Rekordévet követő termésvisszaesés magas árakkal

Bevezetés

A 2018-as év több országban is rekord vagy rekord-közeli termést hozott, ami után törvényszerű volt a visszaesés, melyet a piac már előre beárazott. Az előzetes várakozások nagyjából beigazolódtak, legfeljebb azok mértékében voltak eltérések, de a 2019-es meggytermés az összes európai országban és az Egyesült Államokban is elmaradt a tavalyitól. Az egyedüli kivétel Törökország, ahol a tavalyi kisebb termést követően megközelítőleg a megszokott szintre állt vissza a volumen. Az európai piaci árak jelentősen nőttek a 2018-as szinthez képest, emelkedésüknek a sporadikusan jelentkező minőségi és méretproblémák, valamint az szabott határt, hogy számos feldolgozó már tavaly óriási tételeket vásárolt be a rekordtermés miatt igen olcsó gyümölcsből. Az 1. táblázatban a 2019-es meggytermés alakulását foglaltuk össze a 2018-as adatokhoz képest a főbb termelő országokban, majd az egyes országokkal foglalkozunk részletesebben.

Forrás: USDA, 2019

Magyarország

Az USDA adatai szerint a magyar meggytermés a 2018-as 80 ezer tonnáról 7,5%-kal, 74 ezer tonnára csökkent (1. ábra). Az összesen 14 400 hektáros meggytermő területen 13 300 hektárról takarítottak be termést. A volumen visszaesését elsősorban annak tulajdonítják, hogy a megporzás időszakában tapasztalható hideg, szeles, esős időjárás miatt a méhek aktivitása elmaradt a tavalyitól, később pedig viharok miatt komoly gyümölcshullást is jelentettek. (Ez a cseresznyénél is visszaesést okozott, a 2018-as 11 ezer tonna helyett csak 10 ezer tonnát takarítottak be a magyar gazdák.) A 7-8%-os csökkenés nem is olyan rossz eredmény egy rekordév után, különösen azt figyelembe véve, hogy a késő tavaszi prognózisok még 50-55 ezer tonnás betakarított mennyiséget valószínűsítettek. A tavalyi 1,15 EUR/kg-os fagyasztott meggy árakhoz képest a szezon kezdetén magas, 1,6 EUR/kg EXW árakkal lehetett számolni, ami alapanyagra átszámolva a termelőknél a 2018-as 120-130 Ft/kg helyett 220 Ft körüli felvásárlási árakat jelentett. Továbbra is Magyarország látja el üvegmeggyekkel a német piac háromnegyedét, exportfronton nem történt jelentős átrendeződés.

Forrás: USDA, 2019

Lengyelország

A tavalyi rekordév után mindenki a lengyel gyümölcstermés visszaesését valószínűsítette almában, körtében, szilvában, meggyben és cseresznyében egyaránt, amire az enyhe telet követően a természetes alternancia mellett a virágzáskori és terméskötődési időszakban bekövetkező április-májusi fagyok, az alacsony virágzáskori hőmérsékletek és az elhúzódó júniusi aszály is ráerősítettek. (Akárcsak Magyarországon, az első becslések még erősen túlreagálva a helyzetet 50%-os visszaesést és 100 ezer tonnánál is kisebb termést valószínűsítettek, de később minden piaci elemző korrigálta ezeket a túlzott adatokat.) A visszaesésre vonatkozó várakozások azért végül igaznak bizonyultak, mivel a fenti hatások együttesen meggynél 23%-kal, a 2018-as 190 ezer tonnáról 154 ezer tonnára csökkentették a termést, cseresznyénél pedig a 2018-as 54 ezer tonnáról 27%-kal, 43 ezer tonnára esett vissza a betakarított volumen (2. ábra). Az USDA szerint a terméscsökkenés a meggy esetében területi csökkenéssel is együtt járt (2,6%-os csökkenés 38 ezer hektárra), mivel a lengyel gazdák olyan ültetvények kivágását kezdték meg, amelyeken kifejezetten feldolgozásra szánt meggyfajtákat termesztettek. A kisebb volumenre számítani lehetett, ám gondok adódtak a termés minőségével is, mivel a feldolgozók által nagy tételekben igényelt korai fajták, például a Łutówka gyümölcsmérete kisebb volt a megszokottnál, és gyakran találtak nyüveket a gyümölcsökben, ami miatt több szállítmányt vissza is fordítottak a Lipsko környéki nagy feldolgozóüzemek.

