A FruitVeB szakmaközi szervezet és a Moroko-Farm Kft. ipari paradicsom bemutatóra hívta az érdeklődőket augusztus 17- ére, Szarvasra. Roszik Attila ügyvezető a Kft. nevében köszöntötte a 30 fő résztvevőt, röviden bemutatva a céget, amely a szentesi DélKerTÉSZ tagja. 2015-ben mintegy 150 hektáron termelnek ipari paradicsomot, ebből 120 hektáron palántázott, 30 hektáron helyrevetett technológiát alkalmaznak. A bemutató programjában a helyrevetett táblában végzett tápanyag kijuttatási kísérlet, a palántázott állományok szemléje és a Nunhems valamint a United Genetics cégek fajtaújdonságainak megtekintése szerepelt. A házigazda szerint nagyon fontos a jó technológiai szint mellett is újítani, az innovatív, de gazdaságos megoldásokat keresni. Olaszországi tanulmányutak során azt tapasztalja, hogy ott a termelő szinte csak a szaktanácsadóra hagyatkozik, míg nálunk éppen fordítva van, a gazdák szinte csak a saját elképzelésük alapján dolgoznak. Ezért is fontos, hogy a technológiai újítások tapasztalatait megosszuk. A helyrevetett állományban három féle tápanyag kijuttatást végeztek. Az őszi alaptrágyázásra Linzi (N-P-K= 9-25-25) kijuttatása történt 300 kg/ ha mennyiségben.

Vetés előtt különböző műtrágya került ki: 1. Mycosol IPTC (14/0/6)- 200 kg/ ha, 2. Multi K (13/0/46- 150 kg/ha), 3. H-Turbo K (14/14/17)- 300 kg/ha mennyiségben. A talajművelések során háromszor adtak ki tápanyagot 170 kg/ha mennyiségben: május 30-án H-Turbo K (14/14/17), június 2-án Multigreen (22/5/11), június 18-án ismét H-Turbo K (18/9/18) került kijuttatásra. Ezen kívül a növényvédelmi kezelések alkalmával lombtrágyát, növénykondicionálókat is rendszeresen kijutattak. Az állomány a májusi vetést követően megfelelő, kb. 45000 tővel állt be. Fontos volt a virágzás körüli jó foszforellátás. Először használtak késeltetett nitrogén adagolású készítményt, amely a gyümölcstermesztésben egyre inkább teret nyer. Céljuk az volt, hogy így növeljék a felső kötéseket is, a plusz termés érdekében. A retardált műtrágyák alkalmazása a szántóföldi zöldségtermesztésben kérdéses, mert jelenleg nem kapható igazán nagy tételben, amire árkedvezményt lehetne elérni. Csak akkor lesz a használatuk nyereséges, ha legalább 2 t/ha plusz termés jelentkezik használatuk esetén. A tápanyag hasznosulását a forró, aszályos hetekben az is gátolta, hogy a lineár öntöző berendezéssel nem voltak képesek 2 naponta öntözni.

Az igazán precíz tápanyag adagolást és hasznosulást a csepegtető rendszerrel lehetne biztosítani, vélte Kéki László, a Haifa képviselője, aki a hosszú hatású műtrágya készítményekről elmondta, hogy a Multicote technológia polimer bevonatos granulátumot jelent. A gyártási folyamat során a vízoldható tápanyagok polimer burokba kerülnek, a burok vastagsága határozza meg a tápanyagok felszabadulásának hosszát. A talajnedvesség lassan hatol be a burokba és legalább 13oC szükséges a nitrogén felszabadulásához. Más tényezők, mint a páratartalom, pH, mikróbák aktivitása nem befolyásolják a felszabadulás mértékét és sebességét. A polimer burok a tápanyagok kijutása után felbomlik. A Moroko- Farm Kft. palántázott területén a korai fajtákat már betakarították, így a középérésű fajtákat szemlézhették a résztvevők. A növények egészségi állapota jó, a levélzet ép volt, jól takarta a terméseket, ami a színanyag kialakulását segíti különösen az aszályos hőségben. A vendéglátók meggyőződése, hogy a növényvédelem eredményessége a rendszeresen kijuttatott lombtrágyáknak, növénykondicionáló készítményeknek is köszönhető. Az alaptrágyákkal kijuttatott Myco’Sol PTC (Malagrow Kft.) készítmény a fő tápanyagok mellett kalciumot, magnéziumot és más mikroelemeket is szolgáltat. Szerves anyag komplex, tápanyag feltáró baktériumok és antagonista gombák tartalma miatt kedvezően hat a talaj fizikai és kémiai tulajdonságaira. A rendkívül forró és aszályos időben a növények vízforgalmát segítő biostimulátorokat is alkalmaztak. Az egyik tábla jégverést is szenvedett a kiültetés után, amit a gyökeresedést segítő alga készítménnyel sikerült orvosolni.

A vetőmag cégek képviselői, Ládi Csaba (Nunhems) és Rajki Attila (Orosco) a legújabb, más nagy ipari paradicsomtermelő országokban már kipróbált és bevált fajtákat ismertettek. Mint elmondták, a világon három paradicsom feldolgozó cég a meghatározó a piacon: a Heinz, a Kagome és az Unilever. Ezek a vetőmag nemesítő cégektől átvették a programok irányítását, saját igényeik kielégítésére kutatás-fejlesztési, nemesítési tevékenységet finanszíroznak. Az új fajták a kiváló hozam és minőség mellett különleges igényeket is kielégítenek. A fajták teljes érési sort adnak, a talajlakó gombák, fonálférgek ellen rezisztenciával bírnak (Verticillium albo-atrum /VA, Verticillium dahlia /Vd, Fusarium oxysporum f.sp. Licopersici 0, 1 rassz /Fol:0,1, Meloidogine sp.-arenaria, incognita, javanica /Ma, Mi, Mj). Újdonságot jelent a bronzfoltosság vírus (TSWV) ellenállóság megjelenése az ipari paradicsom fajtákban: Nun 210, Corcoran, Durpeel (UG). A lomb egészségének megőrzését segíti az Alternaria / Aal rezisztencia – Premium 2000 (UG), valamint a Phytophtora /PI ellenállóság beépítése –Kendras (Nun). Az új fajták beltartalmi értékei igyekeznek az ipari feldolgozás igényeinek is jobban megfelelni a magasabb oldott szárazanyag tartalommal (Brix fok-5-5,5). Különlegesség a Lycomech (UG) fajta, amely magas licopin tartalommal bír. Az Unilever külföldi partnereinél elkülönítetten kezeli a gyártásban és különleges, ún. funkcionális terméket, ivólevet előállít elő. Roszik Attila gazdasága nyitott a fajtaújdonságok kipróbálására, bár sok plusz odafigyelést igényel egy fajtakísérlet. Jelenleg egy-egy új fajta 4-7 hektáros táblában jelenik meg, azonban a külön betakaríthatóság érdekében ennél nagyobb, 7-10 hektáros táblákra lenne szükség. Az ipari paradicsomtermesztés ismét fejlődésnek indult Magyarországon. Az ilyen és ehhez hasonló találkozók hozzásegítik az ágazatot a kedvező folymatok megtartásában és fokozásában.

Lejegyezte: LEDÓNÉ DARÁZSI HAJNALKA