A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. mint másodszintű TÉSZ társulás 2013. évben folytatta az elmúlt három évben megalapozott, a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken nyugvó, független szaktanácsadási, kutatás-fejlesztési és továbbképzési tevékenységét. A fejlesztési tevékenységek eredményeit a szervezet szaktanácsadói november végén ismertették a tagszervezetek képviselői és az együttműködő partnerek számára. Az előadások mellett kötetlen konzultációra is volt lehetőség.

A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. harmadik alkalommal rendezte meg évzáró programját. 2013-ban igen gazdag szakmai tevékenységet végzett a szervezet. A pályázati források lehetőségét jól használta ki. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) „Országos, térségi és helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó projektötlet” pályázatra a TÉSZ-ÉSZ 3 sikeres pályázati anyagot adott be. A pályázatok eredményeként 2013. augusztus 30-31-én „A Magyar Paprika Napja” címmel nagyszabású szakmai konferenciát rendezett, 2013. november 13–15. között szakmai tanulmányutat szervezett a németországi Agritechnica mezőgazdaságigép szakkiállításra, míg 2013. december 9- 10. között zöldség és gyümölcstermelőknek téli továbbképzést valósított meg. A Szent István Egyetem TÁMOP-11/2/KMR- 2011-0003 kutatásfejlesztés pályázata során K+F megbízást hajtott végre a „Színes árnyékolók alkalmazása a paprikatermesztésben” témakörben. A Vidékfejlesztési Minisztérium által a „Területi Szaktanácsadási Központ” cím elnyerésére kiírt pályázaton a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. a 2013. évtől elnyerte a „Területi Szaktanácsadási Központ” címet.

A tagság igényeihez igazodó szaktanácsadói képzések alapját a tematikus szakmai napok, a referencia-kert bemutatók, valamint a külföldi tanulmányutak adták. A TÉSZ-ÉSZ 2013-ban a FruitVeB-bel közös szervezésben összesen 8 tematikus szakmai rendezvényt (gyümölcstermelők téli továbbképzése, integrált termesztés időszerű kérdései a zöldségtermesztésben és a gyümölcstermesztésben, tápoldatozás és öntözés konferencia, A Magyar Paprika Napja, alternatív energia tanácskozás, az áruminőség kérdései, zöldség- gyümölcs termelők termesztéstechnológiai továbbképzése) tartott. Ezekhez kapcsolódóan 2013 május és október között 4 referencia-kert (szamóca, meggy, alma, paradicsom) látogatására került sor. A TÉSZ-ÉSZ – hasonlóan az előző évekhez – 2013-ban is aktívan közreműködött a Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia szakmai lap szerkesztésében és kiadásában. A lapban a szervezet tevékenységének bemutatása mellett időszerű technológiai információk, valamint az élenjáró nemzetközi szaklapokból rendszeres referáló írások láttak napvilágot. E mellett a TÉSZ-ÉSZ A Magyar Paprika Napja szakmai konferenciához és a Zöldség-Gyümölcstermelők Termesztéstechnológiai Továbbképzése rendezvénysorozathoz kapcsolódva egy-egy tematikus szakmai kiadványt önállóan is publikált. Az év folyamán tovább ápolta hazai és nemzetközi partnerkapcsolatait. A hazai kapcsolatok közül kiemelendőek a kutatás-fejlesztési intézetekkel (egyetemekkel és főiskolákkal) és a háttéripari technológiai szállítókkal folytatott együttműködések, amelyek keretében 2013- ban kísérleteket hajtott végre a következő témákban: zöldborsó fajtakísérlet, a színes árnyékolás hatása a paprikatermesztésben, kápia paprika fajták szabadföldi termesztése, támrendszeres uborkatermesztés különböző árnyékoló hálók alatt, mikorrhiza kezelések hagyma és gyökérzöldségeknél, bodza minőségének javítása, tápoldatozási tápanyag kísérlet meggy és cseresznye ültetvényben, kajszibarack fajták üzemi vizsgálata.