Forrás: USDA, 2019, Szerb Statisztikai Hivatal, 2019

Az alacsonyabb termés okozta hiány következtében egy kétosztatú piac alakult ki a lengyel meggynél: kiéleződött az árkülönbség az alacsonyabb és a jobb minőségű gyümölcstételek között. Augusztus elején az IQF (egyedileg fagyasztott, individually quick frozen) meggy kilogrammonkénti EXW ára 1,50 EUR (1,66 USD) csúcsot ért el (ez körülbelül 50%-os növekedés a 2018-as árszinthez képest), ami szeptember elejére 1,4-1,45 közé mérséklődött. Az IEG Vu piaci elemző forrásai szerint ez annak köszönhető, hogy sok eladatlan, alacsony minőségű, már csak léipari felhasználásra alkalmas készlet nyomta le az árakat. A léfeldolgozók csak kis mennyiségben vásároltak friss gyümölcsöt az idén, mivel nem tudták a gyümölcslé-sűrítményt az erre az évre kalkulált áron eladni. Ennek következtében többlet alakult ki a fagyasztásra szánt készleteknél, ami valamennyire kiegyensúlyozta a kisebb mennyiségű alapanyag okozta árfelhajtó hatást, ráadásul visszaesett az igazán jó minőségű IQF-termékek iránti kereslet is, mivel a feldolgozók az idei kisebb termésre számítva már tavaly megkezdték a készletezést. A legtöbb vásárló csökkentette a 2019-es évre vonatkozó rendeléseit, mivel tavaly a valaha volt legalacsonyabb áron tudtak meggyet venni a rekordtermés miatt, és idén az áruházláncok is jelentős megrendelést mondtak vissza a drágulás miatt, mivel a lekvárokba vagy joghurtokba szánt meggyre nem voltak hajlandó megfizetni a magasabb árakat. A szezon kezdetén a nyűfertőzéssel kapcsolatos negatív tapasztalatok és a nyüves meggyről terjedő pletykák is kordában tartották az árcsúcsot. Az igazán jó minőségű gyümölcs tekintetében viszont nem alakult ki túltermelés, a magas minőségű termékeket vadászni kellett, mivel ezekre már jó előre leszerződtek a vevők. Az IEG Vu szeptember elején 1,3-1,35 EUR/kg IQF árakat hallott az orosz piacon, de ezek valószínűleg az alacsonyabb minőségű, feleslegben lévő fagyasztott meggyre vonatkoztak.

Az első féléves adatok szerint a 2018-as stagnáló mennyiséghez képest jelentős mértékben, 57%-kal nőtt a Lengyelországból kiinduló fagyasztott meggy exportja. A 2014-ben bevezetett orosz embargó óta a lengyelek jelentősen növelték az Oroszország hátsó ajtajának számító Fehéroroszországba irányuló kivitelüket, valamint nőtt a Litvániába, Lettországba, Észtországba irányuló exportjuk is, ám az egyedileg fagyasztott (IQF) termékek elsődleges célpontja továbbra is Németország maradt.

Szerbia

Az eleinte biztató terméskilátásokra rácáfolva a szerb meggytermés 103 ezer tonna volt, ami 24,3%-kal maradt el a 2018-as 128 ezer tonnás nagy terméstől (3. ábra).

Forrás: USDA, 2019

A fagyasztott meggy ára (4. ábra) már a szezon kezdetekor 13%-kal a tavalyi felett volt, elsősorban a gyengébb lengyel termésről szóló hírek, illetve az előzetes várakozások szerint 40%-kal magasabb lengyel árak miatt. Augusztus elejére már 1,3 EUR/kg környékére emelkedett a szerb fagyasztott meggy ára, de az IEG Vu piaci elemző forrásai szerint 1,4 EUR/kg-ért is keltek el tételek.

Forrás: IEG Vu, 2019

Németország

Az USDA Foreign Agricultural Service (FAS) adatai szerint a 2019-es német meggytermés 14,5 ezer tonna körül alakult, ami 9%-os visszaesést jelent a 2018-as 15,9 ezer tonnához képest (5. ábra). A német meggytermő terület 1 886 hektárra csökkent, azaz a meggyről a cseresznye termelésére történő átállás tovább folytatódik, ami elsősorban az olcsóbb termelési költségekkel dolgozó lengyel és magyar termelők okozta verseny következménye. Németország ma jelentős cseresznyetermelőnek számít, elsősorban belpiacra termel olyan vevőknek, akik hajlandók megfizetni a helyben termelt gyümölcs magasabb árát az olcsóbb importtal szemben. A növekvő fogyasztás miatt az idei német cseresznyeimport növekedést mutat, ugyanakkor a meggy behozatalának csökkenését valószínűsítik a kelet-közép európai államok termelésének visszaesése következtében kialakult magasabb árak miatt.

Forrás: USDA, 2019

USA

Bár az Egyesült Államokban a 2018-as mennyiségekhez viszonyítva gyakorlatilag minden gyümölcsfajból igen hasonló volument takarítottak be, szövetségi szinten meggyből 18%-os volt a visszaesés (6. ábra) (a 2018-as 155 ezerről 131 ezer tonnára), amit a vezető amerikai meggytermesztő állam, Michigan 3%-os növekedése sem tudott kompenzálni, hiába adja egymagában az USA meggytermésének több mint 70%-át. A kisebb mennyiség árfelhajtó hatását a fagyasztott meggyből rendelkezésre álló szokásosnál bővebb átmenő készlet, valamint a megnövekedett olcsó import korlátozta.

Forrás: USDA, 2019

Törökország

Az USDA adatai szerint az idei török meggytermés 187 ezer tonna körül alakul úgy, hogy a közelmúltban a meggytermesztő terület csaknem 15%-kal csökkent, a hozamok emelkedése miatt azonban a betakarított volumen csaknem változatlan maradt (7. ábra). A meggytermő területtel ellentétben a cseresznyénél rohamos növekedés figyelhető meg, a 2009-es cenzus során még 13, 2018-ban pedig már 21 millió termő cseresznyefát számoltak, ezt a változást a friss cseresznye iránti globális igény bővülése tette lehetővé. A fagyasztott meggy tekintetében Törökország a világexport 3%-át adja, elsődleges piacai Németország, Oroszország és Fehéroroszország.

Forrás: USDA, 2019

Felhasznált források:
IEG Vu
USDA FAS
FAOSTAT
Szerb Statisztikai Hivatal