A paradicsom levélatka kártétele egy növekvő probléma. A kártevő visszaszorítható intenzív vegyszeres védekezéssel, ami viszont nem illeszthető egy integrált megelőző programba. Kutatók megfigyelték, hogyan szorítható vissza az apró atka biológiai megoldással. Mindez igen bonyolult, mivel a kártevő kellően felkészült a természetes ragadozók támadására. Egy szinte láthatatlan kártevőre érdemes figyelni paradicsom hajtatásban. A paradicsom levélatka (Aculops lycopersici) hihetetlenül kisméretű, csak nagyobb számú előfordulás esetén észrevehető. Mégsem láthatjuk szabad szemmel, csak az okozott károk alapján: barnulások a szárakon, melyekről a levélatka a nevét is kapta (illetve más néven is ismert, mint paradicsom gubacsosodását okozó atka). Ezek után a levélre mászva annak végleges, teljes elhalását okozza.

Biológiai rendszer

Ez a probléma egyre inkább egész Európára kiterjed, különösen a biológiai növényvédelemben élen álló országokban jellemző. Korábban ezek az atkák elpusztultak a különféle növényvédő szerek használatakor. Oberon (molylepke ellen) használatával féken tartható, illetve atkaölő szerekkel, de hetente kell azokat alkalmazni. Természetesen nem ez a cél. Ha biológiai növényvédelmet használunk, felboríthatja az egész biológiai rendszert – mondta Gerben Messelink a Wageningen-i Egyetem és Kutatóközpont Kertészeti részlegéről. Mindemellett az engedélyezett növényvédő szerek száma egyre kevesebb. Az atka Hollandiában jó néhányszor megjelent, de csak mostanában kezdett el problémát okozni. Nyár folyamán azonban felszaporodhatnak. A spanyol termelők szintén ezzel a problémával állnak szemben. A paradicsom moly (Tuta absoluta) hatalmas gondot jelentett számukra, egészen addig, amíg sikerült kifejleszteniük a biológiai védekezést, Nesidiocoris ragadozó atka használatát. Ez a módszer annyira sikeres, hogy sok spanyol paradicsom termelő a biológiai védekezést választja és minimális növényvédő szert használ. Ezért azonban ők is nagy bajban vannak a mediterrán vidékeken őshonos levél atka miatt.

Ragadozó atkák

Ez az atka igazán nagy veszélyt jelent azon termelők számára, akik szermaradványmentesen szeretnének termelni. Ebből adódóan sürgősen szükségessé vált egy jól funkcionáló természetes ragadozó. Az előző években számtalanszor kértek támogatást a holland terméktanácstól a kertészetre, de a probléma sosem volt elég sürgető. Most azonban az és az Európai Unió a PURE prog-ram által segítő kezet nyújt.

„Mi is dolgozunk a programban, mert rengeteg tapasztalattal rendelkezünk a ra-gadozó atkák kártevőkkel szembeni alkalmazásában.” – mondta Messelink. „Először megnéztük, vajon megfelelő zsákmánynak minősül-e a paradicsom levélatka a jól ismert ragadozó atkák számára. Az eredmények kiválóak. Négy fajta ragadozó atka bizonyult megfelelőnek, közülük az Amblydromalus limonicus és Amblyseius montdorensis mutatkoznak a legjobbaknak.”

Ragadósság

Ezek után egy kritikus kérdés lehet, hogy mégis hogyan működik a kártevő kontroll a termelésben. Úgy tűnik, a roppant veszélyes atka kis mérete nagyon előnyös számára. A paradicsom a kártevőkkel szemben növényi szőrökkel (trichóma) védi magát: ez egy kis szőrzetet jelent a felszínen, amely egy ragacsos cseppet képez. Ahogyan a szőrök mozognak, akadályozzák a rovarokat, amik azután beleragadnak a nyúlós anyagba. Mivel a paradicsom levél atka roppant kisméretű, így könnyen át tud sétálni a ragacsos golyó alatt, miközben a ragadozó atkák beleragadnak. Ez az oka annak, hogy a szárak a legveszélyeztetettebbek; ott a legvastagabb a takaró szőrréteg.

