Mikor Thaiföldet említik, ami légvonalban is majd 8250 km-re van kishazánktól, akkor a ragyogó napsütés, tikkasztó hőség gondolata és egy pálmafák övezte fehér homokos tengerpart képe jelenik meg a fejünkben, nem pedig egy átlagos zöldség és gyümölcs-piac az ország északi felében. Habár turisztikai szempontból a déli országrész az elsődleges, mégis sokkal színesebb képet kapunk, mind látkép, mind pedig élővilág tekintetében, ha Bangkoktól északnak vesszük az irányt.

Thaiföld a maga 513 115 km2 területével, 5,5-ször nagyobb, lakossága pedig 7-szer több, mint Magyarországé, ez utóbbi 69,1 millió az ENSZ legfrissebb becslése szerint. Számunkra elsősorban a tea, kávé és az egzotikus gyümölcsök termesztése lehet lebilincselő, egy-egy ananász (1. kép), narancs, banán, papaja vagy mangó ültetvény látványa. Mivel Észak-Dél irányban nagy ki- Kitekintés: Thaiföld zöldség- és gyümölcstermesztése Mikor Thaiföldet említik, ami légvonalban is majd 8250 km-re van kishazánktól, akkor a ragyogó napsütés, tikkasztó hőség gondolata és egy pálmafák övezte fehér homokos tengerpart képe jelenik meg a fejünkben, nem pedig egy átlagos zöldség és gyümölcs-piac az ország északi felében. Habár turisztikai szempontból a déli országrész az elsődleges, mégis sokkal színesebb képet kapunk, mind látkép, mind pedig élővilág tekintetében, ha Bangkoktól északnak vesszük az irányt. terjedésű ország, és a tél nem okoz komoly lehűlést, ezért a termesztés egész évben folyamatos, ami mellett a tengerszint feletti magasság kihasználása is komoly szerepet játszik.

A banán, ananász, számunkra már természetes dolog, bár gyakran hallani, hogy íz és íz között is hatalmas különbségek vannak. Nyilvánvaló, hogy a helyben termesztett gyümölcs zamatosabb, és ezt az élményt fokozza, hogy különféle fajták változatos elkészítési formában (sütve, rántva, párolva, grillezve, szárítva) kaphatóak. A mangó is ide tartozik, ami hámozás után gyorsan barnul, ezért a gyümölcslé és a desszert pár perc elkészítési időt igényel.

Viszont a papaja már egészen más téma, amellett, hogy itt is rengeteg fajtát, különböző érettségi állapotban, feldolgozva vásárolhatunk meg, még a fűszerezése is nagy hangsúlyt kap. Az uborkasalátát rögtön el is felejthetjük, ugyanis csak papaja salátát tudunk rendelni a sült csirkénk mellé és a piacon is külön standnál készítik a számunkra szimpatikus fűszerezésű papaja salátát. A boltban ready-to-eat előre csomagolt termékként, savanyítva is jelen van. Import áruról természetesen itt is beszélhetünk, a legtöbb termék Kínából érkezik, ami szembeötlő a csonthéjas és almatermésű gyümölcsök esetében, ugyanakkor ezek a termékek gyakran igen magas árral is rendelkeznek. A mezőgazdaság a rizstermesztésre rendezkedett be már az ősidőkben, ennek megfelelően a termesztési területe kiemelkedő, és minden más alapanyaggal és körettel szemben erőfölényben van az étkezések során. Ennek ellenére a szabadföldi zöldségtermesztés is meg tud valósulni, elsősorban a kabakosok és káposztafélék esetében, ám a paradicsom és a saláta termesztése elsősorban termesztőházakban zajlik, ahol a szabályozott környezet (hőmérséklet, páratartalom, megfelelő minőségű víz, kiegyensúlyozott tápanyag ellátás) elengedhetetlen fontosságú. A választékot tekintve, a paradicsom (koktél-, cseresznye-, szendvics paradicsom) és az uborka (berakó, saláta) közel azonos az otthonival.

Görög-, sárgadinnyéből sincs hiány, ugyan görögdinnyéből a szezon elején a kisebb méretű, de rendkívül jó ízű piros hússzínű fajták vannak jelen, de február végétől már a nagyobb kabakokra figyelhetünk fel, sárga illetve a piros béllel a szupermarketekben és a piacokon egyaránt, ahol akár, – mint a gyümölcsök esetében megszokott -, frissen szeletelve kerülnek a standokra (2. kép).

A boltok polcain padlizsánból is akad, ami az otthon közepes méretű lila bogyók mellett, a kerek mini (fehér vagy lila) illetve a hosszúkás változat is megtalálható, melyek előre csomagolva kerülnek a hűtőpultokra. Salátából igen nagy a választék, és preferált a hidropóniás termesztés. A tépő-, római-, vajfej-, jégsaláta a legtöbb esetben gyökérrel együtt kerül a pultokra, ami az eltarthatóságát növeli és a vásárlókban nem kelt negatív érzetet, tiszta küllemének, illetve annak a tudatnak köszönhetően, hogy a feldolgozást megelőzően mindenképp eltávolításra kerül. A nagyobb szupermarketekben külön állványokon kapnak helyet, gyökerüket továbbra is vízbe lógatják, így lehetőség van a legfrissebb fej kiválasztására és annak megvásárlásra (3. kép).

Ami rendkívül szembeötlő, hogy a számunkra fontos paprika, kevés szerepet kap a thai piacokon. A cayenne-i és a kaliforniai típusú paprikából egy két féle található a polcokon, de az is csak a szupermarketekben. A hegyes erős, a fehér vagy a kápia típusú paprika egyáltalán nincs jelen. Viszont chiliből nincs hiány, és a legtöbb 1. kép: Ananász ültetvény (Mae Fah Luang, Chiang Rai provincia) ételbe bele is kerül, ha pedig nem, vagy nem elég amennyi benne van, van rá mód, hogy további erőt adjunk a fogásunknak. Az éttermi asztalokon a sót és borsot felváltja a szárított és az áztatott chili valamint a cukor. Továbbá jelentős a mungóbab csíra, a scallion, a pak choi, a brokkoli és a vízi spenót felhasználása, elsősorban párolva vagy főzve, de az egytálételekben valamelyik rendszerint megtalálható. Az édesburgonya minden színárnyalatával helyet kap a piacokon, édesség vagy köret formájában.

Mivel Ázsiáról van szó, ezért a különféle termesztett gombákból is szép a választék, ugyan a Japán választékhoz képest a felhozatal elég szegényes, de mégis kedvünkre válogathatunk. Fehér- illetve barna kalapú
csiperke, laska, Shiitake mellett nagyobb mennyiségben vannak jelen azok a gombák melyeket a japán konyha is használ, ilyenek pl.: Shimeji gomba, Pleurotus eryngii, Flammulina velutipes. A legtöbb előre vákuum csomagoltan kerül a hűtött polcokra, és főzve, párolva, grillezve kerül elkészítésre.

Amennyiben lehetőségünk adódik rá, semmiképp sem szabad kifelejteni egy tea és kávé ültetvény meglátogatását, mely a magaslatokon található és a helyiek megélhetését biztosítja. Ebben az esetben a szerpentinek dzsungel hangulata és esetleg egy-egy szamóca vagy hagyma ültetvény is szemet gyönyörködtető látvány nyújthat számunkra.

Szerző:
Boros Ildikó Fruzsina, PhD hallgató
SZIE Zöldség-és Gombatermesztési
Tanszék