A gumószeller termesztésben egyre nagyobb problémát okoz a sárgarépalégy. A zeller földeken egyre többször láthatók olyan sárguló foltok, amelyek már jól ismertek a sárgarépaföldeken s amelyet a sárgarépalégy okoz.

A zellerföldeken a sárga fogólapok kihelyezésére ugyanazok az elvek érvényesek, mint a sárgarépában. Parcellánként öt db sárga fogólapot célszerű kihelyezni azokon a helyeken, ahonnan sárgarépalégy berepülése várható. Ez várható onnan pl. ahol ernyős virágzatú növényeket termelnek, bozótos területek vagy kiskertek vannak, vagy az uralkodó szél irányából várható betelepülés. Mint a sárgarépánál, célszerű a védekezést akkor megkezdeni, amikor a fogólapokon átlag háromnál több légy látható. Belgiumban a dimetoát (Perfection 400 EC, Dimistar Progress), lambda-cihalotrin (Karate Zeon, Ninja) deltametrin (Decis EC 2,5, Patriot) szereket engedélyezték a zellerben sárgarépalégy ellen, Hollandiában jelenleg nincs bejegyzett szer a sárgarépalégy ellen. Erős fertőzés idején eseti engedélyt adnak bizonyos szerekre. 2012-ben a holland termelők eseti engedélyt kaptak a Perfekthion, 2013-ban a Coragen szerekre a sárgarépára, pasztinákra és zellerre. Az utóbbi szer Belgiumban a gyümölcsökre és szamócára már engedélyezett. Nem egyszerű azonban a zellerben új hatóanyagot találni és bejegyeztetni a szermaradvány problémák miatt.

Kárkép a földön és a gumón

Az első fertőzések nagyon korán, már a palántanevelő ládákban megtörténhetnek. A palántanevelésben a vetőmagkezelés (coating, Phyto-Drip en dummy-pil) és a palántanevelő ládákban a palánták kezelése jó megoldást kínál. A termőföldön korai fertőzés esetén jól látható a növények lemaradása vagy erős fertőzésnél a növények pusztulása. Tipikus kárkép öt-hat héttel az első rajzás után az oxidációtól rezesre színeződő sok apró gyökér a lárvák rágási helyén. Emiatt a növények nem tudnak elég vizet és tápanyagot felvenni, legyengülnek és növekedésben visszamaradnak. Mivel még csak ekkor kezdődik meg a gumófejlődés, még nem találunk lárvajáratokat a gumókon. A második rajzási hullám okoz elsősorban olyan károkat a gumóban, amely értékesíthetetlenné teszi a termést.

Kísérletek

Az Inagro Intézet három egymást követő évben végzett növényvédőszer hatékonysági kísérleteket zellerben. 2011-ben a Prinz (Nunhems) fajtával vizsgálták a Belgiumban bejegyzett három hatóanyagot. Mivel a fertőzés nem volt jelentős mértékű és csak egyszer lépte át a veszélyességi küszöböt, egyszeri permetezéssel megállították a fertőzést, a három hatóanyag között nem találtak jelentős hatásbeli különbséget. 2012-ben és 2013-ban a Monarch (Nunhems) és a Diamant (Bejo) fajtákkal végezték a kísérleteket. A fertőzés mindkét évben jelentős mértékű volt. Erős volt az első és a második rajzási hullám is. A hatóanyagokat a vetéskor valamint közvetlen a kiültetés előtt ill. közvetlen a kiültetés után is vizsgálták. Szintén vizsgálták a hatóanyagok tartamhatását. A növényvédelmi kezeléseket mindkét rajzási hullámban kétszer végezték. Több, még nem engedélyezett hatóanyagot is kipróbáltak, ezek eredményeit azonban nem ismertették. A kísérletekből kiderült, hogy a bejegyzett hatóanyagokkal a többszöri kezeléssel az eredményekben nagy eltérést nem tapasztaltak. Mint a sárgarépánál, a termelők a sárga fogólapokkal meghatározhatják a védekezés legjobb időpontját és hatékonyan tudnak védekezni a sárgarépában használt rovarölőkkel.

 

 

A Proeftuinnieuws cikkét (2013/21)
referálta Malatinszki György