Szerencsére, amikor a fertőzés erős, a növény a ragadozó atkák, és saját maga segítségére siet: a fertőzésre reagálva a növény csökkenti a felületét borító szőrzetet. Ennek látható jelei a szárakon megjelenő fekete foltok. Ilyen módon megszűnnek az akadályok a ragadozó atkák számára, így azok képesek a támadásra. A probléma ezen a téren megoldódott, bár a levélatka még mindig képes a trichóma esernyőjének felszíne alá menekülni.

„Ha a probléma kicsúszik az irányításunk alól, a termelők alkalmazhatnak egy túlélési stratégiát.” – mondta a kutató. „Függesszünk minél több ragadozó atkát tartalmazó tasakot a szárakra. Költséges megoldás és nem fogja szükségszerűen, teljesen megoldani a problémát, de a kutatásunk kimutatta, hogy mindez le fogja lassítani a fertőzés folyamatát.”

Kevesebb növényi szőrzet a szárakon

De még több munka szükséges! Lennie kell egy megoldásnak az akadályozó növényi szőrzetet illetően. Messelink szerint három lehetőség van, mindegyik más megvalósítási időt igényel. A leggyorsabb a növényi szőrzettől mentes út a ragadozó atkák számára, mivel így gyorsabban tudnak mozogni az egyes fertőzött zónák között. „Képzeljünk el egy, a szár mellett lógó zsinórt!” – mondja. „Mi jelen pillanatban ezt látjuk megoldásnak.”

A második lehetne a parazita gomba bevonása, úgynevezett entomopatogén gomba. A Wageningen-i Egyetem ezen dolgozik egy lengyel egyetemmel közösen, amely különleges szakértelemmel rendelkezik ezen a területen. Új lehetőségeket kínál, mivel már tisztában vannak azzal, hogy melyik gomba tudja megfertőzni a levélatkát. De még mindig hosszú út vár ránk, figyelmeztet Messelink. „Engedélyre van szükségünk mindehhez, valamint a kutatás költségei is igen magasak. A kérdés az, hogy elég nagy-e a piac ahhoz, hogy megtérüljön egy ekkora befektetés?”

A harmadik lehetőség a nemesítésből ered. „Különbségeket figyelhetünk meg a fajták között a szőrzetek sűrűségét illetően. A ragadozó atkák jobban dolgoznak egy fajtában, mint a többiben. Ugyanakkor a tendencia, hogy sűrűbb növényi szőrzettel rendelkező fajtákat nemesítenek, mert pozitív hatással van a kártevők nagy részére. Talán ezt a stratégiát újra kell gondolni. Egy sima felszín megkönnyíti a kártevők dolgát, de sokkal alkalmasabb a biológiai rendszer részére. Ugyanezt láthatjuk a paprikán is. A felülete teljesen sima és a biológiai védekezés tökéletesen működik.”

Nagy közös terv

A paradicsom levélatka biológiai védekezését kidolgozó kísérletezést a PURE, európai program finanszírozza. Ez egy nagy közös projekt a sokkal fenntarthatóbb növényvédelmi rendszer elérésére Európában. A konzorcium 10 ország egyetemeit, intézményeit, cégeit, valamint tanácsadói szervezeteit foglalja magába. A Wageningen UR képviseli a hollandokat, paradicsomra és emellett gyümölcstermesztésre fókuszál.

Sok projekt az európai programon belül a Dél-európai problémákra koncentrál. A cél a biológiai védekezés magasabb szintre emelése ebben a régióban. Olyan országok, mint például Olaszország, elmaradottak ezen a téren. Hollandia a biológiai védekezés élvonalában áll. A piacon belüli különbségtétel egyik eszköze a szermaradványmentes termesztés. Mindeközben a spanyolok ezt a mintát megvalósítva növelni tudják eladásaikat Németország irányába.

 

 

 

 

In Greenhouse 2014.1. cikkét referálta
Monostori Dorottya
(duális hallgató – DélKerTÉSZ)