A 2014. auguszt us 17-22. között, Brisbane városban megrendezett ISHS (International Society for Horticultural Science- Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság) eseményen 97 országból 3290 regisztrált küldött vett részt. A helyszínből adódóan a legnagyobb arányban (63,5 %) Ázsia és Óceánia delegáltjai mutatták be tudományos tevékenységüket, míg Európából a kutatók 16,5 %-a érkezett. A kutatási eredményeket 52 szekcióban, 129 előadás és 1206 poszter segítségével prezentálták. A szekciókban a téma jeles képviselői, 159 meghívott, kiemelt előadást tartott. A konferencia a „fenntartható élet, környezet és tájkép” témákra koncentrált, kiemelten foglalkozott a trópusi kertészeti kultúrákkal, hiszen első ízben rendeztek világkonferenciát trópusi égövben valamint folyamatosan növekszik az Ázsiai országok, azon belül Kína szerepe a kertészeti termesztésben. Számos újítást vezettek be a szervezők. Első alkalommal volt lehetőség e-poszter beadására, amikor a kutatási témát interaktív táblákon mutatták be. A szerzők az öt perces bemutatókon éltek az animáció, a video bemutatók lehetőségével. Ez az újítás nagyon népszerű volt, hiszen megkímélte a résztvevőket a nyomtatott poszterek készítésével és szállításával járó kellemetlenségektől, a szervezőknek pedig jelentős hely és anyagi megtakarítást jelentett.

A bemutatókat nem csak a konferencia idején tekinthették meg a regisztrált résztvevők, hanem hat hónapig láthatták az interneten is. Különböző támogató alapok segítségével 50 fő vehetett részt a rendezvény idején szervezett továbbképzésen a fejlődő országokból, mint Pakisztán, Pápua Új Guinea, Fülöp-szigetek. A delegáltak eligazodását több mint 100 önkéntes segítette. Valamennyi kertészeti ágazat kellő súllyal mutatkozott be, kiemelten a termesztés, termék kezelés és növényvédelem témakörök. Különösen sok kutatás foglalkozott nemesítési kérdésekkel. Kiemelt témák voltak még a szőlészet, a héjas gyümölcsök, a növény genetikai alapanyagok és a különböző hulladékok felhasználása, mint a kertészetekben felhasználható termékek alapanyagi. A tudományos bizottság szerint azonban a termék- és élelmiszerbiztonság és a termékek életciklusa nem kapott elég figyelmet, ami azt bizonyítja, hogy ezekre a kérdésekre világviszonylatban is kevés kutatási forrás és figyelem jut. A sikeres konferencia költségvetése elérte a 4,4 millió ausztrál dollárt (3 millió EUR). A kertészeti kutatás nemzetközi seregszemléjét négy évente rendezik meg, 2018-ban ismét Európa, Törökország lesz a házigazda. A Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság (ISHS) a világkonferenciával egy időben tartja tisztújító, közgyűlését, ahol megválasztják négy évre a tisztségviselőket, valamint tájékoztatják a tagokat az előző időszak eseményeiről. A 2010-2014 időszak elnöke, António Monteiro a szervezet fő feladatának jelölte meg a tisztújító ülésen elmondott beszédében, hogy a társadalom, beleértve a fogyasztókat, a tudósokat és törvényhozókat is, jobban ismerjék meg a kertészeti termékek mögötti tudást és munkát.

A szervezet legyen tudásközvetítő a kutatók és a felhasználók között, a rendezvények feladata, hogy széles közönséget vonzzon, fórumot teremtsen. Az ISHS több mint 6000 tagot számlál, bár a taglétszám az utóbbi években kissé csökkent. Lehetősége van a vállalatoknak is belépni a szervezetbe, amit két céllal tesznek meg, egyrészt kapcsolatba kerüljenek az egyetemek kutatóival, másrészt új vállalti partnerekre tegyenek szert. A szervezet jó kapcsolata a vállalati partnerekkel alapvető fontosságú a kertészeti tudományok fejlődése szempontjából. A konferencián „Az ipar és az ISHS kapcsolata” témában külön szekcióülést tartottak, ahol javaslatok hangzottak el a következő vezetőség felé új kapcsolati formák kialakítására. Az ülésen a szakemszakemberek részletesen beszámoltak a szervezet gazdálkodásáról és a publikációs tevékenységről. Az elmúlt időszakban új infokommunikációs eszközöket vezettek be a szerzők és olvasók számára is. Megújult a kiadványok megjelenése, megjelent a szervezet tevékenységét ismertető brosúra „Harvesting the Sun” (A nap szürete) címmel, amely szabadon elérhető. Bejelentették, hogy a European Journal of Horticulture Science (EJHS) – (Kertészeti Tudományok Európai Folyóirata) a jövőben az ISHS és a DGG (German Horticultural Science Society- Német Kertészeti Tudományos Társaság) együttműködésében megújulva jelenik meg. A tudományos folyóirat rovataiban a kertészeti tudományok kutatás-fejlesztési eredményeit mutatja be tudományos cikkek, rövid referálások, levelek és vélemények közlésével. A cikkek főként a gyümölcs és zöldségfélék, gyógynövények és dísznövények alkalmazott növényfiziológiájával foglalkoznak majd, azzal a céllal, hogy javuljon az alapismeretek és mechanizmusok megértése. A növényfiziológiai ismeretek hozzájárulnak a fenntartható és hatékony termesztési stratégiák fejlesztéséhez.

(LDH)