A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. a FruitVeB-bel és a Penta Família Tész-szel közösen az alternatív energiafelhasználás lehetőségeiről szakmai tanácskozást és gyakorlati bemutatót szervezett 2013 novemberében. A kellemes őszi délutánon sokan érkeztek Nagycserkeszre, hogy megszemléljék a vállalkozás innovatív, környezetkímélő és takarékos megoldásait.

A Penta Família Tész tev éke nységét Keczkó Péter ügyvezető elnök mutatta be. A Tész 2001-ben 20 fővel indult, az előzetes elismerést 17-es sorszámmal, 25/1999 FVM rendelet szerint 2002.08.16.-án kapták, majd a végleges elismerésre 2009.01.16-án került sor. Azóta 5 éves Működési Program szerint dolgoznak. Az ügyvezető a kezdeteket úgy jellemezte, hogy nem állt mögöttünk megszűnő vagy átalakuló TSZ, állami gazdaság vagy ezek utódszervezetei; nem állt mögöttünk feldolgozóipar, üzletlánc, konzervgyár, fagyasztóüzem, léüzem; nem volt külföldi tulajdonostárs, befektető, tőketárs; nem volt semmilyen „hátszél”, kötődés vagy segítség. Viszont az alapítok rendelkeztek azzal a széleskörű szakmai tapasztalattal, amely a sikeres indulást lehetővé tette. Ők a mai napon is az Igazgatóság tagjai, ami a folytonosságot biztosítja. Rendelkeztek azzal a meggyőződéssel is, hogy a termelő tag és a TÉSZ érdeke teljes mértékben azonos: mindenki célja a lehető legmagasabb árbevétel elérése! A tagok igénylik a megbízható piaci kapcsolatokat és információkat.

A tész jelentős árualappal és termelési potenciállal rendelkezik. A jelenlegi 87 termelő tag 95%-ban Nagycserkesz 30 km-es körzetén belül él és gazdálkodik. Az ügyvezető néhány kiemelkedő adatot is bemutatott a tész tevékenységéből: a Zöld Bárók cégcsoport, mint a tész tagja rendelkezik Közép-Európa legnagyobb egybefüggő almáskertjével, amely 422 hektár területű Kótaj térségében; az ipari paradicsom termelésük jelentős, 2006-ban volt a legnagyobb, 168 hektár, 2013-ban 80 hektár, mind gépi betakarítású; a legnagyobb meggytermelő 56 hektáron termel, kiemelkedő 12 t/ha fölötti termésátlaggal. A Tész fokozatosan fejlesztette telephelyét, gépi állományát a lehetséges pályázatok igénybevétele mellett: 2005-ben AVOP pályázatot nyertek a telephely építésre, 2008-ban hűtőházat építettek, gépeket vásároltak. További pályázatokból fejlesztettek: 2011-ben KEOP, a naperőmű építésére; 2012-ben NFA-2012-KKV pályázaton biomassza hasznosításához nyertek támogatást, majd 2013-ban EMVA-LEADER keretben földmunkagép beszerzésére nyílt lehetőségük a biomassza felhasználáshoz. Megalakulásuk óta szövetkezeti formában működnek és nem is terveznek átalakulást. 5 évenként tisztségviselőket választanak. Minden támogatásból, hitelből és saját forrásból létesített beruházásuk a szövetkezet kizárólagos tulajdona. Új tag belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a termelése elér egy bizonyos nagyságrendet. Széles partner körrel dolgoznak az ipari alma, ipari meggy, az ipari paradicsom és zöldborsó értékesítésben, szállítanak az Agrana, Rauch, ESZAT, Brix-Trade, EKO, Parmen, Mirsa cégeknek. Exportálnak Lengyelország, Szlovénia, Belgium, Németország, Ausztria feldolgozóinak. Tagjai az Alföldi TÉSZ-ek Társulása KFT. másodszintű tésznek. Céljaik a piaci pozíció megőrzése, stabilizálása; az elsődleges feldolgozás fejlesztése: paradicsom sűrítmény; alma velő, lé, sűrítmény előállítása; színes sűrítmények, velő gyártása. Jövőjüket akkor látják biztosítottnak, ha folyamatosan fejlődnek, növelik a hatékonyságot, a termésátlagot, javítják a minőséget és egyúttal csökkentik a költségeket. Ezen célok megvalósulását segíti az alternatív energiák használata a telep működésében.

