Az európai országok éghajlati adottságainak és termesztési hagyományainak különbségéből adódóan a termesztéstechnológiák sokszínűséget mutatnak.

FAOSTAT adatok szerint 2012-ben a világ összes szamócatermése 4,510 millió tonna volt. A legtöbb szamócát 1,367 millió tonnát az Amerikai Egyesült Államok állítja elő. Európa a világ összes termésének 29,2%-át adja, 1,317 millió tonnát.

A szamóca nagyhatalom – Spanyolország

A hozzávetőlegesen 6400 hektáron realizálódó évi 289.000 tonna termésével Európa legnagyobb termesztője, egyben a világ legnagyobb exportőre. 2011-ben 231.000 tonna szamócát exportált, ami az összes termésének 88%-át teszi ki. Elsődleges felvevő piacai Németország és Franciaország, ezt követi Anglia és Olaszország. Termőterületeinek több, mint 90%-a Huelva partközeli részein található. Itt a legelterjedtebb a talajos intenzív termesztéstechnológia. Egyéves ciklusban, rövid nappalos fajtákat termesztenek, szabad gyökerű zöld palántákat ültetnek az ősz folyamán, főként októberben. A termesztés leginkább kis légterű fóliasátrakban vagy fólia alagút alatt történik.

A szedési időszak januártól júniusig tart. Legelterjedtebb fajták: (UC-Eurosemillas, USA) Camarosa, Ventana, Portola, San Andreas (Darbonne-Planasa, FRA-ESP) Candonga Sabrosa, Sabrina, Splendor, Fortuna, Primoris Az utóbbi 5 évben stabil, enyhén növekvő tendenciát mutat a spanyol termésmennyiség. 2006-ról 2007-re történő 20%-os visszaesés a Metil-bromid Európai Unióban való használatának betiltásával magyarázható. Így az évek óta ugyanazon a területen monokultúrában termesztők erős gyökérfonálféreg fertőzéssel és talajuntsági problémákkal néztek szembe. A fajtanemesítési programokból újabb, rezisztens, illetve kevésbé érzékeny fajták születtek. Ezeknek a fajtáknak és a korszerű talajfertőtlenítési technológiáknak köszönhető a termésmennyiségek újbóli növekedése.

Ipari felhasználás – Lengyelország

2012. évben megtermelt 150.000 tonnával Európa 3. legnagyobb szamócatermesztőjének számít.Ezt a mennyiséget 47.000 hektáron állítja elő. Az alacsony terméshozamok a 3-4 éves termesztési ciklusoknak tudhatók be. A statisztikákban szerepelnek mind az éppen elültetett területek is melyekről nagyon kis mennyiséget szüretelnek, és a maximális hozamot produkáló, akár 25t/ha hozamú területek is. Lengyelországban található Európa legnagyobb volumenű termesztő üzeme is, SADPOL, mely egymaga 450 hektáron évi 60.000 tonna szamócát állít elő. Az 1992-ben létrejött cég rendelkezik a termesztés, feldolgo-zás értékesítés teljes vertikumával. A 90-es években a lengyel összes termés 90%-a ipari felhasználásra került, főként fagyasztásra. A feldolgozott termék 80%-a európai piacokra jut. Mára a legtöbb fel-dolgozó üzem magánkézben van. Az ipari feldolgozás mértéke 60% alá csökkent, a jövőben további visszaesés várható, mert nem tudják felvenni a versenyt az olcsóbb Kínából származó fagyasztott termékkel. Fajtaválasztásuk is mutatja az ipari felhasz-nálás jelentőségét. A legszélesebb körben telepített fajták 2010-ben: ’Senga Sengana’ (50%), ’Elsanta’ (15%), ’Honeoye’ (12%) és egyéb (23%). A következő években egyre nagyobb arányban a frisspiaci értékesítés-re helyeződik a hangsúly, amely várhatóan a fajtahasználat változásával jár.

