elolvasni.
Betöltés...