A biomassza az ültetvényekben termelődik

Magyarország a jelenlegi 4,3% megújuló energiahasznosítást 2020-ig 13%-kal vállalta megemelni. A jelenlegi energia igényünket többnyire (44-83% energiahordozótól függően) importból fedezzük. A kiszolgáltatottságon csak a megújuló energiák termelése és felhasználása javíthat. Jelenleg a felhasznált megújuló energia kb. 92%-a biomasszából származik. 5,8%-a geotermális, 1,09%-a szél-, 1,09%-a víz- és csak 0,24 %-a napenergia. Számítások szerint 2020-ra jelentősen növekedne a geotermikus és a biomasszából nyert energia, közepesen a szél- és napenergia, illetve a biogáz termelés. A Penta Família Tész telephelyén hőenergia előállításra a gyümölcsösökben képződött hulladék fát, nyesedéket használják. A telep és a működés energia ellátását tudatosan választják el a közművektől. 2011- ben villamosították a targoncákat, majd saját villamos energiatermelésre álltak át a napenergia hasznosításával: 26 000 kWh / (365 nap) teljesítményt állítanak elő. 2013-ban teljesen leváltak a gázvezetékről, biomasszával állítják elő a szükséges hőenergiát. 2014-re tervezik az esővíz összegyűjtésének megoldását. A Tész-nél működő biomassza rendszer bruttó 2 millió Ft-ba került, ami tartalmazza a nagytűzterű kazánt (1.000 e Ft), a puffer tartályokat (700 e Ft), a vezérlést (100 e Ft), szerelés, és egyéb anyagokat. Az üzemeltetés alatti költség a biomassza, jelenleg a telepi ára 8 Ft/kg + Áfa, 20 % alatti nedvességgel (rakodás és csomagolás nélkül). Náluk évente 150-250 tonna áll rendelkezésre. Az apríték előnye a rönk fával szemben, hogy nem kell hasogatni, fűrészelni, szállítása megoldott, könnyen rakodható, Bigbag-es rendszerben targoncával, raklapmozgatóval (béka) jól mozgatható. Hátránya a nagy térfogat (a nyárfánál kicsivel nagyobb), tároló helyet igényel, vagy pótkocsit, más jellegű tárolás és anyagmozgatás jellemzi, amit meglévő infrastruktúrához nehéz illeszteni. Tárolást többféleképpen meg lehet oldani: pótkocsin, szabadtéren prizmákban (2-3 méter magas), fóliasátor alatt, Big-bag-ben (250-300 kg), fedett tárolóban, beton silóban vagy fél eresz alatt, esetleg terméketlen homokdombtetőn. 1 m3 tömege 200- 250 kg.

Energiatartalom különböző energiahordozókban:
1 kg fa (száraz) ≈ 4 kWh
1 Liter olaj ≈ 10 kWh
1 m³ földgáz ≈ 9-10 kWh

Így 1 m³ földgáz ≈ 2,5 kg fa energia tartalmával egyenlő.

Az apríték (12-15% nedvesség, keményfa!) fűtőértéke 1 kg -ra 4,4 kWh.

Nincsenek nagy különbségek a fűtőérték tekintetében. Ennél sokkal fontosabb, hogy a fa mennyire száraz. Adódik a kérdés, miért nem szabvány faaprítékot használnak? A saját apríték előállítása jóval olcsóbb a számítások szerint: 1 kg G30 vagy G50 faapríték ára 18-22 Ft/kg +áfa+ szállítás (kétszeres ár) (2013). Mérete nem lehet nagyobb 3–5 cm-nél, az apríték kazán erre nagyon érzékeny. A szabványos apríték előállítása sok energiát igényel, az apró frakció könnyebben dohosodik, nehezebben szárad, öngyulladásra hajlamos. Az automata apríték adagolós kazán bekerülése kétszer drágább, az adagoló űrtartalma néhány napra elég, esetleg naponta tölteni kell. A csigás behordó nem elég robosztus, az anyag könnyen elakad, visszaégés veszélye áll fenn. Hatásfoka nem éri el a faelgázosító kazánét, emissziója gyengébb, vezérlése bonyolultabb. Egy fás kazánnál 100 liter töltőtérbe 20-25 kg fát lehet belerakni és ez kb 70- 90 kWh energia, de ez a kazán hatásfokától függően hasznosul! 80-90% hatásfok érhető el faelgázosító rendszerben. Nagy tűzterű kazánokat illesztett etetővel könnyen táplálhatunk, a módszer nagyon robosztus – nem érzékeny a fadarabok minimális és maximális méretére és annak szórására Ajánlható kazánok kisüzemeknek, csarnokok, üvegházak, fóliatelepek részére, közepes hőigényhez elsősorban a faelgázosító technológia, nagy tűztér (200 l felett) (90% hatásfok):
• Atmos DC50 SE 250 liter
• Atmos DC75 SE 345 liter
• Atmos DC32 SE 140 liter (családi házaknak)
• HDG Euro, Vigas, Künzel, Herz, Gilles, Guntamatic, Solarfocus, Verner
• Másod sorban bálás kazánok:
• Celsius, Calor, Hőtherm, Ekopal és házi gyártmányok
• A kazánok skálázhatóak, 150 kW = 2 db 75 vagy 3 db 50 kW = Az átmeneti időszakban jobban használható. A karbantartás leállás nélkül is elvégezhető.