2013- ban a TÉSZ-ÉSZ négy külföldi tanulmányutat szervezett. Júniusban a vajdasági zöldséggyümölcstermelő üzemeket, októberben az olaszországi MACFRUT kiállítást, valamint intenzív alma és körte ültetvényeket, továbbá az ausztriai Horti-Vienna kertészeti szakkiállítást, míg novemberben az Agritechnica németországi gépkiállítást látogatták meg a szakemberek. 2013-ban különösen nagy hangsúlyt fektettek a szervezők a környezetkímélő, fenntartható technológiák bemutatására. Így került sor arra a szakmai rendezvénysorozatra, amely az integrált és ökológiai gyümölcstermesztés témakörében (Kölcse, 2013. április 25., Gutorfölde 2013. július 25.) az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi) közösen valósult meg. A szervezők szándéka szerint a találkozók erősítették a párbeszédet az integrált és ökológiai gazdálkodók között. A résztvevők betekintést kaphattak egy biofarm működésébe is, melynek üzemi mérete bizonyítja a megvalósítható biogazdálkodást. Az integrált szántóföldi zöldségtermesztés (Szabadszállás, 2013. május 16.) témában a Róna Ker-TÉSZ Kft-vel közösen szervezett szakmai konferenciára és gyakorlati bemutatóra került sor. A résztvevők megtekinthettek egy őszi vetésű áttelelő hagymában végzett Symbivit/mikorrhiza gomba kísérletet is. A rendezvény kiemelt témái között szerepelt az integrált szántóföldi zöldségtermesztés nemzetközi és hazai helyzete, valamint az integrált zöldségtermesztési technológiák fő alapelvei és gyakorlatai.

Különleges téma volt a rendezvények sorában az Alternatív energia előállítás és hasznosítás a kertészeti ágazatban c. szakmai nap Nagycserkeszen. A PENTA FAMÍLIA TÉSZ vendégeként az érdeklődők tájékoztatást kaptak a megújuló energiák, kiemelten a napenergia és a biomassza felhasználásának elméleti kérdéseiről és a TÉSZ telepén alkalmazott módokról, gazdasági előnyeiről. Az észak-szerb (Feketic, Selenca, Novi Sad, Celarevo, Gloza, Becej) zöldség-gyümölcstermesztés megtekintésére június 17-18-án került sor. A zöldséges kultúrák közül paprika, paradicsom, dinnye, káposzta és burgonya, míg a gyümölcsös kultúrák közül alma-, cseresznye-, meggy- és körteültetvényeket láthattak az érdeklődők. A HORTI-VIENNA Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár (Ausztria, Bécs, 2013. október 10.) megtekintésére második alkalommal indítottunk szervezett utazást, kiegészítve egy burgenlandi hajtatott paradicsomtermesztés megtekintésével: délelőtt a Tadten környéki üvegházban termesztett koktélparadicsom-kultúrák és a kapcsolódó posztharveszt technológia bemutatására került sor, majd délután a csoport a Horti Vienna szakkiállítást tekinthette meg. A TÉSZ-ÉSZ programjairól és a fejlesztési tevékenységek eredményeiről részletesen beszámoltunk a Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia szakmai lapban. További információk a szervezet honlapján elérhetők: http://www.teszesz.hu . A 2013-as év szakmai munkáját fémjelzi, hogy 19 rendezvényen több mint 1300 szakember vett részt, közülük 525-en a TÉSZ-ÉSZ tagszervezetek szakemberei voltak (40%). Egyre több NAKVI szaktanácsadó jelentkezett rendezvényeinkre. Mindez azt bizonyítja számunkra, hogy a hazai zöldség-gyümölcs szakmai élet fejlesztését a mi munkánk is segíti.

Jasper Attila, Kaponyás Ilona,
Ledóné dr. Da rázsi Hajnalka