A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 2013 szeptemberében 16 szilvafajta érzékszervi bírálatát végezte el. A minták a Pölöskei Fajtakísérleti Állomás fajtagyűjteményéből származtak. Mivel a bírált fajták nem azonos érésidejűek, ezért a korai és középérésű fajták mintáit hűtőben tároltuk, hogy a kései érésű fajtákkal együtt kerülhessenek az asztalra.

A bírált 17 tétel zömmel az elmúlt 10-15 év német szilvafajtái közül került ki. Németország két legnagyobb szilvanemesítő műhelye a Hohenheimi Egyetem (University of Hohenheim) és a Geinseinheimi Kutató Intézet (Geisenheim Research Institute) sok új fajtát ad a termesztésnek. A fajtanemesítés jelenlegi fontos céljai: a Sharka vírussal szembeni rezisztencia vagy legalább tolerancia, a jó pultállóság, továbbá az érési szezon meghosszabbítása. Az alábbiakban a fogyaszthatóságát értékeltük e szilváknak. A bírált fajták között összehasonlító fajtaként a President és a Stanley szerepelt. A bírálaton 1-5-ig a következő tulajdonságokat pontoztuk: – szín, – méret (alak), – íz, – húsállomány, – héj minősége. Az összpontszám alapján rangsoroltuk a fajtákat. A 35 bíráló pontozását tartalmazó, statisztikailag kiértékelt eredményt a táblázatban foglaltuk össze. Az összpontszám alapján a Haganta, a Topfive és az Empress szerepelt a legjobban (1. ábra).

A szín alapján a Topfive, az Empress és a Toptaste szerepelt legjobban. Az adott pontok alapján a bírálók a kék színt preferálták, a lila színt pedig kevésbé. Az alak, méret alapján az Empress, a Valor, és a Topend Plus végzett az első helyen. A bírálóknak a nagy gyümölcsméret egyértelműen tetszett (2. ábra). Az íz értékelésénél a Haganta, a Hanita és a Toptaste b kapta a legtöbb pontot. A Toptaste a és b minta csak szedési időben különbözött egymástól (3. ábra). A húsállomány alapján legjobbnak a Haganta, a Topking, és a Jojo bizonyultak. A héj bírálatánál lényeges szempont, hogy minél vékonyabb legyen. A rágós, vastag héjú fajták alacsony pontértéket kaptak. A 3 legjobban szerepelő fajta a Topfive, a Tophit és a Haganta volt. A vizsgált fajták között a legkorábbi érésű a Topfive volt. A Toptaste a mintáját augusztus 5-én szedtük, a Toptaste b mintáját augusztus 28-án. Mivel a Topaste b közelebb volt az optimális érettséghez, így az íz tulajdonságnál jobban szerepelt, mint a korábbi szedésű minta. Mindkét fajta igen jól tűrte a hűtőtárolást. A Haganta fajta kifejezetten frissfogyasztásra alkalmas, igen lédús, édes, jó ízű szilva. A Presenta fajta a legkésőbb érő, a bírálat idején még nem volt teljesen érett. A piaci szezon meghosszabbítására alkalmas fajta.

 

 

 

 

 

 

 

M. Deák Szilvia, NÉBIH, NKI Kertészeti Növények
Fajtakísérleti Osztálya