Az elmúlt 2 évben a „meggyes Tészek” közösen dolgoztak, hogy e csodálatos gyümölcs az őt megillető helyre kerüljön ismét a bel,- és külföldi piacokon. Mely Tészek vettek részt a marketingakciókban, nem sajnálva a pénzt, időt és energiát a magyar meggyre?

BALATON-KER-TÉSZ SZÖVETKEZET

Közel 3000 ha-on gazdálkodik, mintegy 300 taggal büszkélkedhet. Széles termékpalettáján a kiváló dió, kajszi, meggy, körte és alma mellett megtalálható a nektarin, szilva, mogyoró, cseresznye is. A GLOBAL GAP és az egyéb minőségbiztosítási rendszerek Európa szerte garantálják a vásárlóknak a megszokott minőséget.

BOTÉSZ A BOTÉSZ

Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete országos szervezettségű, Bács- Kiskun,- Fejér- és Pest megyében találhatóak a legnagyobb tagi bázisok. A termesztett bodza mellett a meggy és a szamóca jelentősége is növekszik termékpalettájukban.

ÉSZAK-ALFÖLDI ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELŐI ÉRTÉKESÍTŐ SZÖVETKEZET

Az Észak-Alföldi Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet Parmen-Farm Szövetkezet néven 1999-ben alakult. Az alakulás és működés célja a tagok által megtermelt zöldség-gyümölcs termékek tárolása, hűtése, csomagolása és értékesítése. A Tész fő termékei a meggy, az oltalom alatt álló Hajdúsági torma, a cseresznye és a szilva.

FRESH FRUIT TÉSZ SZÖVETKEZET

A tagjaik által művelt földterületek 90-%- ban a Duna-Tisza közén helyezkednek el. Talajadottságaik heterogének, megtalálható a jó minőségű sárközi öntéstalaj, a kiváló minőségű bácskai lösztalaj és a rossz minőségű kiskunsági homoktalaj is. A Homokhátságon a gyümölcstermesztésnek évszázados hagyományai vannak, egy-egy faj tekintetében termelési tájkörzetek alakultak ki. Főbb termékeik a meggy, a szilva, a paprika és a kínai kel.

HAVITA-TÉSZ SZÖVETKEZET

A Havita-TÉSZ Szövetkezet az elmúlt években dinamikusan fejlődött és ezt a tendenciát kívánja a jövőben is fenntartani. Fő termékét, az almát, a TÉSZ tagjai mintegy 140 hektáron termesztik, de jelentős a meggy (98 ha), szilva (10 ha) és szamóca is. Az integrált szervezet módot ad arra, hogy ellenőrzött körülmények között, a nyomonkövethetőség biztosításával, a minőségi termelésre nagyobb figyelmet fordítva történjen a zöldség-gyümölcs termesztés. Ezt szolgálja a GLOBAL GAP nyomonkövetési rendszer alkalmazása is.

KÁRPÁTOK GYÜMÖLCSE KFT.

Nagy múlttal rendelkező kertész családok ereje egyesül a TÉSZ-ben, ahol a hazánkban termesztett gyümölcsfajok széles skálája megtalálható. A Kárpátok Gyümölcse tagsága összesen 357 ha ültetvényen gazdálkodik. Öntözhető területeik, a folyamatos újratelepítés, a jól összeállított fajtasorok és a szaktanácsadóval is erősített szakértelem eredménye a jó termésbiztonság és a gazdaságos termesztés. Partnereik az ország nagy konzervüzemei, gyümölcseik üdítőital formájában minden magyar család asztalán megfordultak már.

MEDI-FRUCT KERTÉSZEK TERMELŐI ÉRTÉKESÍTŐ SZÖVETKEZET

A TÉSZ fő tevékenysége a közel 100 termelő tagja által megtermelt zöldség, gyümölcs felvásárlása és értékesítése. A tagok többek közt évente mintegy 1200 tonna meggyet, 800 tonna szilvát, 1200 tonna almát is termelnek. Zöldség-gyümölcs termékeik közel 80%-át exportálják közvetlenül.

NÓGRÁD TÉSZ KFT.

Nógrád megyében a sajátos éghajlati klímára alapozva több évtizedes múlttal rendelkezik a bogyós gyümölcsök termelése. A feketeszeder, málna és a feketeribizli mellett a meggy is kiváló minőségben van jelen a termékek között. A Nógrád Tész Kft. jelenleg kb. 800 termelőt integrál. A termőföldeken folyamatosan ellenőrzött bio és konvencionális termelés folyik.

PENTA FAMÍLIA SZÖVETKEZET

A nagycserkeszi szövetkezet főbb termékei a meggy, az alma, a zöldborsó, a zöldbab és a jégsaláta. A szövetkezet alapításától kezdve nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a megújuló energiák felhasználására. A cég már most meghaladja a 2020-as EU-s előirányzatot, a megújuló energiák használati arányát tekintve.

RÁBAKÖZI TÉSZ SZÖVETKEZET

A Szövetkezet a térségben folyó növénytermesztés főbb termékeinek – meggy, cseresznye, uborka, paprika, bodza, körte, szilva, vöröshagyma, fejes káposzta, – termelőit fogja össze. Jó termőhelyi adottságokkal, sokoldalú fajtákkal, jól képzett tagokkal rendelkezik elképzelései megvalósításához az ország egész területén. Mára a meggyforgalom adja árbevételük legnagyobb hányadát.

Keresztes György