A Róna Ker-Tész a gyökérzöldségek termeléséről vált ismertté. Miért ezt a zöldségféleséget választották fő terméknek?

A Róna Ker-Tész Kft. 2002-ben alakult a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet és 88 termelő akaratából. A szövetkezet és tagjai több évtizedes zöldségtermesztési tapasztalattal rendelkeztek, meghatározó volt a jó szakember gárda, az öntözésre alkalmas víz, az alap gépek megléte a termesztéshez. Körülnéztünk, milyen zöldségre specializálódjunk, amely termesztése az adottságainknak megfelel és a hazai termelés nem elégséges az ellátás biztosításához. A háztáji rendszere is megmaradt, a termelőink általában 1,2 hektáron, 3-4 féle növénnyel gazdálkodtak, így a gyökérzöldségeket be tudtuk illeszteni. Tavaly 8750 tonna gyökérfélét termeltünk. Idén 156 hektáron állítunk elő, 105 hektáron sárgarépát friss piaci értékesítésre, 12 hektáron ipari értékesítésre. A gyökérpetrezselyem területe 26 hektár, a cékláé 13 hektár 2016-ban.

Hazánkban kevés ilyen példát láthatunk, ahol a termelés mellett a teljes vertikum is kiépült egészen az élelmiszer feldolgozásig. Hogyan sikerült ezt megvalósítani?

Az indulás itt is nehézkes volt, de azt tartottuk szem előtt, hogy mindig fokozatosan, és anyagi lehetőségeinkhez mérten fejlesszünk. Párhuzamosan javítottuk a feltételeket a termelésben és az áru készítésben, tárolásban. A feldolgozás igényként jelentkezett a friss piaci értékesítés mellett, egyrészt a piaci biztonság növelésére, más részt a nem első osztályú áru hasznosítása céljából. Jelentős előrelépés volt 2009-ben a korszerű logisztikai központunk megépítése, amit az előzetes tészeknek juttatott uniós és hazai támogatások felhasználásával valósítottunk meg a tész végleges elismerése előtt. 2015-ben sikerült a tároló kapacitásunkat 2800 tonnára emelni, illetve jelentősen korszerűsíteni az öntözést, a betakarítást, a termék előkészítést; mosást, osztályozást, csomagolást.

A Róna az innovatív megoldásairól is ismert. Milyen fejlesztések történtek a közelmúltban?

Egyre népszerűbbek a vákuumsterilizált termékeink, a csemegekukorica és cékla. Jól beilleszthetők az egészséges táplálkozásba, adalék mentesek, megőrzik a természetes ízeket. Export piacra is kerül a Skandináv országokba, Csehországba, Lengyelországba. A Róna Szövetkezet korábban is rendelkezett zöldség szárító üzemmel. Újdonságunk a paszternák, sárgarépa, cékla alapanyagból készült zöldség chips, jelenleg az áruházi forgalmazásról tárgyalunk. Saját zöldség krémek kifejlesztésével kísérletezünk, valamint szeretnénk elindítani a zöldség ivólevek gyártásához az alapanyag termelést, első ütemben ipari sárgarépát.

Véleménye szerint milyen tényezők akadályozzák leginkább a gyökérzöldségek eredményes termesztését és forgalmazását?

Sajnos elég hosszú listát készíthetnék a gondokról. Mindig rendszerben gondolkodom, szeretem átfogóan elemezni a helyzeteket. A szívós munka meghozza eredményét, de sokszor ütközünk érthetetlen, bürokratikus akadályokba. Úgy látjuk a kereskedelmi partnereink elvárásai sok esetben túlzóak vagy igyekeznek a felmerült költségeiket a termelőkkel megfinanszírozni. Mindez a gazdasági eredményességünket csökkenti. De a legnagyobb gondot a növényvédelemben látom. A zöldségféléknél, mint kiskultúráknál nagyon kevés az engedélyezett növényvédő szerek száma, nálunk a legkevesebb a környező országokhoz hasonlítva. A szerrotáció és kombináció szinte lehetetlen. A gyökérfélék lombvesztése egyre jelentősebb gond az utóbbi években. E mellett az áruházláncok olyan szermaradvány értékeket követelnek meg, amit lehetetlen teljesíteni, a hazai megengedett értékek egyharmadát. Ezekben a kérdésekben sürgősen lépni kell a szakmai szervezeteknek, mert az ágazat jövője súlyos veszélybe kerülhet.

Beszélgetésünkre a Róna Ker-Tész, a TÉSZ-ÉSZ és a FruitVeB közös rendezvényén kerül sor. Miért osztják meg rendszeresen tapasztalatikat másokkal, „konkurens” termesztőkkel is?

A Róna mindig kiváló kapcsolatot ápolt a szakma különböző képviselőivel, a háttéripari cégekkel, a vetőmag cégekkel, a Növényvédelmi Kamarával, a FruitVeB szakmaközi szervezettel, az egyetemekkel. Rendszeresen vagyunk házigazdái a szakmai rendezvényeknek, jó néhány fajtakísérletet végeztünk és mutattunk be. Büszkék vagyunk az eredményeinkre, de szeretjük azt közkinccsé is tenni, amit már mi megtapasztaltunk, abból lehetőleg mások is tanuljanak. A Róna jelentős szereplőnek számít a hazai zöldségtermesztésben, de összehasonlítva a külföldi cégekkel akár Lengyelországban vagy Hollandiában, igen kicsinek számítana. Nekünk a kontinens cégeivel kell felvennünk a versenyt a hazai piac megőrzésében is. További összefogásra és integrációra lenne szükség piaci pozíciónk megerősítésére, erre pedig csak egységes minőségű árualappal lesz esélyünk. Szeretnénk, ha a szélesebb összefogás is megvalósulna.

Köszönöm a beszélgetést!

-LDH-

Nagy József Szabadszálláson született. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki karán szerzett gépészmérnöki, majd agrárgazdasági szakmérnöki diplomát. A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet jogelődjének ösztöndíjasa volt, munkaviszonyát 1970-ben kezdte meg műhelyvezetői majd gépesítési ágazatvezetői beosztásban. Pályája kezdetén új gépkonstrukciók kialakításával, később a szántóföldi zöldségprogram- zöldségszárító üzem projekt megvalósításában, utána üzemeltetésével foglalkozott. 1989-ben megválasztották a szövetkezet elnökének, melyet jelenleg is betölt. A Róna Ker-Tész kft alapítását 2002-ben kezdeményezte és azóta is ügyvezetője. Hobbija a munkája. Nagyon fogékony az innovációra. Felesége üzemszervező agrármérnök. Lányaa jogi, fia az informatikusi pályát választotta. A helyi önkormányzatnak több évtizedig volt képviselője, egy ciklusban alpolgármesteri tisztséget is betöltött, az Agrárkamara megyei elnökségének tagja volt. Büszke arra, hogy a szövetkezet eredményes maradt, a település legnagyobb munkaadója, háztáji rendszere az országban egyedüliként működik, a TÉSZ-szel együttműködve piacképes, biztonságos szántóföldi zöldséget tudnak a vevőknek szállítani. A szövetkezet több hazai, nemzetközi díjat kapott, 1997, 1998-ban a TOP 200-ba került a nyeresége alapján. 2014 – 2015-ben BUSINESS Superbrands díjazott lett.