Az azeriek életében, mint általában a Kaukázusban, igen fontos a konyha, mely rengeteg nagyon jó minőségű zöldség és gyümölcs felhasználását írja elő. A különböző zöldségek, sajtok, joghurtok, gyümölcsök felhasználását a változatosan használt fűszernövények teszik teljessé. Ez a tény aktuálissá teszi a zöldség-gyümölcs termelés lehetséges piaci együttműködésének megvizsgálását.

A Kormány keleti nyitás programjához kapcsolódóan február 26-án a FruitVeB-nél járt Amirli Ramiz, a Qardaslig Magyar-Azeri Együttműködési Egyesület elnöke, aki a hazai és az azerbajdzsáni kertészeti ágazat lehetséges együttműködéseiről beszélt. A jelenlévőknek az elnök elmondta, hogy a magyar frissáru – mind a gyümölcs és mind pedig a zöldség – kivitelével kapcsolatosan nem várhatóak vérmes remények Azerbajdzsán kedvező klímája miatt. Ugyanakkor lehetőséget lát a magas minőségű feldolgozott áru, valamint a prémium konyhakész termékek piacra juttatásában, Azerbajdzsánban, esetleg a szomszéd országokban is. Kifejezte, hogy szerinte az azeri és iráni termékek behozatala kapcsán a magyar tenyészidőszakon kívüli peridusokban lát reményt, illetve, a Magyarországon meg nem termelhető nagy napfényigényű mediterrán termékekkel kapcsolatosan vannak terveik, biztosítva ezen termékek hazai piacon való jobb megjelenését. Kihangsúlyozta, szükséges és kívánatos a két ország közötti kereskedelemfejlesztés, mely a piaci réseket kölcsönösen kihasználva többletjövedelemhez juttatná a feleket.

-HZS-