Az AMI piaci híreinek 37. számában Helwig Schwartau – az európai almapiac szakértője, részletesebben foglalkozik az orosz embargó európai piaci hatásaival, ezt foglaljuk össze az alábbiakban. Az Unió az idén rekordtermést vár, a több mint 12 milliótonnás termésnél egy nagyon fontos piacról kell éppen lemondani.

Az EU Bizott ság a hatások enyhítésére azonnali intézkedéseket vezetett be augusztus hónap folyamán, néhány tagállam számára érdekesnek tűnt a nembetakarítási támogatás. Hollandiában például 5.687 Eur/ha (ca. 1.820 e Ft) az alma, a körte esetében 6.812 Eur/ha (ca. 2.180 e Ft) a támogatás, Belgiumban ez az összeg alma esetében 5.474 Eur/ha (ca. 1.750 e Ft) körte esetében 6.440 Eur/ha (ca. 2.060 e Ft) a bruttó támogatás. Aktuálisan 930 ha almát, illetve 830 ha körtét nem takarítanak be Belgiumban! Hollandiában ez a mennyiség 255 ha alma, 193 ha körte. A német Termelői szervezeteknél a támogatási arány lényegesen csekélyebb almánál 3.353 Eur/ha (ca. 1.070 e Ft) és az önerő 25%. Lengyelországból – az embargó miatt legjobban érintett ország – még nem áll adat rendelkezésre. Erre az intézkedésre az EU 125 millió Eurót különített el, és ennek csak egy része állt (82 millió Euró) az almára és a körtére rendelkezésre. Az intézkedés Európa- szerte heves vitát váltott ki, de az érintettek gyakorlatilag teljesen egyetértenek vele.

A szkeptikusok szerint, olyan fajtákat támogat az EU, amelyeket a piac már nem akar értékesíteni, illetve a gyengébb minőséget, mely egyébként sem állná meg a helyét a piacon és eltüntetik az adófizetők pénzét! Lengyelország, miután ebben az évben rekordtermést vár, idei termését az orosz helyzet nélkül sem tudta volna elhelyezni a piacon! Oroszország az elmúlt években mintegy 200.000 tonnával növelte az almaimportját, ez összesen 1,2 millió tonna. Ezzel összefüggésben érdekes az az adatsor, ami az embargó által érintett országok és nem érintett országok esetében látszik. Az EU-28 tagállama, Moldávia és Ukrajna összesen 900.000 t almát szállít, ami az orosz import 75%-át jelenti. Ezt a nem kicsit jelentős lyukat a fennmaradó beszállító országok nem tudják majd betölteni, így Oroszországban jócskán emelkedni fognak az árak. A média már most is 10-20%-os emelkedésről számol be. Az embargóból leginkább Kína és a déli-félteke termelő országai profitálhatnak majd. Kína is mintegy 1 millió tonna étkezési almát exportál, elsősorban Délkelet-Ázsiába. Kína részéről maximum az export megduplázása lehetséges, ca. 200.000 tonnára, maximum 300.000-re. A déli félteke beszállítói, az elmúlt években nagyon komolyan a lengyel alma nyomása alatt szenvedtek, ők maximum megháromszorozhatják a beszállításaikat, elérhetik a 250.000 tonnát.

A legjelentősebb elszenvedői az orosz embargónak a lengyel termelők. Lengyelország valamivel több mint 1.000.000 tonna almát exportál, amiből 700.000 tonnát csak Oroszországba szállított. Ekkora mennyiség más piacokon nem helyezhető el, főleg amikor a környezetében mindenki rekord vagy csúcsterméssel rendelkezik. Ezért valószínűleg Lengyelország nagyon kedvező kínálattal nyomás alá fogja helyezni a piacot, valószínűsíthetően kevesebb sikerrel. Jelenleg még az orosz embargó nem érezteti komolyabban a hatását, de itt figyelemebe kell venni, hogy az EU, természetesen Lengyelország is december elejétől kelet felé fogja irányítani az exportját. A szezon első felében Oroszország a saját termeléséből fogja, illetve a politikailag közelálló országokból fedezni az importját, akik vámmentesen szállíthatnak. Az EU korábbi tagállamai, azaz Nyugat- Európa összesen csak 84.000 tonna almát szállított Oroszországba. Ez elsősorban Olaszországra, Franciaországra, a Benelux országokra és Németországra vonatkozik. Németország a belpiacára fogja helyezni a hangsúlyt, Olaszország és Franciaország növekvő mértékben Észak-Afrikára és a Közel-Keletre specializálódik. Szerencsétlen dolog, hogy bizonyos fajták és méret erősen összefügg az orosz piaccal, elsősorban az olaszoknál a Granny Smith fajta érintett, Belgium – Hollandia vagy Németország szempontjából a Jonagold 90mm+, illetve az Idared és korlátozottabb mennyiségben Golden Delicious. Sok esetben csak az a megoldás marad az áru kezelésére, hogy az élelmiszeripar majd feldolgozza. Mindettől függetlenül Oroszország már évek óta próbálja a nyugattól való függetlenségét csökkenteni és számos támogatással az agrárgazdaságát erősíteni, ez a fejődés most fel fog gyorsulni.

Ferencz Anita
FruitVeB