Az Európában, bioalma-ültetvények virágzáskori ritkítására kifejlesztett – Darwin elnevezésű – húros ritkító berendezést Pennsylvaniában tesztelték őszibarackfák esetében, és ma már a termesztők is alkalmazzák. Tapasztalatuk szerint csökkenti a munkaigényt és nagyobb gyümölcsöt eredményez, mint a korábban használt technikák. Úgy vélik, a befektetés egy-két éven belül megtérül.

Egy Pennsylvania-i gazdaság közös tulajdonban lévő ritkító berendezést használ egy tőlük 80 km-re délre található marylandi termesztővel. Mivel a virágzási időszak nem egyszerre kezdődik a két ültetvényben, így a közös berendezés célszerű megoldás. Használatával 12 fő egyheti munkáját takarítják meg, vagyis a munkadíjat heti 4000 dollárral számolva, a gép az első két szezonban visszahozza az árát.

Nagy gyümölcsök

Az ültetvény gazdái közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek hét termelői piacon. Ezek mind előkelő piacok Philadelphia, Baltimore és Washington külvárosaiban, ahol a fogyasztók prémium árakat fizetnek a prémium minőségű gyümölcsökért. Az őszibarack egyik legfontosabb minőségi paramétere a méret. A piacokon egyre korábban érő barackfajták jelennek meg, és nagyon nehéz ezekből a korai, félig magvaváló fajtákból jó méretűt előállítani. Különösen fontos a korán érő fajtákat korai fázisban ritkítani, még a „zöld barack” állapot előtt. A gyümölcsök méretét a koronán belüli elhelyezkedés is befolyásolhatja, de egyéb hatások is jelentősek. Fontos feladat a gyümölcsök ritkítása a főágon, de még fontosabb a korai ritkítás, mert így a fa nem használja el a tartalékait olyan gyümölcsök nevelésére, amelyeket később leszednénk a ritkítás során. Amióta a Darwin berendezést használják, nagyobb méretű gyümölcsöket szüretelnek. A terméskezdemények közti versengést így már a kezdetektől csökkentik. Az Egyesült Államokban elsőként értékesített Darwin berendezést úgy használták, hogy a forgó orsó a fák oldalát érje, a kefe függőleges pozícióban volt. A V alakú koronaformára metszett őszibarackfákon próbálták ki elsőként, ami csak néhány árutermő ültetvényben fordult elő. A legújabb modellnél a kefe függőlegesen és vízszintesen is mozoghat, a fák oldalán és a korona felett is. Az orsó kb. 3 m hosszú. A váza koronaformára metszett fák esetében vízszintes pozícióban alkalmazzák. Minden fasort mindkét oldalról ritkítanak a géppel. Naponta kéthektárnyi váza koronaformájú ültetvény ritkítása végezhető el, ha a fák térállása 3,5 m x 6,5 m.

Mintha ujjak lennének

A forgó orsó húrjai nem igazi húrok. Olyanok, mintha 60 cm-es hosszú, lágy ujjak lennének. Az első modellek a fűkaszához hasonló műanyag húrral rendelkeztek, az újabb modelleknél vastagabb és keményebb, 20 cm átmérőjű a húr. A műanyag könnyen elhajlik, de nem tekeredik az ágak köré, ami nagyon fontos, hiszen nagyban csökkenti az ágak sérülésének veszélyét. Ezek az ujjszerű tüskék behatolnak a korona belsejébe, elérik a virágokat és sikeres ritkítást végeznek. A Darwin használata után még kiegészítő, kézi ritkítás is végezhető kefe alkalmazásával. Minden fajtánál célszerű virágritkítást végezni, de a Redhaven előtt érőknél mindenképpen szükséges, amit adott esetben még gyümölcsritkítás is követhet. A húrokon egy idő után kopás jelentkezhet. Két szezon után, évi 40 hektárnyi területen történő használattal a húrok átmérője 10 cm-rel volt rövidebb az eredetihez képest. Egyik sem törött el, a kopás a végeken jelentkezett az ágak érintése miatt. A kopás hatására nem vékonyodnak el észrevehetően a húrok, és a végük sem lett hegyesebb. Cseréjüket egy év múlva tervezik. Fele annyi húrt használnak, mint amennyivel a berendezés felszerelhető: hat sor húr helyett hármat alkalmaznak.

Kb. 3 km/h sebességgel haladnak vele, 200 rpm fordulatszámmal mozgatva a húrokat. A berendezés egy traktor elejére könnyen felszerelhető a ládák emeléséhez használt villákra. Az orsó hidraulikus vezérléssel működtethető, és digitális kijelző mutatja a sebességet és a fordulatszámot. Mindig ellenőrzik, mennyi virág hever a földön és mennyi maradt a fán, ami még vélhetően le fog esni. Köteles ritkítójuk is van, de azt már nem használják. A semminél többet ér, de sérülést okozhat, ahogy rátekeredik az ágakra. Ez a Darwin esetében nem fordulhat elő. A legnagyobb előnyt a sokkal egységesebb gyümölcsméret és a 40%-kal kevesebb munkaráfordítás jelenti. Egy másik gazdaság az elsők között tesztelte a Darwin berendezést. Először a függőleges változatot használták, amely meghajlik egy kissé, de nem használható vízszintesen. Az ültetvény többnyire nyitott váza koronaformájú fákból áll, a két újabb berendezésük már vízszintes elrendezésű. A fák tetején ritkítanak, és nincs is szükség a koronák oldalán végzett kezelésre. A prémiumár miatt, amit a nagyobb méretű gyümölcsökért kapnak, a gyümölcsritkítás rendkívül fontos munkafolyamat. Mindig keresik a módját, hogyan csökkenthető a munkaerő-szükséglet a költségek mérséklése céljából és a megfelelő munkaerő jövőbeli rendelkezésre állását terhelő bizonytalanságok miatt. A Darwin berendezés beruházási értéke az első évben megtérült, ráadásul kevesebb munkával jobb gyümölcsminőséget értek el használatával.

 

 

 

Dave Wenk;
Good Fruit Grower 2011/december