A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. a kertészet korszerűsítése témakörben folytatja rendezvény sorozatát. Augusztus elején az ún. kertészeti kiskultúrák technológiai fejlődését segítő, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázati támogatását is elnyert szakmai programot indított el az uborkahajtatás technológiai kérdéseinek bemutatásával.

A Kiskunmajsán ta rtott rende zvényen az előadások mellett alkalom nyílt hazai viszonylatban az egyik legkorszerűbb kígyóuborka termesztés megtekintésére a Fúrús Kertészetben. A szakmai nap programja hagyományainkhoz híven felölelte a hajtatott uborka hazai és európai piaci lehetőségének bemutatását, a technológia korszerű növényvédelmi vonatkozásait, valamint a legújabb, hazai fejlesztésű párahűtéses rendszer elméleti és gyakorlati bemutatóját.

Az uborkahajtatás sarkalatos kérdése a klímaszabályozás

A hajtatott uborka az egyik leginkább igényes növényünk: meleg, fény és pára kedvelő. Növekedése rendkívül intenzív, meghálálja a számára kedvező körülményeket. Pára igénye 70-90%. Az egyenletes páratartalom nem csak az uborka növekedését, a termés minőségét fokozza, de nagy jelentőséggel bír a növényvédelemben is. A száraz és változó páratartalom, a ház túlzott felmelegedése már a palánták kirakásakor jelentős károkat okozhat: a pítiumos tőhervadás a palántákat gyorsan kipusztíthatja. Későbbiek során elhatalmasodhat a lisztharmat vagy peronoszpóra, nagymértékben csökkentve az egészséges, asszimiláló levélfelületet. A kedvezőtlen klímában gyorsan elszaporodnak a kártevők, mint a takácsatka vagy a kaliforniai virágtripsz, ugyanakkor ilyen feltételek mellett a biológiai védekezés megvalósíthatatlan. Az eredményes biológiai védekezéshez legalább 60% relatív páratartalom tartása szükséges, mivel a legtöbb itt alkalmazható hasznos rovar ezt igényli. A növényház megfelelő hőmérsékleten tartása is jelentős szerepet játszik a hatékony termesztésben.

A párahűtés alkalmazása a kertészetekben

A párásítás fontos eszköz a kertészek kezében mind a termesztésben, mind az áruminőség megőrzése területén. A termesztő berendezések párásítására főként akkor van szükség, ha a légnedvesség alacsony, párahiány lép fel, így a növények túlzott párologtatása veszélyezteti a növekedésüket. Kicsi növények, így palánták esetében a száraz levegő különösen káros, hiszen a gyökerek fejletlenek, a levélszövetek gyengék, gyorsan hervadás léphet fel. Ha túl magas a hőmérséklet párásítással bizonyos mértékben csökkenthető. A párásítás eredménye, hogy kiegyenlítettebb lesz a klíma a növényházban, egyenletesebb és hatékonyabb lesz a tápanyagfelvétel, nő a terméshozam, csökken az egészségügyi kockázat. A tárolás során is fontos a megfelelő páratartalom, hiszen az apadási veszteség igen jelentős lehet és a romlási veszteség is fokozódhat a túl alacsony légnedvesség hatására. A párásítás beépíthető tároló épületekbe, áruházi pultok fölé, mobil változatban bárhol alkalmazható. A párásítás során alkalmazott műszaki megoldások legyenek a felhasználók számára könnyen elérhetőek, rövid megtérüléssel és olcsó üzemeltetéssel. Blázer József, az Equa Cool Kft. ügyvezetője szerint ők ilyen megoldást kínálnak. Nagy nyomású párásítást építenek ki egyedi igények alapján, rövid határidővel. A rendszer 70-100 bar víznyomást (az ivóvíz nyomásának 30-szorosa) és ivóvíz tisztaságú vizet igényel. Speciális fúvókákon keresztül porlasztanak maradék nélkül elpárolgó mikro cseppeket, így nem nedvesíti a növény felületét, nem növeli a nedvességet igénylő kórokozók szaporodási esélyeit és nem hagy víznyomot a leveleken, terméseken. Két alapvető kérdést old meg egyszerre, csökkeneti a párahiányt és a hőmérsékletet. A Kft. rendszere hazai fejlesztésen alapul, ezért sok előnnyel jár a megrendelők számára: egyedileg tervezhető, megfelelő számú helyszíni konzultációt követően. A forgalmazott rendszer rozsdamentes acél komponensekből áll, minőségi berendezésekkel, mint szivattyú, villanymotor kombinálva. A kis teljesítményű (1-2 kW) szivattyú miatt működtetése olcsó. Az acél vázrendszer garantálja a stabil elhelyezkedést, nem vetemedik, nem igényel karbantartást. A meglévő klímarendszerhez modul kapcsolható a szabályozáshoz, egyszerűen üzemeltethető, a víz szezonon kívül egyszerűen leállítható.

