A Nagyváradtól dél-nyugatra fekvő Mácsapusztán (Livada de Bihor) található Románia egyetlen olyan modern létesítményű üvegháza, ahol a természetre nem ártalmas geotermikus energiát (termálvizet) használják a fűtésére és a paradicsom egész éves intenzív termesztéséhez.

A nyugati országokban, mint Magyarország, Izland ezen energia felhasználása nem ismeretlen, azonban Romániában újszerű megoldásként egyedülállóan használja az üvegházat működtető vállalat (a koncesszió – termálvíz hasznosítása – 60%-át birtokol-ja). A teljes beruházás összértéke 2 millió euró, ami magába foglalja a 2 hektár korszerű üvegházat, a raktárhelyiséget, feldolgozó üzemet és a termálvíz kutat.

A fűtésrendszer 4 regiszterét a község határában lévő, közel 2,5 km mély, felújított kútból (kommunista éra után parlagon, kihasználatlanul maradt) kinyert termálvíz táplálja. A rendszer legfőbb előnye a költséghatékonyságban és a természetvédelemben rejlik. A tápoldatozáshoz használt öntözővíz a telep melletti 120 méter mély forrásból származik.

A létesítményben intenzív hidrokultúrás (kőzetgyapot) paradicsomhajtatás zajlik. A tápoldatozást a teljesen automatizált rendszer működteti, a víz minőségének megfelelően korrigálja a kijuttatandó tápanyag mennyiséget (tápanyag receptet) a növények fenológiai fázisait és a külső klimatikus viszonyokat figyelembe véve. Az állandó hő-mérséklet – páratartalom arányt a megfelelő ventillációs rendszer biztosítja. A megfelelő gyümölcsberakódás érdekében poszméheket alkalmaznak. A kártevők elleni védelem teljes mértékben biológiai, ezzel kirekeszt-ve a vegyszeres eljárást. Előrejelzésként (monitorizálás) a színes ragadólapos rovar csapdákat használják. Az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) ellen az Encarsia formosa fürkészdarazsat, a levéltetvek és az üvegházi molytetű ellen pedig egyéb fajokat vetnek be.

A termelékenység fokozására a CO2 trágyázás szolgál, ezzel akár 20%-al megnövelve a termésátlagot. Az elmúlt években (2013-tól) hektáronként 400 tonna para-dicsomot sikerült szüretelni, és ezt értékesíteni kizárólagosan a Romániai piacon, versenyképes áron az alkalmazott technológiának köszönhetően.

Forrás: infoFERMA, 2015. április, no.13