Az elmúlt két-három évben a paprika tripsz elleni biológiai növényvédelmének elterjedésével, a rendszeres kémiai kezelések lecsökkenésével, elmaradásával új károsítók jelentek meg a hajtatásban. Különös jelentőséggel bír a mezei poloskák betelepülése.

Két nemzetség fajai tapasztalhatók: a Nezera viridula és Lygus fajok. Mivel e kártevők nyári megjelenésűek (fűtött fóliában találkoztunk már korábban is), elsősorban a hideghajtatásban veszélyeztetnek. A Nezera egy testesebb 2 cm hosszú, széles testű poloska. A kifejlett egyed zöld színű, míg a nimfa állapotok feketék, apró fehér pettyekkel. A Lygus fajok karcsúbbak, kisebbek, kb. 1 cm nagyságú, zöldes-világosbarna színű poloskák. A nimfák zöldek. A különböző fajok színükben, mintázatukban szabad szemmel nagyon hasonlóak, legkönnyebben hátpajzsi rajzolatuk alapján különíthetők el. Hajtatásban elsősorban a paprikát károsítják, de találkoztunk már paradicsomban is velük. Kis mennyiségben nem számottevő a kártételük, azonban nagyobb, folyamatos betelepedés vagy felszaporodás igen jelentős károkat okozhat. A termések szívogatásával károsít, ennek nyomán a szívási helyeken megkezdődik a szövetelhalás, elszíneződés, majd kerek nekrotikus foltokban végződik. A Nezerák inkább a termés oldalát, váll körüli részét kedvelik.

A Lygusok első szívásai a paprika hegyénél találhatók, majd felszoknak a csuma körüli területre. Kémiai védekezés során a klasszikus növényvédő szerekkel (piretroidok, foszforsavészterek stb.) jól kordában tarthatók. Régebben egyéb kártevők ellen alkalmazott rendszeres kezelések nem engedték a felszaporodást, ismeretlen volt a kártétel. Azonban a növényvédő szerek nagy része nehezen illeszthető a tripsz elleni biológiai növényvédelembe, mivel a hasznos ágenseket is pusztítja. Sajnos biológiai növényvédelem nincs a poloskákkal szemben. Léteznek petefürkészek, azonban munkájuk nem kielégítő a hajtatás számára. Nemzetközi tanulmányok szerint két olyan növényvédő szer mutat hatékonyságot a kártevőkkel szemben, mely a biológiai védekezésbe illeszthető. A Teppeki Magyarországon engedélyezett hajtatásban, paprika kultúrában, levéltetvekre. Sajnos az exportra termelő kertészek számára nem használható, mivel a külföldi vevőknél tiltólistán van. A Movento a tavalyi évben kapott engedélyt hazánkban, de jelenleg hajtatásban még nincs engedélye. Eseti engedély kérhető a használatára.

Orosz Róbert, Árpád Biokontroll 2003 Kft.