A padlizsán fogyasztása nincs olyan népszerű Magyarországon, mint a környező országokban, így a termesztése is jóval szűkebb keretek között zajlik. Novembertől júniusig a dél-európai országok, elsősorban Spanyolország kínálata a meghatározó hazánkban is. Korai termesztésére kevesen vállalkoznak, mert termőképessége a fényszegény hónapokban erősen korlátozódik, így nem kínálkozik versenyképes alternatívának más melegigényes zöldségféle termesztésével szemben. Alapvetően ez az oka, hogy néhány próbálkozástól eltekintve nem sok példa van korai hajtatására. Azon kevés kertész, aki már évek óta foglakozik padlizsánnal, már egész más szempontok alapján jár el.

Leírása

A padlizsán a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik a paprikával és a paradicsommal együtt. Szerte a világban nagyon változatos alakjait termesztik. Nálunk a lila csepp alakú fajtakör a legkedveltebb, bár vannak próbálkozások hosszúkás és gömbölyű alakú valamint fehér fajtákkal is. Ezek egyelőre a választékbővítésen kívül nem képviselnek jelentős gazdasági jelentőséget. A növény üde zöld színével nagy ovális leveleivel és lila terméseivel tetszetős látványt nyújt. Fokozza ezt a küllemet rózsaszínű virágainak megjelenése is, ami valóban széppé teszi. Hátrányos tulajdonságairól is beszélni kell. A faj alaptulajdonsága, hogy a termés csészelevelén tüskék találhatóak, melyek a munkavégzést nehezítik, és ezáltal akár sérülések forrása is lehet. Szerencsére az újabb fajtáknál, már ezt a kedvezőtlen tulajdonságot sikerült kiküszöbölni, s a legtöbb korszerű fajta már tüskétlen. Még hátrányként kezelhetjük, hogy virágpora és a levélszőreinek szálló pora irritálhatja a nyálkahártyát, ezért, ha valaki érzékeny erre, nem tanácsos padlizsán kultúrában dolgoznia, vagy jóadag papírzsebkendővel célszerű felkészülnie.

Növényápolás

A padlizsán szára fásodik, így a zsinór melletti felvezetése nem okoz gondot. A tekerés vagy a klipsszel történő rögzítés is működő megoldás. Elegendő kéthetente elvégezni. Az oldalhajtásokon célszerű egyegy virágot meghagyni és utána visszacsípni. A virágok mellett előfordul úgynevezett másodlagos virágok megjelenése, amelyek nem közvetlenül a nóduszból törnek elő, hanem egy virágkocsányból. Ezeket ajánlott virág, vagy bimbó korában eltávolítani, mert ritkán fejlődik belőlük megfelelő méretű termés. Ha a drótmagasság alacsony vagy a kocsiról való munkavégzés nem megoldott, érdemes a kaszkád-metszést alkalmazni, amikor a termések bekötése után visszatörjük a főszárat és oldalhajtáson vezetjük tovább. Ezzel a módszerrel a növényt alacsonyabban tarthatjuk. A zárt lombozat belsejébe gyakran nem jut megfelelő mennyiségű fény, így a kevésbé aktív levelek szerepe háttérbe szorul, nem képes a növény ezeket fenntartani, ezért idővel elsárgulnak, lehullnak. Segíthetünk a levélsárgulás kialakulásának megelőzésében, ha a levelezést időben elkezdjük.

Környezeti igényei

A padlizsán melegigényes zöldségnövény. Alacsony hőfokon fejlődése lelassul, termékenyülésével gondok lehetnek. Érdekes módon a tartós hideg a termesztés későbbi alakulására nincs kihatással. A fagypont közeli hőmérsékleteket is elviseli. Nem kell számolnunk olyan lefázási tünetekkel, mint pl. a paprika esetében. Túlzott melegben, a kalcium forgalomban zavarok keletkezhetnek, így a termés károsodhat. Vízigényes növény, nagy lombfelületének köszönhetően jó páratartó képessége van. A besugárzás mértéke erősen kihat a termőképességre és termésnövekedés sebességére. Térállását az ültetési idő és a fajta tulajdonságai függvényében válasszuk meg, ami 2,5–5 tő/m2 között változhat.

