A zöldségfélék egyik legnagyobb értékét az antioxidánsokon kívül, az élelmi rostok adják, amelyek minden zöldségben megtalálhatóak különböző mennyiségben, vízben oldódó (pektinek, hemicellulózok egy része, inulin) vagy vízben nem oldódó (cellulóz, hemicellulózok egy része) élelmi rost formájában. Az ajánlott rostbevitel felnőtteknek napi 25-30 g. A fajták nem csupán gyümölcsméretben, érésidőben, növekedési erélyben, termőképességben, rezisztenciaviszonyokban, stb. térnek el egymástól, hanem beltartalmi összetevők tekintetében is jelentős különbséget mutatnak.

A gyümölcsfajok közül példaként szeretnék bemutatni néhány adatot, a meggy esetében. Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy milyen jelentős szerepe van a genotípusnak, az ökológiai tényezőkön kívül, a beltatalmi paraméterek tekintetében is. Flavonoid és antocianin összetételre 5 meggyfajtát vizsgáltunk (Erika, Újfehértói fürtös, VN-1, Éva és Érdi bőtermő). A vizsgált fajták között szignifikáns eltérést tapasztaltunk, a mért fitonutriensek tekintetében. Az össz-flavonoid tekintetében több mint 2,5 szeres, míg az antocianidok vonatkozásában pedig több mint hétszeres eltérést mértünk (1. táblázat).

A flavonoidok közül hat összetevőt tudtunk azonosítani. Ezen paraméterek közül legnagyobb koncentrációban a neoklorogénsavat találtuk, ez adta az összes flavonoid koncentráció több mint 40 %-t. E tekintetben kiemelkedőek voltak az UFF és a VN-1 fajták (2. táblázat). Az antocianidok közül, e vizsgált fajták esetében, 4 összetevőt azonosítottunk. Antocianidok esetében szignifikánsan magasabb koncentrációt adott a VN-1, amely három összetevő (Delfinidin-3- rutinozid, Cianidin-3-glükóz-rutinozid, Cianidin-3-glükozid) esetében szignifikánsan nagyobb koncentrációt adott (3. táblázat). Azért vállaltam el ennek az írásnak az elkészítését, hogy eloszlassak néhány tévhitet, valamint hogy egy kicsit rávilágítsak ennek a témakörnek a bonyolultságára, összetettségére. A másik célom, pedig az volt, hogy mindenkit arra ösztönözzek, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon. Abban az esetben, ha ez sikerült, akkor megérte. Együnk naponta 3-5 alkalommal és minél több féle színű zöldséget, gyümölcsöt.

 

 

 

DR. HELYES LAJOS, egyetemi tanár
Szent István Egyetem,
Kertészeti Intézet