A párahűtés biztonságosabbá teszi az uborkahajtatást

A Fúrús Kertészetben a párahűtési rendszert az uborka ültetése előtt építették ki, május elején. A tervezés időszaka, többszöri egyeztetés, helyszíni szemle 2,5 hónap volt, majd a szerelés 3-4 napot vett igénybe a 3000 m2-es fóliablokkban. Azért döntöttek a létesítés mellett mondta el Juhász Ferenc kertészmérnök, mert a korábbi években az ültetés körüli nagy melegben támadó pítiumos hervadás a palántákat jelentős mértékben károsította. Minden lehetséges klímaszabályozási módszert bevetettek, mint árnyékolás, szellőztetés, ventilátor használata, utak, sorok öntözése napi két alkalommal, éjszakai fűtés. Ennek ellenére a tavalyi hőségben 30% tőveszteség alakult ki. Idén a párahűtés beindításával a fiatal növények jól átvészelték a kezdeti meleg időszakot, gyakorlatilag néhány növényt kellett pótolni az állományban. Az uborka optimális hő- és páraigényét igyekeztek tartani, éjszaka fűtéssel 20oC és nappal párahűtéssel 25 oC hőmérsékletet. A fiatal növényeknél nem vették figyelembe a besugárzás mértékét, folyamatosan a 80% páratartalomra törekedtek. Nem mindig sikerült ezt elérni, mivel a 20-30 cm magas növény állomány fölötti légréteg túl magas ehhez. Az egy méternél magasabb, 6-7 leveles növényeknél már számoltak a besugárzással is a vezérlés beállításánál. Arra törekedtek, hogy a növények ne legyenek nedvesek, így a párásítást a napfelkelte után három órával indították, míg a napnyugta előtt egy órával fejezték be. A párahűtés alkalmazása mellett a klímavezérlés beállítására eddig nem volt hazai tapasztalat. Így a napot három periódusra osztották, a kezdete, amikor max. 55%, 11-16 óra közötti max. 80% és a befejező időszak max. 65% páratartalom elérése volt a cél. A késleltetett reggeli indítás és az alacsonyabb páratartás azt a célt szolgálja, hogy a növény párologtatása, tápanyag felvétele intenzív legyen. A beállításkor plusz 15% párásítást indítottak 300-350 W/m2 besugárzás esetén.

Például ha a besugárzás 10 órakor már 300 W/m2 volt, akkor az irányítás 65% (50% + 15%) páratartalmat engedélyezett. Azt is szabályozták, hogy az egyes párásító periódusok az egyes időszakokban, a napszaknak megfelelően milyen hosszúak legyenek. Naponta 4-6 párásító ciklus elegendőnek bizonyult. A párásítást természetesen szüneteltetni kell hűvös, csapadékos időben. Különösen fontos a peronoszpóra terjedését megakadályozni, ezért éjszakára soha ne maradjon nedves a növény. Biológiai védekezést folytatnak a kártevők ellen, mert akkor is előnyösebb, ha drágább a kémiai növényvédelemnél. Az uborkát minden második nap szedni kell, így nem alkalmazhatók a hosszabb élelmezés-egészségügyi várakozást előírt szerek. A gomba betegségek ellen pedig legfontosabb védekezési mód a megfelelő klímaszabályozás. Juhász Ferenc a technológiai újítást eredményesnek tarja, mivel az augusztus elejéig szedett mennyiség 12 kg volt négyzetméterenként és szeptember közepén a kultúra végére így 15 kg hozamot várhatnak.

Lejegyezte: Ledóné Darázsi Hajnalka
Juhász Ferenc