A világ paprikatermelésének hozzávetőleg közel 1%-át, az EU termelésének 7-8%- át állítják elő Magyarországon. Az utóbbi években a hazai paprikatermesztés volumene enyhén emelkedett, a friss paprika export az utóbbi években stabilizálódott.

A hazai hajtatott paprika területe érdemben az utóbbi években nem változott: 1500–1600 ha-on történik a termesztés. Tovább csökkent az alacsony légterű sátrakban, főleg a káposztafélék utáni hajtatás. Ennek gazdasági okai vannak, mert egyrészt csökken a káposztafélék jövedelmezősége, másrészt a késői, május végi ültetés miatt alacsony hozamok, alacsony bevételek keletkeznek. Ugyanakkor sok hidegfóliás uborka vagy paradicsomtermelő állt át paprikatermesztésre. Tovább növekszik azok száma, akik talajos termesztésről állnak át talajnélküli termesztésre, a technológiai, technikai fejlesztéseknek köszönhetően már 1000 m2-en is gazdaságos lehet az átállás. A talajnélküli termesztés jelentős hozam és minőség javulást eredményezett, így az éves hozam 2015-ben elérte a 170 ezer tonnás mennyiséget. A technológiai korszerűsítéseknek köszönhetően tovább növekedett az integrált-biológiai növényvédelemmel védett területek aránya, országosan már 60–65% között alakult 2015-ben. Ehhez nagymértékben hozzájárultak a nemesítő cégek új paprika fajtái, melyek egyre több rezisztenciával rendelkeznek. Továbbra is gond, hogy egyre kevesebb növényvédő szer hatóanyag áll rendelkezésre, mellyel segíteni lehetne az integrált-biológiai növényvédelmet. A klímaváltozás, enyhe tél, meleg száraz nyarak, régi és új kártevők felszaporodását eredményezi (vándor poloska, széles atka), melyek ellen nincs kiforrott biológiai növényvédelem. A növényvédelem területén továbbra is jelentős gondot okoz a levéltetű és a lisztharmat. 2015-ben hagyományosan a legnagyobb területen a Tv paprika termett, területe 2–3%- kal csökkent, azonban a hozamok növekedtek, így az összes mennyiség 4–5% növekedést mutatott. Stagnált a hegyes paprika termesztése, de évi termelésben kisebb átrendeződések következtek be. Kevesebb lett a téli-korai termesztés, de nőtt a nyári–őszi termelés aránya. A kápia paprika termőterülete tovább növekedett, javultak az eladási feltételek. Nagyon fontos export cikk, főleg a német piacon, de egyre többen keresik belföldön is. Mivel kisebb a kézimunkaerő igénye, mint a többi paprika típusnak, ezért több kertész „kényszerűségből” is átállt e típus termesztésére. Itt is jelentkezett hozamnövekedés. Az egyéb típusok – paradicsom-alakú, kaliforniai típus – termesztése továbbra is csak pár %-ot képvisel, pedig piaci szempontból szinte korlátlan lehetőségek lennének. Export piacok érdemi növelése csak a színesre érő típusokkal lehetséges. Igaz, hogy a feldolgozó ipar elsősorban szabadföldről szerzi be az alapanyagát, de július- szeptember hónapokban szívesen vásárolna a hajtató kertészektől is. A hajtatott paprika eladási ára az elmúlt öt évben nem változott jelentősen, az árakat leginkább az adott év piaci viszonyai befolyásolták.

A szabadföldi étkezési paprika területe tovább csökken, 2015-ben megközelítette az 1000 ha-t. A kitartó termelők viszont intenzíven termelnek, korszerű technológiát alkalmaznak (zömében csepegtető öntözés, tápanyag utánpótlás, növényvédelem stb.), így mennyiségi csökkenés nem következett be a szabadföldi étkezési paprika termesztésében. Továbbra is meghatározó a fajtatípusok: a pritamin és kápia paprika, melyet frisspiacra, exportra és főleg feldolgozásra vásárolják meg a termelőktől. Az egyre gyakoribb jég- és szélverés, nagy esőzések további kockázatot jelentenek a termelőknek. A fűszerpaprika termőterület csökkenése az elmúlt években megállt, sőt bizonyos bővülés is tapasztalható. A támogatott minőségi vetőmag, a feldolgozás területén tapasztalható pozitív intézkedések reményt keltenek. Még mindig nagyon alacsonyak a termésátlagok, mely elsősorban az elavult termesztéstechnológiának köszönhető. Még mindig nagyon sokan termelnek öntözés nélkül vagy korszerűtlen öntözés mellett fűszerpaprikát. Az intenzív fűszerpaprika termesztés technológiáját kidolgozták a hajtatásban. Egyre többen próbálkoznak – főleg Szeged környékén – fóliában, hibrid fajtákkal fűszerpaprika termesztéssel. A minőségi őrlemény megkülönböztetve jó áron értékesíthető.

A paprika ágazat fejlődését olyan rendezvények, szakmai találkozók is segítik, mint a Magyar Paprika Napja konferencia és kiállítás. A 2012-ben először Szentesen életre hívott paprika ünnepet 5. alkalommal rendezzük meg Kecskeméten együttműködve az ágazat rangos képviselőivel.

A szakmai nap minden résztvevőjének
hasznos ismereteket, fejlődő kapcsolatokat
és eredményes munkát kívánok!
LEDÓ FERENC, elnök, FruitVeB