Növényvédelme

Mivel a padlizsánt kis területen termesztik, így a növényvédő-szer gyártók számára is kis kultúrának minősül. Ez az oka, hogy rendkívül kevés az engedélyezett növényvédő- szerek száma, így egyedül a biológiai növényvédelem jöhet szóba termesztése során. A betegségek közül, a szürkepenész (Botrytis) és a fehérpenész (Sclerotinia) egyaránt megtámadhatja, de megfelelően fűtött termesztésben nem kell számolni ezekkel a rothadásos betegségekkel, egyedül a Mucor gomba kártétele jelentkezhet, ami a virágokat támadja. Ekkor a fertőzött virág nem tud megtermékenyülni, ezen keresztül terméskorlátozó hatása van. Talajon gyakori gond a Verticilliumos hervadás, melynek kialakulását a fertőzés jelenléte és az öntözési hibák nagyban segíthetik. Sokkal nagyobb jelentőségű a kártevők kérdése, mivel a padlizsán igen kedvelt tápnövény. Kedvelik a molytetvek, a tripszek, a takácsatkák, a levéltetvek és a paradicsom-aknázómoly (Tuta) is, sőt még a szélesatka kártétel is előfordulhat. A biológiai növényvédelmet a paprikában és a paradicsomban megszokott természetes ellenségekre célszerű alapozni. A telepítéseket időben el kell kezdeni, amikor még a növény kicsi és amennyiben szükséges, a ragadozó poloskák esetében mesterséges táplálásról is gondoskodni kell. A padlizsán magas hőigénye okán a biológiai növényvédelem viszonylag gyorsan feláll és biztosítja a kártevők többségével szemben a védelmet a termesztés során. A mezei poloska fajok (Nezera viridula, Lygus sp.) kártétel a padlizsánt is elérheti, amely ellen még nincs hatékony biológiai védelem, egyedül a kézi pusztítása jöhet szóba.

Szedés

A szedést a termések piaci méretének kifejlődésekor kell megkezdeni. Ez a hazánkban elfogadott csepp alakú fajták esetében, általában a 25–40 dkg-ot jelenti. A szedéssel nem célszerű túl sokáig várni, mert a termések elveszítik sötét és fényes színüket. A lilába forduló túlérett termések piaci megítélése közel sincs olyan, mint az időben szedett bogyóké. A tövek terhelése függvényében előfordulhat, hogy nem képes minden termést fajtára jellemző méretűre kinevelni. Ezeket nem szabad a töveken tartani, mert a feleslegesen meghagyott kisméretű bogyók, a későbbi termés rovására mehetnek. A szedést metszőollóval célszerű végezni. Az árut hazai piacra általában M10-es rekeszbe 5 kg nettó súllyal készítjük ki, de a vevő igényei szerint készíthetünk egyedi kiszerelést is. A padlizsán hazai alacsony fogyasztása miatt egyelőre nem termeszthető nagy felületen. Kivitele, a déli országokból érkező nagy árunyomás miatt, nehezen oldató meg gazdaságosan. Étrendünkben, talán a táplálkozási kultúra változásával nagyobb teret kaphat a jövőben, ami változatos ételek elkészítésére adhat lehetőséget. Ehhez azonban komoly népszerűsítő munka szükséges, hogy a jelenlegi helyzetben jó irányú változás következzen be. Termesztése, néhány kulcsfontosságú kérdés (pl. növényvédelem) megoldása mellett, viszonylag egyszerű. Munkaigénye alacsonyabb más melegigényes zöldségkultúránál. Eredményessége piaci évenként változik, de általában egy közepes paprika kultúra eredményességét tudja hozni. Az erős és nyomott versenyhelyzet miatt fontosak a bizalmi alapon kialakult vevői kapcsolatok, melyek képesek elismerni a minőségi többletet a külföldi árukkal szemben. A padlizsán termesztéséhez mindemellett szükséges egyfajta termelői szemlélet is, ami a gazdasági szempontok mellett teret enged az érzelmi motivációnak.

ZENTAI ÁKOS