Az elmúlt két esztendő számos új lehetőséget adott számunkra a SMARTFRESH (1- MCP) kedvező hatásának felhasználásra a poszt-harveszt területén. Rövid összefoglalómban ezek közül emelek ki néhányat.

A régi és ismert hatásokon kívül kedvező tapasztalatokat szereztünk:
– lehetőség van a ’Braeburn’ almafajta kezelésére is
– szigorú feltételek mellett
– ami korábban nem volt lehetséges,
– néhány régi körtefajta kezelése is eredményesen zárult (’Madame Favre’, ’President Drouard’, ’Kieffer’),
– kiválóan sikerültek a szeptember 1. után érő szilva fajták (’Angelino’, ’President’, ’Presenta’, ’Top Hit’, ’Top Plus’, ’Elena’, stb.) kezelései. A szabályokról később írok részletesen,
– az energiafelhasználás nem csak az almatárolás, hanem a körte tárolása során is jelentősen csökken,
– 2015. év során először sikerült úgy befejezni a szezont, hogy a normál termekben sem keletkezett jelentősebb széndioxid károsodás, amit a felhasználási útmutatónk sikerének is tulajdonítunk,
– először sikerült a tárolt étkezési alma 15%- át kezelni, ami persze még messze van a lengyel 25%-os aránytól.

Újdonságok az Agrofresh területén

– Lehetőség nyílik a banán érésének lassítására és a pulton tartási idő növelésére (RipeLockTM).
– Reményeink szerint a 2017-2018. szezonban megkezdődhet a PRE-HARVESZT TECHNOLÓGIA bevezetése Magyarországon ismertebb nevén: HarvistaTM.
– A ’Braeburn’ almafajta SMARTFRESH kezelésére szigorú feltételek mellett van lehetőség, amelynek csak néhány korszerű hűtőtároló tud megfelelni. A CO2 szintet ugyanis 1% alatt kell tartani a tárolás teljes időtartama alatt, ami igen nehéz feladat. Örvendetes, hogy kidolgozásra került a technológia, ami akár 10 hónapos tárolást is lehetővé tesz.
– Igen eredményesen zárult néhány régi körtefajta kezelése (’Madame Favre’, ’President Drouard’, ’Kieffer’), melyek erős etilén kibocsátók. Az 5 nappal a szüret után történő kezelés nagyon jó eredményeket hozott ezeknél a fajtáknál. – Kidolgozásra került valamennyi szilvafajta kezelésének szabályozása. Az ’Angelino’ japán szilvafajta a szüretet követő 3-5 napon belül lekezelve akár 10 hetes tárolásra is alkalmassá tehető. Amennyiben a fentebb felsorolt szeptemberi szilva fajták a szüret napján, vagy maximum 1 nappal azt követően kerülnek kezelésre, fajtától függően az alábbi tárolhatósági idővel rendelkezhetnek:

Más gyümölcsfajokkal a szilva nem tárolható közösen. Az is rontja a tárolási eredményeket, ha nem kezelt, érett szilva kerül a kezelt áruval egy tárolótérbe. Ez esetben akár az eredmény el is maradhat!

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy akkora teremben (vagy például hűtő kamionban) kell gondolkodni, amely a fenti követelményt kielégítve a termelő számára is gazdaságos. Természetesen minél érettebb a gyümölcs, annál rövidebb a tárolási idő. A tárolási hőmérséklet általánosan 0°C. Az említett fajták egy részénél 16 Brix-fok feletti érték esetén akár -0,5°C is eredménynövelő hatású (pl.: ’Presenta’, ’Tophit’). 2°C feletti tárolási hőmérséklet esetén számolni kell a gyümölcs belsejében végbemenő oxidációs folyamatokkal. A tárolóhelyiségben a relatív páratartalom legyen 90% felett. Amennyiben ez nem biztosított, úgy a gyümölcs sokat veszíthet tömegéből, apad, ráncosodik. Néhány gondolat az előző tárolási év tapasztalatairól Sikerült bizonyítani, hogy a kezelt körte esetében is csökken a tároló terem energiaigénye. A 2015. év során először sikerült úgy befejezni a szezont, hogy a normál termekben sem keletkezett jelentősebb széndioxid károsodás, amit a felhasználási útmutatónk sikerének is tulajdonítunk. Előző esztendőkben a károsodás mértéke igen jelentős volt, zömében a szellőztetési kötelezettség elmulasztása miatt. Érdekes tapasztalat az is, hogy december és január hónap igen kritikus, ebben az időszakban történt mulasztások okozták a legtöbb kárt. Ilyenkor akár hetente háromszor is kellene szellőztetni a normál termeket.

Először sikerült az összes tárolt étkezési alma 15%-át kezelni, ami persze messze van a lengyel 25%-os és az olasz 35%-os aránytól. Magyarországon a kezelt alma mennyisége 2014-ben volt a legnagyobb, de abban az évben jobb volt az almatermés. Azonban mindenképpen kijelenthetjük, hogy a technológia ismert és beépült a magyar tárolási gyakorlatba. Lehetőség nyílik a banán érésének lassítására és a pulton tartási idő növelésére (RipeLockTM) A banán héja a kezelés után megőrzi szép sárga színét és akár 8-10 napig kiváló konzisztenciával tartható a polcokon illetve a vevőnél. Bevezetése talán már az idei szezonban is elképzelhető. Reményeink szerint a 2017-2018 szezonban megkezdődhet a PRE-HARVESZT TECHNOLÓGIA bevezetése Magyarországon ismertebb nevén: HarvistaTM. Az anyag engedélyeztetési eljárása sajnálatos módon az azóta az Európai Unióból való kilépést választó Egyesült Királyságban indult meg. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az engedélyezési eljárás befejezésekor milyen státusza lesz az országnak.

Amennyiben még EU tagként sikeresen lezárul a folyamat és a hatóanyag engedélyt kap, úgy Magyarországon leghamarabb 2017-ben kerülhet forgalomba (rosszabb esetben 2018-ban). A kezelés lehetővé teszi, hogy a gyümölcs hosszabb ideig a fán maradhasson és ezáltal az almák színezettségének javítását, méretének növelését érhetjük el. A változásokhoz tartozik, hogy ettől az évtől hárman végezzük az értékesítési feladatokat és a szezon folyamán mindenki megismerheti Kaczinsky Kittit és Gáspár Mihályt, akik készséggel állnak partnereink rendelkezésére.

dr. Thurn László
SMARTFRESH
magyarországi képviselő