A tökfélék termesztése hagyományosan a kisgazdaságokhoz kötődik. Az utóbbi években felértékelődött a táplálkozásban betöltött szerepük, új fajok és fajta típusok jelentek meg a piacon. A Napfény Zamata Kft. Budapest környékén néhány éve foglalkozik a tökfélék intenzív termesztésével. A tapasztalatokat Badenszki László ügyvezető osztotta meg velünk.

A tökfélék termesztése világviszonylatban jóval nagyobb jelentőségű, mint hazánkban. Kultuszuk származásuknak és a hagyományoknak megfelelően Amerikában a legnagyobb, de a legjelentősebb mennyiségben Ázsiában termesztik. FAO adatok szerint kb. 1,5 millió hektáron termesztik a világon, ebből mintegy 900 ezer hektáron Ázsiában. Az éves termés kb. 20 millió tonna körül van, ami az utóbbi években kissé emelkedett. Magyarországon a becsült adatok szerint kb. 500 hektáron termesztenek tökféléket. Az étkezési tökök közül korábban csak a spárgatököt ismerték. Elsősorban kisüzemi és házikerti termesztésben terjedt el. Az 1960-70-es években honosították meg a csillagtököt, más néven patisszont. A tökfélék választéka az utóbbi 10-15 évben bővült, az áruházláncok folyamatosan kínálják a cukkinit, tavasztól őszig a spárgatököt, ősszel a sütőtökök többféle változatát. A tökfélék rendkívül látványosan fejlődő növények, a virágzástól már 30 nap alatt is képes kifejlődni az akár több 10 kg-os termés. A termés fogyasztása szerint és a termelési időszak alapján nyári és téli tökféléket különböztetünk meg. A nyári tököket, más néven főzőtököket (Cucurbita pepo) fiatalon, nem biológiai éretten szedjük, főként nyáron fogyasztjuk: spárgatök, cukkini és patisszon, míg a téli tököket biológiai éretten szedjük. A hagyományos sütőtök (Cucurbita maxima) mellett napjainkban egyre népszerűbb a sonkatök (Cucurbita moschata), vagy más néven kanadai Orange tök. (Az egyre népszerűbb ún. Halloween tök a Cucurbita pepo fajtakörbe tartozó takarmány tök.) Az intenzív termesztésben a fajtaválasztás fő szempontja egyrészt a termelés időzítése, másrészt a biztonságos, integrált növényvédelmet megalapozó rezisztencia csomag.

A jól előkészített terület fél siker

A nyári tököket fűtetlen fóliában vagy kis alagutas fólia takarással érdemes termeszteni. A korai piacot a spanyol áru uralja. Melegigényes növény, így főként palántázva szaporítják a koraiság fokozása érdekében. Fiatal, három hetes, szivaros palántákat érdemes kiültetni. A mai fajták különösen rosszul tűrik a leöregedett palántát. A legkorábbi ültetési idő április 15-20., a legkorábbi oltott dinnye ültetés után egy héttel. Így érhető el, hogy három héttel később a fólia eltávolítható és a növények 10 nap után kellőképpen megerősödve, jó minőségű, erős virágokkal kerülnek a május végi erősebb meleg időbe. Ennél korábban nem érdemes a szabadföldre kitenni a palántákat, mert a május 20 körüli rendszeresen jelentkező hűvös időszak jelentősen visszaveti a növekedést. A sikeres termesztés alapja a megfelelő fajtaválasztás mellett a terület gondos előkészítése. A tökfélék a könnyen felmelegedő talajokat kedvelik. A tök a kabakosok között is a leginkább fényigényes. Ügyelni kell arra, hogy a termő táblát minden irányból süsse a nap, így korán felszárad a növényzet és később párásodik. A palántákat fólia takart területre kell ültetni a gyomosodás elkerülésére. Kevés gyomirtó szer használható, legeredményesebben a Dual Gold 1,5 l/ha dózisban az ültetés előtt a fűféle és a széles levelű gyomok ellen. Ezzel az ültetéselőtti kezeléssel elérhető, hogy néhány kapálással tisztán tartható a terület. Az állomány kedvező indulását az alaptrágyázással érhetjük el. Érdemes 10 dkg/ fm szabályozott nitrogén leadású komplex klórmentes műtrágyát vagy 20 dkg/fm granulált szerves trágyát kiadni a területre az ültetés előtt. A tőszám fajtatípustól függően 6-10.000 tő/ha. A mulcstakaráson gyorsan fejlődik a növény, a virágzástól 7-10 napra már szedhető a termés.

A tök tápanyag és vízigényes növény

A kiegyenlített növényállomány a folyamatos tápanyag-utánpótlással érhető el. A tápoldatozást az ültetés után két héttel el kell kezdeni, a virágzás kezdetén érdemes komplex, jól oldódó öntöző műtrágyát használni. Később elegendő a klórmentes alap műtrágyák kijuttatása, mint kálium nitrát, kalcium nitrát, ammónium szulfát a csepegtető öntözéssel. A laza talajon érdemes a 30 cm osztású csepegtető szalagokat 2-3 cm-re a föld alá fektetni úgy, hogy a csepegtető testek felfelé nézzenek. Így kevesebb lesz a párolgási veszteség és szélesebb lesz a beázási profil. Az öntözés időzítéséhez ajánlatos egy egyszerű tenziómétert használni, egyébként a szezon elején általában 2-3 naponta, nyáron naponta, de homoktalajon nagy melegben napi kétszer kell a tökféléket öntözni.

