Különleges, igen is meg nem is. Belgiumban jelenleg 40 árutermelő csiperkegomba üzem működik, ebből csak ez az egy specializálódott a feldolgozó üzemi beszállításra. Míg Hollandiában a termés többsége az élelmiszeriparban kerül feldolgozásra, addig az itteni üzemek a frisspiaci fogyasztásra termelnek.

Alapítás

Az Interchamp-ot az 1997-ben termelők által alapított értékesítési szervezetből 1988-ban tovább fejlesztett termelői egyesülés (VOC – Független Gombatermelők Egyesülése) alapította 2001-ben azzal a céllal, hogy ipari feldolgozásra termeljen gombát, ahol nagy hozamok mellett a szedési költségeket gépi szedéssel, automatizálással a lehető legalacsonyabbra csökkentsék. Az alapító termelők már 1975 óta foglalkoztak és rendelkeztek elegendő tapasztalattal a frisspiaci gombatermelésről. Az Interchamp alapítása után négy hónappal már megkezdődhetett a termelés a Pittem székhelyű új üzemben.

Gombaházak

Az Interchamp-nál a termelést 10 db, egyenként 900 m2-es jól klimatizált gombaházban végzik. A teljes nettó termőfelület majdnem 1 hektár. A házakban két sorban álló, egymás felett hét szintben elhelyezett termesztő polcágyak találhatók. Mindegyik ágy kb. 50 m hosszú és 1,4 m széles. Hetente két házba történik a házanként 76 tonna, már gombacsírával oltott és átszőtt komposzt betöltése az ágyakra. A betermelés után azonnal nagyon egyenletesen takarófölddel fedik a komposztot. A takaróföld tőzeg és mésziszap keverékéből áll. A takaróföld nagy víztartó képessége elegendő vizet biztosít a gomba számára a termesztési ciklus során. Öt nappal a betöltés után a gombafonalak átszövik a takaróföldet és megindul a termőtest képzése. A termőtest kezdeményekből ezután kb. hat nap alatt fejlődnek ki a szedhető gombafejek. A termőtest képzés ideje a legkritikusabb szakasz a termelésben, úgy mondják: gomba módra szaporodik. A fejek átmérője 20 óránként megduplázódik, kifejlődik a kalap és eléri a szedési érettséget. A frisspiaci termeléssel szemben az ipari termelésben egy nagy tömegű, nagyon kiegyenlített, koncentrált fejképzés a cél. Ez szükséges ahhoz, hogy a gombát géppel lehessen betakarítani.

Ezzel szemben a friss piaci termelésben az egyenletes szedés, a munkacsúcsok elkerülése érdekében arra törekednek, hogy a fejképzés és szedés egyenletessé váljon. A megfelelő klímaszabályozás és mindenekfelett nagy szakértelem szükséges a jövedelmező termeléshez. A házakban a levegő és komposzt hőmérsékletet, a széndioxid tartalmat, a relatív és abszolút nedvességtartalmat is pontosan kell szabályozni, nagyon egyenletes klímát kell biztosítani. A friss levegő bevezetése a házak közepén történik, a levegőt fólia tömlőkkel osztják el egyenletesen a légtérben. A komposzt betöltése után négy héten belül az átvevő minőségigénye szerint 22-25 kg/m2 gombát takarítanak be az első termőhullámból. A betakarítást vágókés szerkezetű és automatikus szállítószalaggal rendelkező szedőgéppel végzik. Ugyanezekről az ágyakról egy hét plusz két nappal később a második termő hullámban még 8-10 kg gombát lehet betakarítani. A két gombaház kb. 43 tonna első hullámának betakarítása gépi szedéssel kb. 8 órát vesz igénybe. A szedés és osztályozás után következik a gombaházak és gépek gondos takarítása, amely szintén sok időt vesz igénybe. A teljes termesztési ciklus – a gombaházakba történő betöltés és a letermett komposzt kiürítése közötti időszak – 5 hétig tart. A tíz gombaházzal öthetes ciklusokkal pontos rotáció tartható, ahol hetente 54 és 63 tonna közötti hozam hozható, a szedett termés osztályozottságától függően. Az üzemben két teljes, kötetlen munkaidőben dolgozó üzemvezető dolgozik, mivel ez nem egy kötött munkaidős foglalkozás. Rajtuk kívül az egész üzemben még négy részmunkaidős szedő van alkalmazásban, akik a takarítási munkákban is részt vesznek.

Korrekt egyezség – jó barátság

Heti hatvan tonna termést megtermelni az egy dolog, de azt jó feltételekkel eladni egy másik ügy. Ezért az Interchamp hosszú távra megegyezett az Ardo gyárral. A megegyezés alapja, hogy a betakarításkori minőségi követelményeket a felvevő piachoz igazítják. A szedési méretet a gyárral közösen határozzák meg, aszerint, hogy melyik biztosítja a legkedvezőbb értékesítést és a legjobb árbevételt. A szedés optimális időpontját –habár az első terméshullámot hétfőre vagy keddre, a másodikat csütörtökre vagy péntekre időzítik –hétről-hétre gondosan megválasztják. Az időpontot a hozam és elérhető ár, ill. gyors megtérülés vagy veszteség szempontjait mérlegelve határozzák meg. A korábbi években az Ardo saját gyárában maga végezte a gomba fagyasztását, de ezt a folyamatot ésszerűsítette: az Ardo a gombát a hollandiai Champi’mer gyárral fagyasztatja le. A Champi’mer feldolgozási kapacitása 1100 t gomba hetenként. Az Interchamp lefagyasztott gombáját az Ardo átveszi és kiszereli. Az Interchamp által betakarított gomba 12 órán belül lefagyasztásra kerül. Mivel a termelési hely és a fagyasztóüzem közötti távolság nem csekély, gyors hütőberendezéseket állítottak üzembe. Közvetlenül a szedés után a raklapra összegyűjtött gombát a gyorshűtőbe helyezik. Az első hullám szedésekor egy tehergépkocsit 3 óra alatt megtöltenek.

A minőség és fenntartható fejlődés prioritás

Az Interchamp beruházott egy Havatec szeletelő gépbe, amellyel a gombatönköket is lehet szeletelni. A szeletelt gombát jobb áron lehet értékesíteni és a szeletelt gombatönkök fagyasztva szárítással feldolgozva levesekhez és szószokhoz is felhasználhatók. A higiénikus környezet szigorú betartása lehetővé teszi a növényvédő szer mentes termelést. A betegségek és kártevők nem vagy alig tudnak kifejlődni a rövid termelési ciklusban. A kútból nyert vizet felhasználás előtt fertőtlenítik, kezelik (ECA víz). Ebben a folyamatban oxidációval és bizonyos mennyiségű klór hozzáadásával olyan vizet nyernek, amely fertőtlenítő hatású. A takarítás, fertőtlenítés és a rövid termesztési ciklus a legfontosabb tényezők a sikeres vegyszermentes termeléshez.

A jövő

A vezetők véleménye szerint a közeljövőben felület növelésre nincs lehetőség, mert az igény az ipari gomba iránt nem vagy alig növekszik. A VOC csoportban intenzíven keresik a letermett gombakomposzt hasznosítási lehetőségeit. A letermett gombakomposztot a mezőgazdaságban magas mésztartalmú (kb. 45 kg mész/tonna) szerves talajjavítóként lehet használni.

Proeftuin nieuws cikkét referálta
Malatinszki György