A 2014. évi Fruit Logistica ideje alatt került sor a már tradicionálisnak nevezhető európai meggyágazati találkozó megtartásra, melyet 2005-ben a FruitVeB vezetése indított el. Az előzetes adatok szerint a 2013. évi termés meghaladta az 500 ezer tonnát, így a várakozásokhoz képest 10%-kal nagyobb lett az előző évinél.

Ebből adódott, hogy a korábbi évek időjárási viszontagságai miatt lecsökkent termésmennyiség után 2013-ban ismét elegendő áru volt a piacon. Jelentősebb mennyiség termett Lengyelországban és Szerbiában, míg Magyarországon inkább csak átlagos vagy enyhén az alatti volt a termés. A nyugat-európai termelő országok, mint Németország, Dánia vagy Belgium az összesen 30 ezer tonna termésmennyiséggel egyre kisebb szerepet játszanak. Az összességében jelentős 2013. évi meggytermés az évek óta csökkenő kereslettel összefüggésben jelentősebb készletet eredményezett, ami befolyással lehet az idei év áralakulására. Ez az átmenet elsősorban a gyorsfagyasztott termékeknél és a sűrítménynél lehetséges, míg a konzervmeggy készlet többé kevésbé átlagos szinten mozog. A piac hátralevő része a tavaszi és a nyári kereslet, illeteve fogyasztás alakulásával összefüggésben még változhat.

Jelentős termés volt Lengyelországban és Szerbiában

A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal a termésmennyiséget 186 ezer tonnára teszi, az intenzív gyümölcstermesztésért felelős szervezet pedig maximum 175 ezer tonnára becsli. Mindenesetre a betakarítás előtt túlzottan alábecsült termés miatt az ipar jelentős beszerzéseket indított Szerbiában. Másfelől Szerbia is offenzív értékesítésbe kezdett és ezáltal lejjebb nyomta az árakat a gyorsfagyasztott és a lémeggy piacon. A 90 ezer tonna meggy mindenesetre jelentősebb mennyiség volt a korábbi évekhez képest. A később érő lengyel meggy termesztői számára is problémát jelentett a jelentős mennyiségű termés elhelyezése. Az ipari meggy árak a gyorsfagyasztott meggy esetében 52-60 EUR/100 kg, a sűrítmény előállításához fölhasznált lémeggy esetében pedig 38-43 EUR/100 kg között mozogtak. A felsőbb árszint inkább a magasabb minőségű termékek árkategóriája. Az 50 cent alatti termelői árak fájdalomküszöbszint körüliek Lengyelországban, de semmiképpen sem motiválták a termelőket új ültetvények létrehozására.

Németországban újra alacsony volt a termésmennyiség

A Szövetségi Statisztikai Hivatal az összes termést 2013-ban 13 ezer tonnára becsülte. A termelői szervezetek 5500 tonnát értékesítettek, ami nagyjából megfelel a 2012-ben értékesített mennyiségnek. Mindenesetre figyelembe kell venni, hogy a termőfelület tovább csökken és jelenleg 2200 ha körüli. A 2007. évben történt teljeskörű összeíráshoz képest legalább 40%-os a visszaesés. Az ültetvények jelentős hányada már kiöregedett és gépi betakarításra nem alkalmas. A feldolgozóipar viszont egy-egy régióban köt termeltetési szerződéseket a Schattenmorelle fajtára. Ebből kifolyólag a lémeggy termelése korlátozott a sokkal kedvezőbb gépi betakarítás szűkösebb lehetőségei miatt. Alapjában véve a meggy a cseresznye konkurenciája, melynek termelése viszont jelentősen bővül. A nagyobb uniós termésmennyiség miatt lejjebb csúsztak a termelői árak, így a lémeggy került nyomás alá: a német lémeggy átlagára 54,99 EUR/100 kg (2012-ben 75,90 EUR/100 kg), a konzervmeggy ára 72,59 EUR/100 kg volt (2012-ben 84,82 EUR/100 kg).

Magyarországon átlagos volt a termés

A FruitVeB előzetes információi szerint 2013- ban mintegy 66 ezer tonna meggy jelent meg a kereskedelemben áruként, de ez akár 70 ezer tonna is lehetséges, ami már közelít a 2009., illetve 2011. évi termésmennyiségeket. A 14 ezer hektárnyi termőfelület nagyjából konstansnak ítélhető, de az árupiaci termelés alapvetően az integrált termelésben is jegyzett mintegy 8000 hektárnyi termőfelületre koncentrálódik, amely a konzervipari árualap előállítása szempontjából is meghatározó, illetve a termésbecslés alapját is ez adja. 2013-ban Magyarország mintegy 53 ezer tonna meggyet exportált, ennek 60%-át feldolgozott formában, további 35%-ot frissen és 5%-ot fagyasztott formában. A frissen exportált áru 70%-a a német piacra került. A friss meggy exportja növekedést mutat a konzerv terhére, amelynek egyre inkább az áll a hátterében, hogy a német élelmiszerkereskedelmi hálózatok egyre nagyobb mértékben követelik meg a minőségbiztosítást, és nem a kedvezőbb áru, a termelő országban előállított konzervet részesítik előnyben. A folyamatos növekedést mutató orosz exportpiaci részesedés (ami 2012-ben 31% volt) 2013-ban 18%-ra esett vissza. Az áru jelentős része hagyományosan a frisspiacon kerül értékesítésre, ami konkurál a cseresznyével. Az EUROSTAT szerint az átlagos bevitelli ár a magyar friss meggyre Németországban 86,81 EUR/100 kg volt (2012-ben 91,84 EUR/100 kg), ezzel ellentétben a konzervmeggy ára 4%-kal magasabban alakult, de itt még szerepet játszik a 2012. évi termés.

Jelentősebb készletek a 2013. évi termésből

A meggykonzerv készletek átlagosnak mondhatók, mindenesetre jelenleg más a szituáció, mint a korábbi években. A következő termésig az átmeneti időszakban kielégítő mennyiség áll rendelkezésre. A gyorsfagyasztott és a sűrítmény készletekből van jelentősebb többlet, ami a következő hónapokban nagy valószínűséggel csak valamekkora veszteséggel értékesíthető. Jelenleg úgy néz ki, hogy már egy „normál” európai meggytermés esetén is árnyomás alakulhat ki az idén.

Nemzetközi együttműködés,
AMI-FruitVeB