2016. augusztus 4-én került sor a DM-Ker Kft, a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft, és a FruitVeB közös szakmai napjára. A rendezvénynek a Venyim Gyümölcse Kertészet adott otthont, ahol Csizmadia György gazdálkodik családjával.

A családi gazdaság nagyobb felületen termel bodzát, almát, cseresznyét, de jelentős felületen van szamóca is, valamint kisebb mennyiségben málna, szeder is megtalálható náluk. Csizmadia Györgyről, (a FruitVeB alelnöke) elmondható, hogy szeret és mer is kísérletezni, legyen szó fajtákról, akár különféle termesztésmódokról vagy technológiai újdonságokról. Kertészetük egyfajta bemutatóüzem is. Tapasztalatait szívesen osztja meg másokkal, már többször volt házigazdája e célból különféle szakmai rendezvényeknek. A mostani kertészeti gépbemutatóval egybekötött bodza fajtabemutatónak az új dán bodza fajták bemutatása mellett, az innovatív növénytermesztési technológiák bemutatása volt a célja. Kémiai és mechanikai növényvédő bemutató (jégháló kiépítése, permetezés, mulcsozás), sorköz művelési bemutató, betakarításnál alkalmazott eszköz paletta bemutatása történt.

A gépbemutatót délelőtt a DM-Ker Kft. munkatársai tartották, de jelen volt Marco Gummina a Tifone cég képviseletében, valamint Franco Annovi az F. lli. ANNOVI képviseletében. A DM-Ker Kft. több világhírű márka hivatalos magyarországi képviselője. A cég 2008-ban alakult, fő tevékenységi köre a bányászati- és építőipari gépek kereskedelme, mely elsősorban ajó állapotú, használtgépek értékesítését jelenti. Tevékenységi körükhöz tartozik a gépeladás, és a bérgép üzletág mellett az eszközök, alkatrészek értékesítése, garanciális ellátása, szervízelése is. 2011 áprilisától a Bobcat gépek mezőgazdasági képviseletét is ellátják, így a DM-Ker Kft. a Doosan/Bobcat gépek kizárólagos és hivatalos importőreként tevékenykedik. A mezőgazdasági piac igényeit követve egészítették ki kínálatunkat 2012 óta a SAME erőgépek képviseletével, valamint az idei évben Tifoneültetvény permetezőgépekkel és F. lli ANNOVIszervestrágya-szórókkal.

A rendezvény különböző gépkapcsolatok munka közbeni bemutatására adott jó alkalmat: először a bodza ültetvénybendolgozó SAME Argon3 75-ös erőgép és egy F. llli ANNOVI szervestrágya-szóró került bemutatásra. Az F. LLiAnnoviszervestrágya-szóró akár csirketrágya vagy kevert műtrágya és mészpor szórására is alkalmas. A gépen található szórótárcsa dőlésszöge hidraulikusan változtatható, így a szórási távolság könnyen és gyorsan módosítható. A különböző trágyaféléknek megfelelően a kaparó-továbbító lánc sebességét pedig egy hidraulikus átfolyás szabályozó vezérli. Közelről lehetett SAME traktorokkal (pl. Frutteto3 90, Explorer 90,4), munkagépekkel (pl. TifoneVector 2000vontatott permetező), Bobcat 358+ Agrivillás, teleszkópos rakodóval ismerkedni. Lehetőség volt megtekinteni munka közben egy elektromosan vezérelt TifoneBravo 500-as függesztett, elektrosztatikus feltöltéses permetezőt, melynél a ventillátor lapátszög-állása és így az általa szállított légáram sebessége fokozatmentesen állítható.

A témához kapcsolódóan Csizmadia György, – mint a FruitVeB alelnöke – adott rövid tájékoztatást a jelenlévőgazdáknak a közeljövőben várható kertészeti géptámogatásokról, valamint számos gyakorlati tapasztalatot is megosztott az alma ültetvényében létesített jégvédelmi háló kiépítésének munkamozzanatairól, felhívva a figyelmet a kivitelezés legfontosabb szempontjaira. A program ebéd után a bodza fajtabemutatóval folytatódott Csizmadia György vezetésével, aki 2014-ig a BOTÉSZ Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének elnöke volt, jelenleg pedig a kereskedelmi igazgató pozíciót tölti be. Az évek során megszerzett termesztési tapasztalatait ma is megosztja a termelőkkel. A bemutató során többféle korú Haschberg fajtából telepített ültetvényt láthattak az érdeklődők eltérő körülmények között. Helyenként extrémnek számító- 8,5 pH-jú és talajvizes- talajadottságok mellett. A dán Samil, Sampo, Samident, Samocco, Samdalfajtákból álló ültetvényt különböző térállásban telepítették, jelenleg a második termőévesek. Mára már kizárólag a bokros művelésmódot alkalmazzák, ami több törzses fa.

A mikroszaporítással előállított növényeket ezzel a művelési rendszerrel 5x3, 6x2,5 méteres térállásba ültették, így 3 éves korukra hozzák a 15 tonna hektáronkénti termést. A házigazda előadásában először a magyar bodzatermesztés történetét ismertette, majd elemezte miért volt szükség az új fajták kipróbálására, honnan szerezték be azokat, és milyen eredményeket várnak. A kísérletezés a dán fajtákkal nem ért véget, ezekből a fajtákból, valamint a Hascbergből és vadbodzából különféle keresztezéseket, hibrideket is állítottak elő. Az alapvető elképzelés az volt ezekkel a hibridekkel, hogy vélhetően a sok keresztezésből előbb utóbb lesz egy olyan kombináció ami beltartalomban tudja azt, amit a Haschberg, de egyszerre, és legalább három héttel korábban érik, és lehetőleg nem annyira érzékeny a gombabetegségekre, mint a Haschberg szülő. A keresztezési sorozat 3 évvel ezelőtt történt. Idén már az első termések látszanak a fákon, bokrokon. A részletes értékelés még várat magára, de az bizonyos, hogy érésidejük korábbi.

A fajtabemutató után a technológiai bemutató következett. Azok a cégek szerepeltek, akik termékeikkel az idei kísérletekben is részt vettek. Így a DELAP Kft. tartott rövid tájékoztatót a gyökéritatóról, mely a facsemete ültetéseknél segíti a gyökeresedét, ezt követően a ZFW HortiserviceKft. mutatta be termékeinek eredményét a kísérletekben, majd Kéki László a Netafim magyarországi képviselője mutatta be az ültetvény öntözőrendszerét, és a vezérlő computert.

Fotók: Bogya Zita
BOGYA ZITA,
szakmairendezvénykoordinátor
TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft.