Bármilyen értékesítéssel kapcsolatos döntés előtt – a friss élelmiszer megfelelő csomagolásának kiválasztásakor – először alaposan megvizsgálják azt az anyagot, amely közvetlenül érintkezésbe kerül majd a szóban forgó élelmiszerrel. Meg kell győződni arról, hogy a csomagolás megfelelően megőrzi majd az élelmiszer beltartalmi értékeit. A frissen szeletelt termények esetében általában műanyag csomagolóanyagokat használnak, de az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a kutatók által a közelmúltban előállított, biológiai úton lebomló és komposztálható anyagok használata. Ez különösen jelentős a biotermékek előállítói számára, hogy kiemelhessék a tartalom és a csomagolás közti harmóniát. A csomagolástechnológiában az egyik legelterjedtebb polimer a biaxiálisan orientált polipropilén (BoPP). Ezt használják a burgonyachipsekhez, a műanyag palackokhoz, a kekszek, sütemények csomagolásához. A frissen szeletelt termékek esetében a BoPP-t egy vízgőz-lecsapódást gátló anyaggal kezelik, hogy megakadályozzák a párakicsapódást a csomagolás belső felületén, ami rontaná a csomagolás átláthatóságát. Ez a kezelés növeli a csomagolás vízfelvevő képességét, de a lecsapódott nedvesség egyenletesen oszlik el a belső felületen, így a vásárlók számára láthatatlan marad. A BoPP-t főként a frissen szeletelt termékek esetében használják, például saláták tasakjaként, vagy a szamócát illetve paradicsomot tároló, lefóliázott dobozok zárására. Azon túlmenően, hogy az ételekkel történő közvetlen érintkezése nem okoz gondot, a BoPP kereskedelmi szempontból értékelhető technikai előnyökkel is rendelkezik. Például nagyobb a sűrűsége (0,91), mint más polimereknek, ezáltal sokkal rugalmasabb. Ezenkívül könnyebb az újrahasznosítása, mert elégetése során semmilyen toxikus gázt nem termel és fűtőértéke is nagyobb.

A módosított légtér megőrzése

A Taghleef Industries (Ti) egy olyan átlátszó BoPP film értékesítését kezdi meg, amelyen a gázok sem képesek átjutni. A filmet a frissen szeletelt termékek csomagolására szánják, és az Udine körzetben található San Giorgio di Nogaro-ban létesített üzemben állítják elő. A film megakadályozza, hogy a frissen szeletelt termékek csomagolása során, a pulton tarthatóság meghosszabbítása érdekében adagolt nitrogén és szén-dioxid megszökjön a csomagolásból. A filmet a leveles zöldségek, a készételek valamint a frissen szeletelt zöldségek és gyümölcsök csomagolásához ajánlják.

Biocsomagolás

A hagyományos PP és a szabadalmaztatott, légzáró BoPP filmeken túl, a Ti 2010- ben megkezdte a PLA nevű bioműanyag előállítását. A PLA egyike a széles körben gyártott biopolimereknek, mely a növényi keményítő fermentációjával nyert tejsavból készül és komposztálható alapanyag. Kiválóan alkalmas frissen szeletelt termények csomagolására, mert átlátszó, nyomtatható, páralecsapódás ellen kezelhető, a lecsapódott víz egy részét átengedi magán, így a fölösleges nedvesség eltávozásával a termény pulton tarthatósága növekszik. Mivel komposztálható, újra felhasználható. Ezt az alapanyagot használják az átlátszó, komposztálható film előállításához, amely már megfelel az élelmiszerekkel fizikai kapcsolatba kerülő anyagokkal szemben támasztott szigorú előírásoknak. Felhasználásának kézenfekvő lehetősége a gyümölcsöt, illetve zöldséget tartalmazó tasakok kialakítása, illetve az azonnal fogyasztható saláták csomagolása. Tasakokat állítanak elő belőle, és felhasználják a kartondobozok ablakainak kialakításához is. A PLA-t Észak- Európában egyre gyakrabban használják készételek csomagolásához is.

Jessika Pini; Fresh Point Magazine 2013/10.