A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Düne Fruct Szövetkezet 2017. május 26-án mintegy 80 termelő részvételével Ásotthalmon tartott Spárga szakmai napot.

A rendezvényt Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere nyitotta meg. Előadásában a spárgatermesztés jelentőségéről beszélt, különös tekintettel annak munkahely megtartó képességére a településen.

A köszöntő után megkezdődött a szakmai munka. Elsőként a Düne Fruct Szövetkezet vezetője, Tóthné Vas Gab-riella ismertette a spárgatermesztés helyben alkalmazott technológiáját, majd részletesen bemutatta a jelenleg termesztésbe vont fajták morfológiai jellemzőit, elemezve ezek termesztéstechnológiai és piaci előnyeit-hátrányait. Az előadó kitért a spárga piacának elmúlt évtizedekben lezajlott változásaira, valamint az értékesítés nehézségeire. Összehasonlításként ismertette a flandriai árverési rendszert, annak előnyeit és az értékesítés biztonságára gyakorolt hatását.

A konferencia második előadója Kujáni László, növényvédelmi szakmérnök volt. A spárga növényvédelméről tartott képekkel illusztrált előadásában ismertette a főbb kártevők és kórokozók kártételét, az ellenük való védekezés módjait. Az alkalmazott módszerek és növényvédő szerek ismertetése mellett kitért olyan tápanyag-utánpótlási kérdésekre is, amelyek segítségével az állomány kondíciója javítható, a növények ellenállóképessége erősíthető.

Az előadások sorát Szőke Beáta, az Apimex Budapest Kft. munkatársának előadása zárta. Adatsorok elemzésével mutatta be a spárga értékesítési és piaci lehetőségeket a hazai és európai piacokon. Rámutatott arra, hogy a termelőktől érkező pontos információk nélkül az értékesítés szervezése nagyon nehéz. Arra kérte a résztvevőket, hogy legyenek több bizalommal és mindig időben és pontosan adják meg a termelési adatokat a kereskedő képviselőjének.

Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetés során a termelők több kérdést is megfogalmaztak a termesztés technológiai kérdéseiről, a növényvédelem egyes problémáiról. A legnagyobb vitát a belföldi és a külpiaci lehetőségek kihasználása gerjesztette. A kerekasztal résztvevői: Racskó Anna, Kanizsai Judit, Tóth Sándorné, Gaál György, Sánta Gábor voltak. A megjelent termelők részben saját tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel, részben pedig kérdéseket tettek fel az előadásokkal kapcsolatosan.

Rövid ebédszünet után a program termesztési és postharvest bemutatóval folytatódott, melyet Tóth Gábor szaktanácsadó vezetett. Az ültetvény bemutatása után a spárgaszedés technológiájával ismerkedhettek meg a résztvevők.

A délután további részében az INBA Zrt. telephelyén Tóth Sándorné mutatta be a feldolgozás menetét, a szükséges technológiai lépéseket. A spárga tisztítása, válogatása és kötegelése után történik meg a csomagolás, majd a hűtőtárolás következik. A bemutatott technológia segítségével a hűtőlánc nem szakad meg, a kereskedő telephelyéig biztosított az előírásoknak megfelelő hőfok és páratartalom.

További információk a www.fruitveb.hu portálon találhatók.

 

 

Lejegyezte: Dr. Domján Erika,
ügyvezető, FruitVeb