Legnagyobb felvevő piac – Németország:

Németország több, mint 81 milliós lakossága évente átlagosan 3kg/fő szamócát fogyaszt. 2011-ben a 13.800 hektáron termesztett 154.000 tonna szamócán kívül 98.000 tonnát importált. Legfőbb beszerzési forrásai Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Franciaország, Belgium és Lengyelország. A hazai termék jelentős része direkt árusítással jut el a fogyasztóhoz, illetve jól működik a “szedd magad” értékesítési forma is. A legelterjedtebb fajta továbbra is az ’Elsanta’, második a ’Darselect’. Az északi régiókban gyakori a Sonata és Honeoye, míg délen a ’Clery’ és az ’Alba’ korai érésű fajták a jellemzőek. A teljes felület 37%-a hajtatott. A koraiságot fóliasátorban való termesztéssel vagy fátyolfóliás takarással érik el. A felület 44%-án hagyományos szabadföldi szalmatakarásos technológiát alkalmaznak. A fennmaradó 19%-on júliusi szüretet céloznak meg kései fajtákkal, valamint fehér talajtakaró fólia használatával.

Ahol mindig terem szamóca – Olaszország

Olaszország földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően három eltérő klímájú területre tagolódik, így mindig terem szamóca az ország valamelyik részén. A mediterrán klímájú területeken Szicília, Calabria, Campania és Basilicata tartományokban különböző típusú palánták használatával a szezon november végétől májusig tart. Az itt található több, mint 2000 hektár szamóca 97%-a fóliasátrakban terem. Alkalmazott fajták: Camarosa, Florida, Rania, Sabrina, Candonga® Sabrosa. Az északabbi részeken kontinentális klímára adaptált, magas hidegigényű fajták alkalmazhatók. A Verona környéki termesztők 610 hektáron jellemzően frigopalántát használva két ciklusban, szeptember közepétől október végéig, majd április közepétől június elejéig szüretelnek. Ezen a területen a következő fajták használata terjedt el: ’Antea’, ’Eva’, ’Darselect’, ’Clery’, ’Joly’. A termesztés szinte kizárólag többhajós fóliasátrakban valósul meg. Az egyetlen tartomány, ahol több a szabadföldi (200 hektár), mint a hajtatott (50 hektár) terület, Emilia Romagna. Körülbelül egy héttel tolódik el a szedési időszak a veronaihoz képest. A környék fajtái: ’Clery’ és ’Alba’. Júniustól szeptember végéig Trentino és Dél-Tirol szolgálja ki a piacot, főként Elsanta fajtával. Az utóbbi években a folytontermőkre irányuló fajtanemesítési programok sikerességének köszönhetően terjed azok használata pl: Capri, Murano. Ezen a termőtájon legelterjedtebb a talaj nélküli rendszerek. A hegyvidéki klímájú, 400 és 1200 méter tengerszint feletti magasság-területeken programozottan zajlik a termesztés, azaz a megfelelő fajta és technológia használatával elkerülik az országban jellemző tavaszi és kora nyári dömping időszakot, így magasabb áron tudják értékesíteni a terméküket. 2014-ben a májusi csúcsban 1,2-1,5 €/kg-ra zuhant a szamóca ára, míg szeptember elején 4,2 €/kg áron biztonsággal tudnak értékesíteni a Trento környéki TÉSZ-ek. Olaszországban 2011-ben összesen 6000 hektáron 150.000 tonna szamóca termett. Több mint 17.000 tonna került ebből exportra, főként német, osztrák és svájci piacokra, de a 38.000 tonna külföldről behozott gyümölccsel nettó importőr maradt.

Kiváló ízű szamócák – Franciaország

Európa többi országában és az Egyesült Államokban a fajtanemesítési programok során a gyümölcs mérete, pultontarthatósága és termőképessége a fő szempont. A francia nemesítési programok (Darbonne, Marionnet, Ciref) mindig szem előtt tartották a gyümölcs jó ízét, mint fontos fajtajellemzőt. Az ő munkájuk eredménye a máig legelterjedtebb Gariguette, Mara de Bois, Darselect és Charlotte.

Áruházból szamócát – Egyesült Királyság

A termesztéstechnológia fejlődésével, és a hajtatás elterjedésével Angliában egyre népszerűbbé vált a szamócatermesztés. A termőterület 10 év alatt 3400 hektárról 5000 hektárra változott, ennek 80%-át fóliasátor alatti termesztés teszi ki. Egyidejűleg a termésátlagok is emelkedtek 10 t/ha helyett mára 21 tonna az egy hektárról átlagosan leszüretelt szamóca. Így 2011-ben 107.000 tonna saját termést realizált az Egyesült Királyság. Az egész éves kereslet kielégítése miatt, a szamóca fő szüreti szezonján kívül 47.000 tonnát importálnak, elsődlegesen Spanyolországból, a közeli Belgiumból, valamint Hollandiából. A termés 90%-át áruházláncokban értékesítik 200, 400 vagy 450 grammos, fedővel ellátott műanyag dobozban. A címkén a fajtanév és a szavatossági idő mellett, gyakran feltüntetik a termesztő farm nevét is.

