A talajból fertőző kártevők és kórokozók fertőzése elleni védekezés a növénytermesztés egyik legégetőbb problémája. Hatványozottan érzik ennek a súlyát azok, akik intenzív zöldség-, gyümölcs- vagy dísznövény-termesztéssel foglalkoznak. Azoknak nem kell külön ecsetelni, hogy mit jelent egy súlyos fonálféreg, vagy verticilliumos gombás fertőzés, hiszen a kártétel mértéke óriási, ugyanakkor a rendelkezésre álló védekezés lehetősége minimális. Nagyon sokan érzik úgy, hogy a metilbromid betiltása után magára maradt az intenzív kertészeti termesztés, mert az azt helyettesítő készítmények hatékonyságukat tekintve nem tudták pótolni teljes mértékben a metilbromidot, viszont a talajban élő hasznos élő szervezetek számát ugyanolyan drasztikusan lecsökkentették.

Ennek a védekezéstechnológiai résnek az lett az eredménye, hogy egyre több termesztő állt át a talajnélküli termesztésre, pedig a növény természetes közege a talaj.

Ezen a problémán igyekszik segíteni az Ekoprevent Kft által képviselt TRIS International cég, amely a klórpikrin hatóanyagú Tripicrin EC talajgázosító szer használatát javasolja. Szakmai meggyőződéssel állítja, hogy ezzel a készítménnyel úgy tudunk a talajban élő fertőző kórokozók és kártevők ellen védekezni, hogy közben nem csak megkíméljük a talaj hasznos élő szervezeteit, hanem segítjük azok felszaporodását.

Maga a készítmény egy erősen mérgező anyag, de a cég kijuttató-rendszerével (a fóliával takart talajba csepegtető öntözéssel) történő kijuttattatással a szer minden káros mellékhatás nélkül gázosodva fejti ki védőhatását, majd gyors lebomlás után a készítmény bomlásterméke a nővények és a talaj hasznos élő szervezetei számára tápanyagforrásként marad meg a talajban. Komoly tudományos vizsgálatokra alapozva állítja a cég, hogy az általa kidolgozott professzionálisan zárt technológiával az ember és élő környezete veszélyeztetése nélkül biztonságosan kijuttatható a szer.

A készítmény széles hatásspektrumának köszönhetően megbízható védelmet nyújt a talajból fertőző gombák, fonálférgek, csírázó gyommagvak, valamint a talajuntság és újratelepítési betegségek ellen. Mindezt úgy tudja biztosítani, hogy a szer használata után sem a növényben, sem a talajban nincs szermaradék, a kezelésnek nincs káros mellékhatása, hanem ezzel ellentétben a kezelt talajon termesztett növények esetében minimum 25%-os terméseredmény növekedés várható. A hazai termesztőknél paprikában végzett kezelések mellékelt képei önmagukért beszélnek (1. és 2. kép).

A kezelésnek viszont vannak szigorú kötelmei:
• A készítménnyel csak csepegtető öntözéssel ellátott és fóliával takart talajon végezhető talajfertőtlenítés.
• A TRIPICRIN EC talajfertőtlenítő szer kereskedelmi forgalomba nem kerül, azt senki nem vásárolhatja meg, hanem csak komplett szolgáltatás rendelhető.
• A zárt technológiának köszönhetően a szolgáltatást csak a TRIS cég által kiképzett és minősített gázmesterek végezhetik a TRIS által biztosított eszközök segítségével.
• A kezelések végrehajtása időben korlátozott, mert a készítmény csak 120 napos felhasználási engedéllyel rendelkezik.

Mindezekkel együtt a Nyugat- és Dél-Európában széles körben történő sikeres felhasználásra alapozva az Ekoprevent Kft által képviselt TRIS cég úgy döntött, hogy csak 2017. évben rendkívül kedvező, bevezető áron ajánlja fel a szolgáltatást. Ez a kedvezményes szolgáltatás azonban csak azon termesztők részére elérhető, akik csepegtető öntözéssel ellátott, fóliával takart talajon gazdálkodnak. A kezelendő talaj fóliával történő takarása a kezelés és behatás idejére kötelező. A kezelt terület felszabadítása után a termelő maga dönti el, hogy továbbra is takarva hagyja a területet és úgy ülteti be, vagy felszedi a takaró fóliát. Ez a termesztő döntésétől függ, mint ahogyan az is, hogy ez a bevezető áron 2017-ben megrendelhető szolgáltatás csak azok számára elérhető, akik vállalják, hogy a kezelt terület mellett kezeletlen kontrolt is beállítanak, mindkét területen méréseket végeznek, és annak eredményét a szolgáltatást végző céggel írásban közlik.

Az idáig végzett hazai kezelések eredménye egyértelműen igazolta, hogy ezt a kötöttséget a kezelést megrendelő termelők, boldogan felvállalták. Bővebb információkkal és referenciákkal az Ekoprevent Kft munkatársai készséggel állnak minden érdeklődő termelő rendelkezésére.

Szerző:
Dr. Tóth Bertalan
Ekoprevent Kft