Eredményes növényvédelem csak integrált szemlélettel lehetséges

A növényvédelem megalapozása a területválasztás mellett a rezisztens fajták használatát jelenti. Kívánatos az uborka – és görögdinnye mozaik vírus ellenállóság (CMV, WMV), a cukkini sárga mozaik vírus rezisztencia (ZYMV) és a lisztharmat(Px) ellenállóság a fajtákban. Ha a palánták, egészségesek, kártevőtől mentesek, jól felkészítettek felszívódó atka-, levéltetű- és gombaölő szerekkel, akkor az állomány első kezelése az ültetés után 4-5 hétig kihúzható. A tökfélék heti szedése miatt, amíg lehet, célszerű növénykondicionálókat, pld Phosfik tartalmú készítményeket használni a felszívódó növényvédő szerek helyett. Egyébként az állomány kezelésére elegendő és hatásos a szerválaszték, az utóbbi években a kiskultúrák számára, mint a cukkini, a meglévő szerek engedélyét kiterjesztették. Az állomány egészségi állapota könnyebben megőrizhető, ha a termés szedése folyamatos, mindig van a növényen virág, fejlődő és szedhető termés. Előfordulhat, hogy a kedvezőtlen időjárás, lehűlés vagy nagyobb csapadék miatt le kell szedni a terméseket az egyensúly visszaállítására. Heti rendszerességgel kell figyelni az állományt, szükséges-e beavatkozni. A nyár közepétől gondot jelenthet a gyapottok bagolylepke kártétele: a kis virágokat odvasítja. Feromoncsapdával előre jelezhető a rajzása, 5-7 nap után kell felszívódó szerrel megakadályozni a károsítását. A betegségek megjelenése gyorsan a termelési időszak végét jelentheti.

A piaci igényeket az időzített termesztésből lehet kielégíteni

A nyári tökök piaciát a szabadföldi termesztésből június közepétől szeptember végéig lehet ellátni. A spárgatök a félkilós bébi mérettől a kifejlett több kilós nagyságig eladható friss piacra. A feldolgozó ipar más típust és méretet igényel. A cukkini közép zöld változata a legkeresettebb nálunk 18- 21 cm hosszú méretben, 30-35 dkg tömeggel. A patisszon értékesítése mindössze június és júliusra korlátozódik az áruházakban. A termelés időzítése érdekében szakaszos kiültetés ajánlott három hetente, így biztosítható a folyamatos, közel azonos hozam. Az első héten a termés 10-15 %-át szedik, a 2.-4. héten a nagy részét. A szedési időszak a cukkini és spárgatök esetében általában június elejétől augusztus végéig tart, a szeptemberi hozam nagyban függ az évjárattól. Tövenként 3-5 kg termésre (40-50 t/ha) lehet számítani. A szedés méretre történik, így fontos a szedők betanítása, referencia méret alkalmazása. Nem maradhat el termés, mert az a cukkini esetében legközelebb már nem értékesíthető. Kézi csavarással vagy késsel lehet a terméseket szedni, az első esetben kisebb a vírus átvitel veszélye, de nagy gyakorlottságot igényel, valamint nem minden fajta alkalmas rá. A kés használatával szebb a leválasztó felület, kevesebb a selejt. A szedést heti három alkalomra kell időzíteni a piacos termés méret érdekében. A nyári tökök jól tárolhatók, 12oC alá nem kell hűteni, szállítása is gazdaságos 6 kg-os dobozban vagy 10 kg mennyiségben M10-es rekeszben.

A téli tökök eltérő igénye

Hagyományosan Magyarországon a szürke héjszínű sütőtök fajtákat, leginkább a Nagydobosi tájfajtát termesztették. Manapság egészen mások az igények. A Napfény Zamata Kft. három féle téli tököt termelt: a körte alakú „Orange” fajtakörbe tartozót, a Nagydobosira hasonlító héjszínű, de kisebb méretű hibrideket, valamint az úgynevezett Halloween tököket. Extenzíven, öntözés és növényvédelem nélkül is lehet a téli tököket termelni a nagyon jó talajokon, de számolni kell a hozamok ingadozásával és minőségi problémákkal, mint a kisebb méret, napégés, alaktalan termések. Mivel igényes piacokra termelnek, így a téli tököket is csepegtető öntözéssel nevelik. A cukkinihoz hasonlóan sortrágyázást végeznek, de a tenyészterület nagyobb, mivel indás-futó vagy félfutó fajtákról van szó. A lisztharmat és a levéltetvek ellen általában 2-3 permetezés szükséges. A szürke hibrideknél csak 3-4.000, az Orange típusoknál 4-6.000, míg a félfutó Halloween tököknél 6-8.000 növény lehet hektáronként. A nagyobb magvú fajtákat mindig helybe vetik, míg az apróbb magvú kanadai tökök egy részét május eleji palántázással termelik. A sütőtökök hozama 20-60 t/ha- a hibridek többet teremnek- míg a Hallloween töknél 20-30 t/ha a jellemző, ha közepes méretű a fajta. Az őszi fagyok előtt kell betárolni a terméseket, mert az új hibridek egy része kifejezetten fagyérzékeny, ha úgy, mint régen az első dér után szedjük, könnyen fagyfoltossá válhatnak. A tárolásra száraz, jól szellőztetett, 10-12oC hőmérsékletű helyiség a megfelelő.

(Fotó: Badenszki László)
LEDÓNÉ DR. DARÁZSI HAJNALKA
(Forrás: Tökfélék termesztése, Szerk. Kappel
Noémi, Mezőgazda Kiadó, 2011)