Hightech gyümölcs – Belgium és Hollandia

2011-ben Hollandiában 1650 hektárról 47.000 tonna gyümölcsöt szüreteltek, Belgiumban 1550 hektárról 37.500 tonnát. Mindkét ország nettó exportőr az első 51.000, a második 40.000 tonna gyümölcsöt exportált. A gyümölcsök főként északeurópai országokban, Anglia, Írország, Norvégia, Svédország, Németország, Franciaország, kerülnek fogyasztásra. A két országban együtt több, mint 300 hektár az üvegházban talaj nélküli technológiával termesztett szamóca termőfelülete. A modern számítógép által vezérelt tápoldatozó, klímaszabályzó rendszerek, a CO2 trágyázás és a mesterséges megvilágítás lehetővé teszik, hogy évente 2 vagy 3 szedési ciklust valósítsanak meg. A programozott termesztésben felhasználásra kerülnek mind frigó, mind TrayPlant ültetési anyagok. A termesztőberendezésekben legelterjedtebb fajták a korán termőre forduló Elsanta, Clery és Sonata. Az utóbbi években terjedőben van a folyton-termő fajták használata. Általánosan jellemző Európára, az input anyagok és munkaerő költségek növekedése miatt, egyre kisebb a hagyományos termesztés jövedelmezősége. Ezért a termesztők törekszenek a hozamok növelésére, amit a termesztéstechnológia fejlesztésével és új fajták használatával érnek el. A biztosabb értékesítési lehetőségekhez folyamatos piackutatást végeznek. Keresik azokat a szezonon kívüli időszakokat, amikor a termést magasabb áron lehet értékesíteni. A fenti piackutatást és az árualap integrációját leghatékonyabban a TÉSZ-ek végzik. Ezen TÉSZ-ek legtöbbször bogyós gyümölcsűekre specializálódtak. Termesztőiket olyan piaci és termesztéstechnológiai információkkal látják el amivel a tagok magasabb értékű áru előállítására képesek.

2011-ben Hollandiában 1650 hektárról 47.000 tonna gyümölcsöt szüreteltek, Belgiumban 1550 hektárról 37.500 tonnát. Mindkét ország nettó exportőr az első 51.000, a második 40.000 tonna gyümölcsöt exportált. A gyümölcsök főként északeurópai országokban, Anglia, Írország, Norvégia, Svédország, Németország, Franciaország, kerülnek fogyasztásra. A két országban együtt több, mint 300 hektár az üvegházban talaj nélküli technológiával termesztett szamóca termőfelülete.
A modern számítógép által vezérelt tápoldatozó, klímaszabályzó rendszerek, a CO2 trágyázás és a mesterséges megvilágítás lehetővé teszik, hogy évente 2 vagy 3 szedési ciklust valósítsanak meg. A programozott termesztésben felhasználásra kerülnek mind frigó, mind TrayPlant ültetési anyagok. A termesztőberendezésekben legelterjedtebb fajták a korán termőre forduló Elsanta, Clery és Sonata. Az utóbbi években terjedőben van a folyton-termő fajták használata.

Általánosan jellemző Európára, az input anyagok és munkaerő költségek növekedése miatt, egyre kisebb a hagyományos termesztés jövedelmezősége. Ezért a termesztők törekszenek a hozamok növelésére, amit a termesztéstechnológia fejlesztésével és új fajták használatával érnek el. A biztosabb értékesítési lehetőségekhez folyamatos piackutatást végeznek. Keresik azokat a szezonon kívüli időszakokat, amikor a termést magasabb áron lehet értékesíteni. A fenti piackutatást és az árualap integrációját leghatékonyabban a TÉSZ-ek végzik. Ezen TÉSZ-ek legtöbbször bogyós gyümölcsűekre specializálódtak. Termesztőiket olyan piaci és termesztéstechnológiai információkkal látják el amivel a tagok magasabb értékű áru előállítására képesek.

 

 

Babits Dorina
Fruttamas Kft.