Mitől 90% a faelgázosító kazán hatásfoka? Két égésterű égetést biztosít, a primer térben történik a fagáz előállítás, a szekunder térben megfelelő légfelesleggel fagázok égetése jól összekeverve előmelegített levegővel zajlik. A fagáz 1200 °C-on ég, ami a jó hatásfokának kulcsa, így a kazán mérete csökkenthető. A huzat ventillátor megengedi a füstgázok 200 °C-ig történő visszahűtését. A tüzeléskor előforduló leggyakoribb hiba a tökéletlen égés, ami a kazánok fojtásából ered. Rengeteg elégetlen fagáz és szén részecske (korom) távozik a kéményen haszontalanul. Hosszútávon ez korróziót, kátrányt, kellemetlen szagot, környezet szennyezést okoz. Súlyos esetben kéménytüzet, és megnövekedő tüzelőanyag szükségletet. A lerakódó korom gátolja a kazán hő átvevő képességét, csökken a kémény keresztmetszete. Ritkább hiba a kazánok túlhajtása, ezt a túl forró füstgáz jelzi. Ilyenkor a kazánban nagyobb hő keletkezik, mint amit a kazán el tud nyelni. Ekkor mondják: „kimegy a meleg a kéményen”. A megnövekedő kéményhuzat kihúzhatja a lángot a kéménybe, így az égés a hő átadó felület után megy végbe (huzatkorlátozó szükségessége). Vegyük figyelembe, hogy a füstgáz hőtartalma fűt! Nagyon figyeljünk a füstgáz hőmérsékletére!

Az apríték előnyei:
• Biztosan újratermelődő 800 Ft/q + Áfa + szállítás árú fűtőanyag, a fafűtés árának 1/3-a
• Kis nedvességtartalom, nagy fűtőérték
• 90%-os hatásfokkal égethető
• Környezetbarát!
• A megvásárolt berendezés alkalmas más szilárd tüzelőanyag égetésére is (tuskó, 70-100 cm hosszú rönkfa), nincs fűtőanyag függőség az aprítéktól!

Üzemeltetési tapasztalatok

Az apríték nagyobb térfogata ellenére közel ugyan annyi fa bepakolható a kazánba, mint az amorf keményfából, jobban elhelyezkedik és kitölti a teret. A 3000 liter puffer tároló enyhe időben 2 napra elegendő fűtést biztosított 3 irodának télen. (21°C) A begyújtás után a teljesítmény felfutása kb. 15-20 percet vesz igénybe. Egy feltöltés kb. 2 perc, 40–80 °C-ra felfűteni a 3100 l vizet – 45 kg száraz fa elégetése szükséges! A felfűtési idő 3,5-4 óra, 45 kg * 4 kWh = 180 kWh* 0,9 (hatásfok)= 162 kWh. 1000 (80-38°C) / 840 = 50 kWh Ezer literenként 50 kWh. Két-három naponta kell 10 percet ráfordítani! Nem kell plusz munkaerő! A jól működő rendszer előfeltétele a gondos tervezés. Optimalizálni kell a rendszert, vagy fölöslegesen drága lesz. Méretezzük a fűtési rendszerünket. A kazánt, a kéményt, a puffert a HMV-et és a szivattyúkat mind méretezni kell, az igényeink és a fizika törvényei szerint. Ne spóroljunk a néhány ezer Ft-os szenzorokon! Egy 50 kW-os kazán napi 500 kWh hőigényig megfelel. A Penta Szövetkezet fűtése 100 t nagyságrendben évente begyűjtött biomasszán alapul.

