Június elején került megrendezésre a 19. ISMS (International Society for Mushroom Science) konferencia, amelyet idén a szervezők a 34. holland gombanapokkal kapcsoltak egybe. A két, jelentős hagyományokra építő program évtizedek óta központi helyszíne a gombakutatók és a gombaipari cégek, termelők és szakértők találkozójának.

A nemzetközi konferencián közel 500 kutató vett részt a világ minden tájáról, míg a gombanapokon 80 kiállító mutatta meg termékeit és szolgáltatásait. A tudományos vizsgálatok egy része természetesen az alapkutatáshoz kapcsolódik, ám hagyományosan nagy a gyakorlati, alkalmazott kutatás-fejlesztés részaránya. Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a higiénia fejlesztése, a higiéniai felmérések adaptálása. Több kutatócsoport is dolgozik új, környezetbarát védekezési eljárások fejlesztésén a patogén gombák ellen. Jelentős munkálatok zajlanak annak megértésére, hogy a gomba micéliuma hogyan és miként bontja a tápanyagokat a komposztban és ez hogyan fordítható le a termesztés nyelvére.

Innovatív holland gombaiparai cégek

A konferencia keretében több vezető holland gombaipari cég nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Hooymans Compost b.v. közel ötven esztendeje jelentős szereplője a holland gombaiparnak és 1989. óta a komposztgyártásnak. A komposztálás összes fázisa, a szalma áztatástól és trágyával való keverésen keresztül az átszőtt komposzt kitárolásáig minden zárt térben történik. Ezzel a kellemetlen szaghatások teljesen kiküszöbölésre kerültek és energetikai szempontból igen hatékonyan és gazdaságosan irányíthatóak a munkafolyamatok. A cégnél a téli időszakban jelentkező lótrágya többletet szárítják és préselik, ezzel pótolják a nyári hiányokat. A hetente előállított 3.000 tonna hármas fázisú átszőtt komposzt egy része hűtött körülmények között több ezer kilométeres távolságra kerül szállításra, speciális hűtött konténerekben (1. ábra). A komposztot ömlesztett formában és blokkba préselve szerelik ki, a termesztők lehetőségeinek megfelelően.
A CNC Exotic Mushrooms az egyik vezető alapanyag-gyártó az egzotikus gombafajok piacán. Az üzemben 3–5 kg töltősúllyal készül alapanyag a farontó fajok (shiitake, nameko, téli fülőke, déli tőkegomba, süngomba, pecsétviaszgomba, stb) számára, valamint további egzotikus gombák (pl: ördögszekér laskagomba) termesztéséhez. Hetente 100–220 tonna alapanyagot gyártanak, ami 30–40.000 blokknak felel meg. Az egyedi receptúra alapján készített alapanyagot tömegben sterilizálják, majd lehűtést követően aszeptikusan csírázzák és töltik lélegző filterrel ellátott zsákokba. A legtöbb alapanyagot helyben, polcokon szövetik át egyszerűbb helyiségben, majd átszövetve szállítják ki a termelőkhöz (2. ábra). A termelésük 80%-t a shiitake alapanyag adja, amely 10–12 hét alatt szövődik át az üzemben, majd a termelőknél 3 hét alatt terem egy hullámot 20–25%-os kihozatal mellett.

Csepegtető öntözés a csiperkegomba termesztésében?

A holland gombanapokon mutatta be a régóta fejlesztett technológiáját a Netafim. A jól csengő márkanév elsősorban a kertészeti kultúrák öntözéstechnikájában piacvezető, és főleg a csepegtető szalagok formájában használják a termékeiket. Néhány évvel ezelőtt megindult a cégnél fejlesztőmunka, hogy ezeket a csepegtetőszalagokat a csiperkegomba termesztésébe is adaptálják. A kiállításon bemutatott prototípus már három mintafarmon (Izrael, Németország, Hollandia) üzemel. A technológia lényege, hogy a polcos rendszerű termesztő házakba a komposzt és takaróföld közé betároláskor behúzzák a speciális csepegtetőcsöveket (3. ábra). Ezek a víz utánpótláson kívül lehetővé teszik, hogy akár a hőmérsékletet is befolyásoljuk a termesztés során. A technológia előnyeként a víztakarékos öntözést, illetve a mindig szárazon maradó termőtesteket emelik ki. A komposzt és takaróföld közötti interfázis öntözése miatt kevesebb vízzel feltölthető a komposzt, továbbá nem emeli feleslegesen a levegő páratartalmát. A gyártó szerint a csepegtetők újrahasznosíthatók, több telepítést is kibírnak. Fontos azonban megemlítenünk, hogy ezzel a módszerrel megnő a betárolás munkaerő igénye (2–3 fővel), illetve a beruházás megtérülése jelen gazdasági viszonyok között erősen kétséges.

Újdonság a csíragyártásban is

A szaporító anyag gyártók is bemutatták innovációikat a kiállításon. A hazánkban is termelő tevékenységet folytató Sylvan Inc. itt hirdette új típusú hordozóanyagát. A Mylo fantázianevű csiperkegomba szaporítóanyag („csíra”) a rozzsal összehasonlítva 25%-kal több oltási pontot képez a komposztban, a köleshez képest pedig 25%-kal több tápanyagot biztosít. A termékben cirok magon szaporítják fel a micéliumot, a cég szerint így elősegítve a jobb minőségű komposzt előállítását. A kerek és könnyen gördülő szemek javítják a csírázás hatékonyságát, így egyenletesebbé válik a komposztba keverés. A hordozóanyag üzemi tesztelése javában zajlik. A kiállításra megjelent két új, angol nyelvű szakkönyv is, amelyek segítik a gombatermesztőket és szakértőket egyaránt. Újabb kiadásához érkezett Peter Oei: Mushroom Cultivation IV. könyve, amely jelentősen kibővült. Továbbá hiánypótló, a gyakorlati praktikák biológiai hátterét is egyszerűen elmagyarázó könyv jelent meg Mark den Ouden szaktanácsadó jóvoltából Mushroom Singals – A practical guide to optimal mushroom growing címmel. Mindkét könyv nemzetközi web áruházakon keresztül beszerezhető.

A két rendezvény kapcsán elmondható, hogy továbbra is érdemes a gombaipari fejlesztéseket naprakészen követni. A közeljövőben további innovációk várhatóak (pl: szedési hatékonyság javítására), amelyek gyorsan átszivárognak majd a gyakorlatba. Megállapítható, hogy a kutatás-fejlesztés centruma továbbra is Hollandia, ugyanis itt szorítja leginkább a termesztőket a magas munkaerő- és energia költség. Ezért a legtöbb költségcsökkentő és termés biztonságot növelő, újító ötletre – egyelőre – nyugati irányból számíthatunk.

dr. Geösel András
Szent István Egyetem
Kertészettudományi Kar,
Zöldség- és Gombatermesztési
Tanszék