Az EU-28 országaiban január 1-jén még 4,03 millió tonna alma volt a raktárakban. Ez 2011/12 után az elmúlt évek legnagyobb mennyisége. Ennek ellenére az értékesítők és a termelők optimisták a szezon második felét illetően, és stabil árakat remélnek. Ez a remény jogos is, mivel a megkésett szezonkezdet, és ősszel az azt követő, kissé vontatottan induló értékesítési időszak után beállt az árukészletnek megfelelő iramú forgalom. Decemberben már átlagos mennyiségű, 575 ezer tonna alma kelt el.

Ebben az időszakban elsőrendűen fontos az erős eladási tempó megtartása, hogy a szezon utolsó szakaszában ne képződjön felesleg. Ezzel a legtöbb termelővidéken tisztában vannak, és részterületeken, rugalmas árakkal dolgoznak, hogy az eddigi stabil alaptendencia ne kerüljön veszélybe. Így például az északi területek, mint a Benelux- térség vagy az Alsó-Elba vidék a nagyobb átmérő esetén (80+ mm) engedményekre készek, a délebbi területeken inkább a 70 mm-nél kisebb áru minél nagyobb arányú eladását szorgalmazzák. Ezenkívül néhány európai régióban azt tartják, hogy a gyengébb tételeket – mint a jégverte, vagy színhibás termést – is raktározni kell, így több almát lehetne a feldolgozóiparnak juttatni. Ezeknek a szempontoknak figyelembe vételével az árak széles tartományban mozognak. Így egyrészt szilárd követelésekkel lépnek fel a felső minőségtartományban, másrészt a kevésbé kedvelt területeken jutányos árakat kínálnak.

Megváltoztak a francia piaci résztvevők

A piac francia résztvevői másnak tűnnek, mint eddig. Lényegesen kisebb agresszivitással ténykednek az exportpiacokon. A francia termelői szervezetek december folyamán csak 52 ezer tonna almát tudtak eladni, ez 25 ezer tonnával kevesebb az elmúlt három év átlagánál. A betárolt állomány 575 ezer tonna, majdnem eléri a 2012-beli csúcsot. A francia belföldi piacon novemberben 1,69 EUR/kg volt a bolti eladási ár, ami egyébként 1,45-1,50 EUR/kg szokott lenni. Szükségszerűen visszaesett, a megszokottnál 10-20%- kal csekélyebb a fogyasztás. Ezzel szemben, a német fogyasztókat láthatóan nem riasztják el a határozottan magasabb árak. Az almavásárlás csak 2%-kal marad el az előző évitől. Az élelmiszer-kiskereskedelem, amely évtizedeken át a minél alacsonyabb árak kialakítására törekedett, láthatóan remekül boldogul a helyzettel. A téli hónapok forgalmi adatai rekordszámokat mutatnak, és a kereskedők nem látnak okot arra, hogy nyomást gyakoroljanak a beszállítókra.

Nyertesek és vesztesek

Az összességében kielégítő piaci helyzettől függetlenül vannak nyertesek és vesztesek. Az Elstar piaca nagyon biztos, mivel Közép- Európában kedvelt ez a fajta. A Jonagoldcsoport még előtte áll az erős forgalmú hónapoknak, korai lenne még elemezni. A nyugat-európai kisebb állomány jó alapja lehet a stabil áraknak. Egyedül a Beneluxtérség nagyobb részarányban 80+ áruja kerülhet még nyomás alá. Áll ez az Idared fajtára is, amely erős konkurencia a lengyelországi készletek számára. E tekintetben a kereskedők hosszabb távon is borúlátóak. Az ültetvénykivágást feltétlenül szükségesnek tartják.A Golden Delicious számára kinyílt az árolló. Nyugat-Európa raktárkészlete a szokásos, 1,04 millió tonna. Olaszország, a fajta legnagyobb termelője a nagyobb másodosztályú termésre hivatkozik, és a szezon második felére dél-európai elszívó hatást remél. A csúcsminőségű áru helyzete viszont szilárd. A léalma ára csökkenőben van. Meghatározó ok az almalésűrítmény kissé csökkenő ára. Ennek kereskedelme januárban szokás szerint csendes, a tavaszi élénkülésre várakoznak. Az almával ellentétben, a körte termelői felvásárlási ára továbbra is alacsony. Erősebb tendenciára nem is lehet egyelőre számítani, a január 1-jei raktárkészletek alapján. A Conference-t illetően Hollandia és Belgium nagyon jó tempójú forgalmat könyvelhet el, továbbá remélik, hogy a tengerentúlról kisebb, a piacot tehermentesítő szállítmányok érkeznek. A Fétel apát piaca kibillent az egyensúlyból, rekordot dönt a betárolt állomány.

Helwig Schwartau; AMI 2014/6.