A Róna Ker-TészKft.-t 2002. január 21-én Szabadszálláson 88 fő természetes személy és 1 jogi személyiségű gazdasági társaság alapította, azzal a céllal, hogy csökkentsék a termelés során felmerülő költségeket, stabilizálják a termelői árakat, valamint elősegítsék különböző környezet-és természetbarát termesztési módszerek, hulladékkezelési eljárások alkalmazását. A településen a 70-es években vette kezdetét a szántóföldi zöldségek termesztése, melynek alapját a vetőmagtermesztés miatt kialakult öntözési lehetőségek, a technológiai fegyelem, a piaci igények, valamint az itt élő emberek szorgalma alapozta meg. A termelt növények kézimunka igényessége miatt a településen működő Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kiajánlotta tagjainaka növényeket integrált termesztésre. Kezdeti időszakban csak feldolgozóipar (konzervgyárak, hűtőházak) részére történt termesztés, beszállítás. A Szövetkezet 30 évig üzemeltette saját tulajdonú zöldségszárítóját, évi 800-900 tonna szárított árukibocsájtással, ami 90 %-ban exportra ment. A fogyasztói igények folyamatosan megkövetelték a friss piaci termékek forgalmazását, és egyben a TÉSZ megalakulását Kft. társasági formában. Az EU csatlakozással a kertészeti termékek támogatása csak a tészeken keresztül valósulhat meg.

A vevők nagy mennyiségben biztonságos, homogén árut igényelnek. A társaság tagjainak mintegy 80 %-a egyben a Róna Mezőgazdasági Szövetkezetnek is tagja, így a Szövetkezet integrálási rendszerében részt vesznek. A tagok 1,2 ha földterületig a Szövetkezet által minden évben kiajánlott növényféleségeket integrált rendszerben termelhetik. Ezen terület a szövetkezeti tagok saját tulajdonában van, a vetésforgó miatt minden évben más helyrajzi számon van az adott növény termelése, így lehetséges, hogy minden évben az egész tagterületen zöldségtermesztés legyen.Az integrálás teljes körű, mely a vetőmagbeszerzéstől az áru értékesítésével záródik. A RÓNA KER-TÉSZ Kft. –nek ezért nem kell rettegni, hogy a megtermelt, leszerződött áru más vevőnél, nappernél landol. Jelenleg a szervezet 119 taggal folytatja tevékenységét. Ebből 2 jogi személy. A legnagyobb termelő szervezet a RÓNA Mezőgazdasági Szövetkezet. A tész a végleges elismerést 2009-ben kapta meg, elismerési száma: 36. Fő tevékenység a termelésben felhasznált anyagok közös beszerzése, termeltetés, termék előkészítés és csomagolás, minőségbiztosítás – GLOBALGAP, IFS certifikáció –, tárolás, értékesítés, gépszolgáltatás, információ nyújtás, termelési szaktanácsadás. A tagi gyümölcstermő terület 11 hektár, melyen meggytermesztés folyik.A tagi árbevétel 2014-ben 1.473.461e Ft volt, a mennyiség 16.907 tonna. Ebből frisspiacra 1.207.736 e Ft, és 12.263 tonna került értékesítésre.

Éves szinten a vásárolt termékek aránya 9-13 % között van a megengedett 50 % helyett.A tész legnagyobb értékben a TESCO számára szállít zöldségféléket, 41 csomagolásban, aminek kb. 50-60 %-a sajátmárkás. A LIDL áruházláncnak kizárólagosan szállít sárgarépát, ezen kívül 6 terméket. Az UNIVER az ipari paradicsom és a paprika vevője. A zöldborsó kétharmada a Kecskeméti Konzervgyár Kft., míg egyharmada Mirelite Mirsa Zrt. részére kerül értékesítésre. A Schenk és Társa Kft. a sárgarépa mellett főként a paprikaféléket vásárolja. A fő vevői kör mintegy 1420 millió Ft értékben vásárolt terméket az elmúlt évben. A tész meghatározó termékei a hagymaés gyökérfélék. Európai színvonalú termékeket értékesítenek gyökérfélékből: sárgarépa, paszternák, petrezselyemgyökér. 13 év alatt sikerült ezt elérniük folyamatos technológiai fejlesztésekkel, igazodva a sokszor kiszámíthatatlan időjárási viszonyokhoz. A sárgarépa termesztés technológia fő elemei a bakhátas vetés(szalmás sárgarépa ágyásos), ikersorok, mikroöntözés alkalmazása, gondos fajta kiválasztás (kontinentális- mediterrán). Hozamuk 70-100 t/ha. A frisspiaci sárgarépa vetésterülete 100-120 hektár, ebből 15-20 hektár szalmatakart. Hagymafélékből (vörös-, lilahagyma) évi 130-140 hektárt vetnek, a tárolókapacitás 5000 t, a vevőknek 12 hónapig saját termésű hagymát szállítanak. A tavaszi vetésű hagymák betakarítása augusztus- szeptember hónapban esedékes, lehet 30-35oC, vagy eshet az eső. A jó tároláshoz időben kell a (fajtától, évjárattól függően) a vöröshagymának a tárolóba kerülni.A 2014 és 2015 év arra ösztönözte a vezetést, a tagokat, hogy fejlesztéssel „csúcs” kapacitásokat alkalmazzanak a betárolásra, ami 250-300 tonnát jelent 12 órában.

A szövetkezet kertészeti gépekre pályázatot adott be és nyert mintegy 280 millió Ft értékben, többek között beszerzésre került nyüvő rendszerű sárgarépa betakarító gép, hagyma rendfelszedő ágyásos gép bakhátas gyökérzöldség betakarító adapterekkel, hagymatároláshoz hőlégfúvók, csomagoló gép. A két zöldség betakarító gépet úgy cserélték le, hogy a betakarítási időszak a felére csökkenjen A tész működési programjából mintegy 220 millió Ft értékben további beruházások történtek. A legjelentősebb a 0-5oC hűtőház építése sárgarépára 1000 t/ tároló kapacitással, 106 m Ft értékben. A sárgarépa megfelelő tárolása kulcskérdés, 10,5-11 hónapig saját termelésű árut tudnak szállítani a vevőknek. A beruházással a gyökérfélékre 2800 tonna lesz a tároló kapacitás „napi tároló” nélkül. Az évi 15-18 ha szalmatakarásos sárgarépa plusz 950-1000 tonna árualapot jelent. Így az összes árualap decembertől április végéig 3800 tonna, ami napi 30 tonna, azaz 2 kamion árut jelent.A TÉSZ vállalja a Post Harvest technológiát, a termelő szövetkezet pedig a szántóföldi, szállítási beruházásokat.

-LDH-