A sajátos hazai környezeti adottságok és új versenyképességi kihívások miatt az utóbbi években még jobban felértékelődnek a jobb alkalmazkodóképességű, betegségeknek ellenálló almafajták. Az alacsony növényvédelmi igényű, kisebb önköltséggel termelhető fajták használata valóban gazdaságos. A Budapesti Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszéke két évtizedes almanemesítésének eredményeként a Kárpát-medencén belül elterjedt kórokozó rasszoknak és törzseknek ellenálló, emellett piacos és jó termőképességű új fajták vezethetők be a termesztésbe. A faiskolánkkal együttműködő nemesítő műhely gazdag hibridállományából örömmel mutatjuk be Önöknek az első államilag elismert fajtákat. Az új almafajták szaporítását Balogh Zoltán Faiskolája megkezdte, a gyümölcsoltványok 2014 őszére korlátozott számban megrendelhetők, 2015 őszére M. 9, MM. 106, MM. 111 alanyon előjegyezhetők.

Hesztia

Nem hisztéria! Ez tényleg egy szenzációs őszi szezonkezdő almafajta, mely a görög mitológiából ismert főistenek egyikéről kapta a nevét. A sikeres génpiramidálás és génkombinálás példaértékű multirezisztenciát eredményezett, s ez méltó az istennő érinthetetlen, sebezhetetlen karakteréhez. Friss étkezésre ajánljuk, de aszalásra és sűrítménynek is alkalmas. Augusztus végén v. szeptember elején egy-két menetben szedhető s átmeneti tárolásra javasolható. Gyümölcse nagy v. igen nagy, alakja kúpos. A héj 60-80%-án piros, hamvas fedőszín alakul ki. Húsa világossárga, közepesen szilárd, roppanó, lédús, édes-savas, kellemes aromájú, polifenolokban gazdag. Brix: 13,4%, sav: 0,69%. Fája középerős növekedésű, habitusa elterülő. Termőre fordulása középkorai, rendszeresen és jól terem. Virágzási ideje középkései v. kései. Diploid, S genotípusa: S7S10. A Vf, Vh2 és Vg gének által kódolt varasodásrezisztencián túl a lisztharmatra sem fogékony. Nagyon jó a hajtások és a virágok tűzelhalással szembeni ellenállósága. Kiváló a tavaszi fagytűrőképessége. Európai uniós (CPVO) szabadalommal oltalmazott.

Artemisz

Artemisz, a Hold és a vadászat szűz istennője e rubin marokkőre emlékeztető almával telibe találja az ipari céltermesztők szívét. Kell egy különleges zamatú, bőtermő, olcsón termeszthető almafajta? Az Artemisz pont ilyen! Főként almaszirom (almachips) készítésére s légyártásra ajánljuk, de a savas ízeket kedvelők friss almaként is megkedvelhetik. Szeptember második hetében egy menetben szüretelhető, hosszabb tárolásra is alkalmas. Gyümölcse középnagy v. nagy, fedőszíne barnáspiros, mely kevés hamvassággal és fehér lenticellákkal borított. Húsa fehér, nem barnuló, szilárd, roppanó, íze savanykás, jellegzetes parfümös zamattal. Brix: 13,9%, sav: 0,94%. Fája középerős, elterülő, középkorai termőre fordulás után rendszeresen bőtermő. Középkorai v. középkései virágzású, S-genotípusa: S2S7. Varasodással szembeni ellenállósága (Vf és Vh2) mellett lisztharmatra sem fogékony, s a tűzelhalás fertőzésnek virágai megfelelően, hajtásai jól ellenállnak. Az Idared és Prima fajtákéhoz hasonló a tavaszi fagyokra való érzékenysége. Magyar szabadalmi oltalommal védett.

Rosmerta

Hazánkban az emberek többsége arra a kérésre, hogy mondjon egy almafajtát, azt válaszolja: Jonatán. A piacon akár így is maradhat ez, ha széles körben elterjed a bőség és termékenység kelta istennőjéről elnevezett, korán és bőven termő, Jonathanra emlékeztető új sulialma. Elég, ha a termesztők tudják: ez sokkal előnyösebb, mint kedvenc régi fajtánk, mert jóval kisebb önköltséggel termeszthető. Szeptember harmadik hetében szüretelhető, hosszan tárolható, friss étkezésre és sűrítménynek is alkalmas. Gyümölcse középnagy, alakja kúpos, a felület csaknem 100%-át sötétpiros fedőszín fedi. Húsa krémszínű, középkemény, közepesen lédús, édes-savas. Brix: 14,1%, sav: 0,69%. Fája középerős, elterülő, nagyon korán fordul termőre, jól és rendszeresen terem. Virágzási ideje középkorai, S-genotípusa: S9S10. Varasodásrezisztens (Vf), lisztharmattal és tűzelhalással szemben mérsékelten ellenálló. Tavaszi fagytűrőképessége közepes. Humuszban szegény talajon előnyösebb MM. 111 alanyon termeszteni. Magyar szabadalmi oltalommal védett.

Cordella

A virágtündérek álomszép kelta istennője bizonyára örömmel nyugtázná, hogy ez a dekoratív alma az ő nevével válik ismertté. A kertészkedés segítőjének tündérködje is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a rezisztenciát sikerült egyesíteni a gyümölcsök gazdag beltartalmával és egészségvédő értékeivel. Friss étkezésre, sűrítménynek, szárított gyümölcsnek és pürének egyaránt kiváló. Október első dekádjában két menetben szedhető, tartós tárolásra is alkalmas. Gyümölcse igen nagy, ellipszoid alakú. Alapszíne sárgászöld, 40-60%-os felületen világospiros v. piros fedőszínnel borított. Gyümölcshúsa krémszínű, szilárd, roppanó, közepesen lédús, savas-édes, kellemes ananászos zamattal, kiemelkedő polifenol- és pektintartalommal. Brix: 13,9%, sav: 0,73%. Fája középerős, elterülő, korán termőre fordul és jó termőképességű. Virágzási ideje korai v. középkorai, S-genotípusa: S2S23. Varasodással (Vf és Vg) és lisztharmattal szemben ellenálló, tűzelhalásra hajtása mérsékelten rezisztens. A tavaszi fagyokkal szembeni ellenálló-képessége közepes. Európai uniós (CPVO) szabadalommal oltalmazott.