A tél nem várt tartós mínuszai után az idei szamócatermés jelentősen visszaesett, súlyos fagykárt szenvedtek a növények (1. kép). De hogy tudunk a jövőben erre felkészülni?

A szamócatermesztők különböző termelési technológiái és védekezési lehetőségei más-más megoldást adnak a növények számára a fagy ellen. A termelők védekezési tapasztalataiból az írásunkban összefoglalt következtetéseket lehet levonni.

A leghidegebb területeken, a legrosszabbul járt termelők állománya tavasszal egyáltalán nem indult meg. Aki nem védekezett a fagy ellen, annál a termelőnél akár a növényi állomány teljes pusztulása végbement (2. kép). Voltak, akik fátyolfóliás takarás segítségével oldották meg a védekezést kisebb nagyobb eredménnyel. Később visszatérve a területre láthatóvá vált, hogy a növények megindultak, de a terméskiesés tükrözi a fagy hatását. Akik a sátorfólia alatt fátyolfóliát is használtak, azoknak a termelőknek az állománya élte túl legjobban a fagy okozta károkat.

Területi adottságok is befolyásolták a növények elfagyását. Magasabb területeken jobban kiszáradtak a növények, pl. Szolnok környékén. Dunántúlon, Csököly környékén, kötött talaj mellett a növényi állomány elfagyására kisebb esély volt. A bakhát és sík telepítés között is adódtak különbségek. Síkban telepítés jobb védelmet mutatott, mert a bakhátas technológia miatt a növények magasabban helyezkednek el, jobban éri őket a szél, könnyebben kiszáradnak, ezáltal jobban ki van téve a növény a hideg negatív hatásainak.

Az elfagyást befolyásolta még a talaj nedvességtartalma. Aki decemberben még öntözte állományát, annál nem volt tapasztalható jelentős fagykár, mint aki már novemberben téliesítette területét. Az idei fagykárt száradásos fagykárnak is nevezhetjük, ahol nem volt elég nedves az állomány, terület, erősebb tünetek jelentkeztek, melyek az alábbiak: lassan vontatottan induló állomány, nem homogén, sárga, kevés, kicsi növény, deformált virág jelenik meg a növényen.

Az oldalhajtások ilyen tél után fontos szerepet játszanak. Érdemes megtartani őket, mert a hideg tél után ezek a hajtások biztosíthatják a növényeink optimális termésmennyiségét. Az oldalhajtások mivel alacsonyabbak, közelebb voltak a talajhoz, ezáltal épek maradtak (3. kép). Az alábbiakban a termelőkben leggyakrabban felmerülő kérdéseket gyűjtöttük össze és válaszoltuk meg.

Miért takarjam az állományt? A németeknél sem lesz baja télen.

Német szakirodalmak alapján is fátyol-fóliát javasolnak a szakemberek. -3oC-ig ajánlják a szabadföldi termesztést, utána egy, illetve két fátyolfóliás takarást javasolnak. -8°C alatt egy lyuggatott műanyag fóliaréteget is az állományra terítenek, így az az állomány kiszáradását gátolják. A -13- -16oC-os hőmérsékleteknél már termesztőberendezésben ajánlja a szamóca termesztését a német szakirodalom.

Mediterrán fajta szamócák vannak Magyarországon, azért fagynak ki? Hidegigény szerint két csoportra oszthatók a fajták: alacsony-, illetve magas hidegigényű. Az alacsony hidegigényű fajták mediterrán klímán termeszthetők, ahol a tél nagyon rövid, szinte nincs is 7C° alatti hőmérséklet. Ilyen fajták a Cammarosa, Sabrina, Candonga stb. Ezeket a fajtákat itthon nem értékesítjük, mert alkalmatlanok a hazai körülmények közt való termesztésre. A magas hidegigényű fajták (pl: Clery, Joly, Alba, Asia) igénylik a téli nyugalmi időszak alatt a hosszan tartó, 7C° alatti hőmérsékletet. Ezek alkalmasak a kontinentális klímán való termesztésre. Tehát az itthon termesztett fajták nem mediterrán fajták.

Régen bezzeg többet termett a szamóca… Lehet, hogy nagyobb volt a terméshozam, de a gyümölcsminőség sokkal gyengébb a régi fajtáknál. A megváltozott piaci igények miatt azok a fajták már nem versenyképesek a maiakkal. Rossz pulton tarthatóság, sötét szín, esetenként gyenge íz jellemzi őket.

Minek takarjam? Régen se takarták, nem volt baja.

Megváltozott az időjárás, kevesebb csapadék van télen, régen a vastag hótakaró védelmet nyújtott az állományunknak. Van, hogy a gazdában nem is tudatosul, hogy fagykár miatt gyenge az állománya. Kisebb, nem homogén állomány, kevesebb termés jelentkezik a növényeken, és mégsem az elfagyást okolják érte.

Mit tehetünk az erősebb téli fagyok után?

Kerüljük a tavaszi fátyolfólia takarást, amivel előrébb hozzuk a virágzást, szüretet. Adjunk időt a növényeknek regenerálódni. Fontos a szakszerű öntözés, ne öntözzük túl. A sérült növények gyökérbetegségekre érzékenyebbek. Az oldalrizómákat tartsuk meg! Olasz szaktanácsadók (akik nem hívei a lombtrágyázásnak), az idei évben a kemény tél miatt javasolják, hogy alkalmazzunk lombtrágyákat.

Szerző:
Babits Dorina Fruttamas Kft.