Az év elején elrajtolt a közösségi marketingkampány. A magyar meggy, paprika, paradicsom és torma termelő Tész-ek képviselői évek óta dolgoznak egy közös ágazati marketing-együttműködés létrehozásán.2016 februárjában a meggytermesztők és feldolgozók ismét önálló standdal jelentek meg a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó nemzetközi szakmai rendezvényén, a berlini Fruit Logisticán. Újdonságként a zöldségtermelő Tész-ek is képviseltették magukat egy 30 m2-es standdal, kiemelve a magyar paprika, paradicsom és torma jelentőségét. A FruitVeB szakmai irányításával, a Fruitmarketing Kft. szervezésében létrejött összefogás költséghatékony és látványos megjelenést tett lehetővé.

8 TÉSZ (Balaton Ker-Tész Szövetkezet, Botész Szövetkezet, Észak-Alföldi Tész, Fresh Fruit Tész Szövetkezet, Havita-Tész Szövet kezet, Medi-Fruct Tész, Nógrád Tész Kft., Penta Família Szövetkezet) és 4 feldolgozó(Berkenye Hűtőház, Bold Agro Kft., Natbolé Kft., Parmen Zrt.) közösen hozták létre a meggy-standot, 35 m2-en mutatva be a magyar meggyet és a belőle készülő termékeket. A meggybefőttől a préselt meggyléig, a meggylekvártól a meggysörig és a meggypálinkáig sorakoztak a polcokon és a termékpiramison a finomságok. A stand látogatóitkalocsai mintás, kézzel hímzett ingekben várták a hostessek. A hatalmas kockameggy ismét a fotósok egyik kedvenc témája volt a Fruit Logistica 3 napja alatt. Újdonságként a meggyet a virágzástól a befőttesüvegig végig kísérő film és egy kattintással hazavihető információk (QR kód) jelentek meg. Meglepő volt az egyénileg kiutazó magyar gazdák érdeklődése a kapcsolódási lehetőségek iránt, hisz többen is nem Tész tagként értették meg a közösségi marketing fontosságát! Egy Magyarországon komoly piaci részesedéssel rendelkező hipermarket-lánc vezetőit a Fruit Logistica meggy-standja inspirálta az idei szezonra szóló együttműködésre. A hagyományteremtő céllal másodszor megrendezett fogadás továbbfejlesztése iránt komoly igény jelentkezett, így 2017-ben nagyszabású konferencia rendezése a cél, bemutatva a magyar meggy egyedülálló beltartalmi értékeit, sokoldalú felhasználhatóságát.

A kísérleti zöldség-stand alapját a padlóra nyomtatott paradicsomok jelentették, melyek minden látogatónál komoly sikert arattak, úgy látszik, mindenki szeretne paradicsomban taposni! Ez a design elem 2017-ben is meg fog jelenni. A zöldpaprika- és a tormaoszlop szintén látványos volt, sokan álltak meg közelebbről is megnézni, itt azonban biztos, hogy kreatív kóstoltatásra is szükség lesz a jövőben. A tormát kevesen ismerték fel, azonban illata megállította a sétálókat!

A Földművelésügyi Minisztérium segítségével, a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásából létrehozott közösségi standok ideális helyszínt teremtettek a külföldi és a magyar partnerekkel való kapcsolattartáshoz, üzleti megbeszélésekhez. Érdekes lehetőséget jelentett, hogy a meggy- és a zöldségstand a vásár átellenes végén (15 perc sétára) helyezkedett el, mint a közösségi magyar stand. Előnye a mérhető érdeklődés, hátránya pedig az egységes magyar megjelenés hiánya volt. A standokat az SCH Design & Exhibits Kft. tervezte és építette fel.

KERESZTES GYÖRGY
Fruitmarketing Kft.

A meggy a népi gyógyászat egyik legsokoldalúbban használt gyümölcse, mély bordó színe is hihetetlen értékéről árulkodik. Jótékonyan hat a vérre, ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját is serkenti, elősegítve a szervezetben felhalmozódott víz távozását. A meggyben a B vitaminok minden fajtája megtalálható, ez segíti az emésztés kiegyensúlyozását, az idegek megfelelő működését. A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén, valamint a szabályos szívverés és vérnyomás helyreállításán. A megtisztuló vér, valamint az eltűnő lerakódások hatására enyhülnek, akár meg is szűnnek a köszvényes fájdalmak! A meggylé az egyik legjobb ellenszere a meghűléses és vírusos betegségeknek. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk! A meggyben nagy mennyiségben található az A és C vitamin, a szelén valamint bioflavonok, így az egyik leghatásosabb ellenfele a szabadgyököknek. C-vitamin tartalma a magas savtartalommal párosulva a száj betegségeit is gyógyítja, míg A vitaminja a légzőszervek nyálkahártyáit regenerálja.