A napelemek saját áramellátást biztosítanak

Magyarországon az éves teljes sugárzás a hegyek kivételével igen egységes, 4700-5000 MJ/m2. A napsütéses órák száma a sík területeken többnyire 1900 óra felett van. Hazánk teljes aktív szoláris termikus potenciálja 48,815 PJ(Petajoul)/év, amiből a mezőgazdaságban három fő terület számára nyerhető energia: a növényházi fűtés, a szárítás és a technológiai meleg víz készítés, ami számítások szerint 15,91 PJ energiát jelenthet. A napenergia másféle hasznosítása a fotovillamos rendszerekben lehetséges. A szabad területekre, épületek felületére szerelt napelemek (a napelem olyan fotovillamos elem, amely a Nap sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át villamos energiává félvezető anyagban) a helyi energiaellátás kiegészítésére alkalmazhatók vagy a hálózatra kapcsolva üzemeltethetők. Magyarországon a kedvezően beépíthető felület 4051.48 km2 lehet. Figyelembe véve a felületek dőlésszög megoszlását, a napelemek hatásfokát a teljes fotovillamos energetikai potenciál 1749 PJ/év. Összes primer energiafelhasználás Magyarországon 2009- ben 1040 PJ volt (KSH) A Penta Szövetkezet nagycserkeszi telephelyén 90 napelemet telepítettek a hűtőház végébe a déli oldalon. Az épített tetőszerkezet egyben színnek is szolgál, tároló funkcióval. A napelemeket ragasztható alumínium szalagokkal tették vízzáró tetővé. Az elemek alatt nincs tetőfedő anyag, így sokkal olcsóbb volt a megépítése és a hatásfoka is jobb, mivel kevésbé melegednek fel. Érdekes tapasztalat, hogy a felső 2 elem sor a hűtőház okozta plusz reflexió miatt 4-500 W energiával többet termel.

A beruházás óta semmilyen karbantartást nem igényelt, a speciális üvegfelület portaszító. A napelemek 10-55 fok tető dőlés esetén helyezhetők el, az ideális dőlési szög a 30-35 fok. Tájolásuk legjobb a D, D-K, D-NY irányokban. A Tésznél felépített rendszer beruházási költsége 19 millió Ft volt, 50%-os támogatással. 2013. január 1-től a rendezvény napjáig a napelem rendszer 21.545,5 kWh elektromos áramot termelt. Novemberben, a rendezvény napján (12.) 68 kWh volt a napi termelése, maximális teljesítménye 10-12 kW volt. A legjobb teljesítményt napfényes, de hideg napokon tudja elérni, amikor nem melegszik túl a napelem. A rendszer része az inverterek és kompresszorok mellet a fázisjavító is, ami jelentős megtakarítást tesz lehetővé. Nem csak ott használható, hanem minden nagyobb elektromos rendszerben, ahol meddő energia kompenzációra, fázisjavításra van szükség. Az új digitális mérőórák mérik az induktív és a kapacitív meddő teljesítményt is, és ezért fizetni is kell (szerződés szerint, általában ha egy adott értéket meghalad). Miért rossz még számunkra, ha nem optimális a teljesítménytényezőnk? 30-60%- al több áramerősséggel terheljük hálózatunkat, mint amit felhasználunk, ezért a kábelek melegedésével veszteségünk keletkezik. A veszteség az áramerősség négyzetével arányosan nő. Nagyobb keresztmetszeteket kell kiépíteni, ha alkalmazunk fázisjavítást 20-30%-kal több fogyasztót tudunk működtetni hálózat fejlesztése nélkül! Az induktív fogyasztók fázis eltolódást okoznak a feszültség és az áram között, megoldásként kapacitív áramköri elemeket kell beépíteni, ellenkező irányban hatnak a fázisszögre. Ezek egyszerű kondenzátorok, amiket mágnes kapcsolókkal kötünk, lehetőleg a fogyasztóhoz közel, párhuzamosan a hálózatba. Ennek hatására a meddő áram (sokkal szemléletesebb elnevezése a lengő áram) már csak a fogyasztó és a kompenzáló kondenzátor között fog folyni. Ez a kompenzálás mérhető, ilyenkor a betáp vezetéken az áramerősség akár 35%-kal azonnal csökken.

Kisebb lekötés kevesebb alapdíjat eredményez A Penta szövetkezet esetében a fogyasztástól függően, de átlagosan 6000 Ft-ot fizettek havonta a meddő fogyasztásért, mivel az energiát a szolgáltató leszállította bár nem használták fel. Ez éves szinten: 72 000 Ft volt. Ehhez jött még a kábelek vesztesége a villanyórától a fogyasztóig (éves szinten jelentős). A készülék bekerülési értéke 120 000 Ft, így kevesebb, mint 2 év megtérülésre számítanak. A szakmai nap résztvevői részletes elemzést hallhattak egy-egy megújuló energia használatáról, beleértve a kiépítés és fenntartás költségvonzatát és minden gyakorlati vonatkozását. Az érdeklődők naprakész ismeretekkel bővültek a házigazdák szakmai ismeretei, innovatív gondolkodása és nyitott szemléletének köszönhetően.

Lejegyezte: Ledóné Darázsi Hajnalka