A tavalyi zajos siker után idén még több lehetőséget kínáltak a magyar meggytermelők, meggytermelő TÉSZ-ek e csodálatos gyümölccsel való találkozásra. Ismét több tízezren kóstolhatták meg frissen a meggyosztásokon, kereshettek fel egy éttermet a különleges meggyes fogásokért!

Július első csütörtök reggelétől szombat délutánig Budapesten és 25 vidéki városban osztottak szét a termelők mintegy 50 000 adagot a népgyógyászat egyik legkedveltebb gyümölcséből. A hostessek mellett több helyen a termelők is jelen voltak, hogy személyesen válaszolhassanak a meggyel kapcsolatos kérdésekre. Céljuk egyszerű volt, kóstolják meg minél többen a friss gyümölcsöt, ízleljék meg és ne felejtsék a meggy fanyar, pompás ízét. Párhuzamosan a meggyosztással kezdődött a kísérleti jelleggel idén induló ’Éttermi meggy napok’ akció, mely keretében a csatlakozó éttermek hagyományos vagy éppen különleges meggyes ételekkel várták a gasztronómia szerelmeseit. Tárkonyos meggyleves, nagymama meggyes pitéje vagy csak egy pohár frissen préselt meggylé? Mindenki megtalálhatta a kedvére valót! Gasztro-oldalak és hírportálok a HVG-től a NOL-on át a lokális médiákig foglalkoztak az osztással. csatlakozott éttermekkel.

Sok helyen jelent meg a termelő a helyi újságban, televízióban, néhányan később sikerrel árusítottak is az osztás helyszínén. Idén fordult elő először, hogy számtalan köszönet érkezett telefonon, e-mailben és a Facebookon is. Sokan köszönték meg a meggyet, kizárólag csak olyanok, akik nem tudtak az akcióról. Az előre meghirdetett helyszínekre érkezők közül leginkább a „Miért csak ennyit kapok?” kérdést feltevők nem vették a fáradtságot a telefon felemelésére vagy az e-mail küldésre… A csatlakozó éttermek vendégei közül Balatonszemesen és Budapesten kóstolt különlegességekről is több pozitív visszajelzés érkezett. Az éttermek jövőre is szívesen csatlakoznak a programhoz, szívesen látnák ezt más gyümölcsök esetén is! A hagyományok mellett ma már nemzetközi kutatások is bizonyítják a hazánkban termő meggy egyedülálló minőségét. Egyik legnépszerűbb gyümölcsünk a legerősebb természetes vírusirtó, serkenti a szívműködést, tisztítja az ereket, segít az alvászavarok leküzdésében és javítja az emésztést. „Világszerte elismerik a magyar meggy különlegesen finom ízét, kimagasló beltartalmi értékeit, hazánkban mégis generációk nőnek fel meggy nélkül. Európa egyik legjelentősebb meggytermelő országaként kiemelt figyelmet kell fordítanunk rá, hogy a meggy mindenki számára elérhető legyen!

A boltokban kapható akár 800 forintos, sokszor megkérdőjelezhető minőségű tucatáru mellett fontos, hogy a vásárlók közvetlenül megtalálják a termelőket. 3 éve zajlanak belföldön és világszerte is egyre több helyen a meggytermelő TÉSZ-ek összefogásával megvalósuló marketingakciók, hogy a csodálatos magyar meggy az őt megillető helyre kerüljön a gyümölcsök piacán, a családok asztalán!” – mondta el Keresztes György, az Országos meggyosztást és Éttermi meggy napokat szervező Fruitmarketing Kft. ügyvezetője. A FruitVeb immár 3 éve koordinálja a TÉSZ-ek közösségi marketingtevékenységét, szakmaközi szervezetként biztosítva a hátteret, információt és kontrollt a közösen kijelölt célok eléréséhez.

 

 

-KGY-