Ez év júniusában tartotta ipari paradicsom témakörben 13. nemzetközi konferenciáját (13th International Symposium on the Processing Tomato and 11th Word Processing Tomato Congress, Sirmione, Italy 8-11 June, 2014.) a Nemzetközi Kertészeti Társaság (ISHS) és a Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (World Processing Tomato Council). A rendezvényen, a szervezők szándéka szerint, egybegyűltek nem csak az akadémiai szféra, az oktatás képviselői, de jelen voltak a termelők, feldolgozók is, mindazok, akik kapcsolódnak a feldolgozott paradicsom előállításához. A rendezvény sikerét mutatta, hogy több mint 500 szakember vett részt, 80 tudományos publikáció érkezett 19 országból. Ez az érdeklődés megerősítette a tudományos bizottság témaválasztását, mint a biztonságos élelmiszertermelés, a „földtől az asztalig” élelmiszerlánc, a kertészet korszerűsítése, a feldolgozás és élelmiszer minőség. A paradicsom feldolgozás megerősítette kulcs szerepét az innováció területén mind a mezőgazdaság, mind pedig a feldolgozóipar ágazatban, ami leginkább az elmúlt 25 évben történt közös munkának köszönhető. A konferenciát kilenc szekcióban, három fő témakörben, de irányt mutató gondolatok kiemelésével szervezték: 1. a feldolgozás – „Legyél pontos (smart) a versenyképesség érdekében”, 2. a termesztés – „A termesztés mit tud hozzátenni a paradicsom terméklánchoz?”, 3. a termék – „A termék nem csupán pirosa likopin különleges értéket képvisel”.

A konferencián 28 előadás hangzott el és 38 posztert mutattak be. A hazai kutatást a Szent István Egyetem Kertészeti Intézetének munkatársai képviselték bemutatva a témában végzett több évtizedes munkán alapuló legújabb eredményeket. Prof. Dr. lyes Lajos a Növényvédelmi Intézettel, Dr. Posta Katalinnal és Dr Daood Husszein kutatóval végzett közös munka eredményét prezentálta:„A mikorrhiza gombák alkalmazásának hatása az ipari paradicsom fő antioxidáns tartalmára” címmel. Dr. Pék Zoltán poszteren számolt be ipari cseresznyeparadicsom fajták hozamáról eltérő öntözési kísérletekben. Az Intézet két PhD hallgatója is poszteren mutatkozott be. Szuvandzsiev Péter a látható és közeli infravörös (VIS/NIR) spektroszkópia használatával paradicsom növények levelét vizsgálta különböző vízellátás mellett, hogy a műszer segítségével a növények vízigényére következtessen. Deák Konrád munkája is az egyszerű, roncsolás nélküli beltartalmi monitoring rendszer kialakításáról szólt. A közeli infravörös spektroszkóppal (NIR) 120 mintán végzett mérések alapján modellezte a paradicsomtermések Brix, likopin, β karotin és összes karotin tartalmát. Munkája külön elismerésben részesült: megkapta két másik kutatóval együtt a „Fiatal Kutató Díj”-at. A kutatók már a következő találkozóra és megmérettetésre készülnek: a nemzetközi konferenciát legközelebb Chilében, 2016. március 6-9-e között rendezik.