A hazai zöldség-gyümölcs termesztés köztudottan kimagasló minőségű termékek előállítására képes, gazdasági eredményessége azonban mégis jelentősen elmarad a fejlett országokétól. Ennek egyik oka, hogy a megtermelt termények a szüretet követő folyamatok során nagymértékű minőségromláson mennek keresztül. Míg a fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban a betárolást követő minőségromlásból adódó veszteség 5-25%, hazánkban ez 20-50%. Érdemes tehát fokozott figyelmet szentelni a zöldségek- gyümölcsök frissen tartásának kérdésére és a külföldön sikerrel alkalmazott technológiák meghonosítására. A tárolás és értékesítés során bekövetkező minőségi és mennyiségi veszteség oka többek között a termék dehidratálódása, ami a hőmérséklet emelkedésével arányosan növekvő légzésintenzitásból ered. A szakszerűen végrehajtott és steril körülmények között végzett hűtés jelentősen lassítja a termény élettani folyamatait, erre azonban a tárolást követő logisztikai és áruházi értékesítési fázisokban általában nincs lehetőség. A frissesség fenntartásához nélkülözhetetlen, hogy minden körülmények között megőrizzük a termékek nedvességtartalmát, melyre kézenfekvő megoldásnak tűnik a zárt fóliás csomagolás. Mivel a zöldségek és gyümölcsök azonban érést elősegítő, s a romlásért is felelős etilén gázt termelnek, ezért légmentes csomagolásuk nem tökéletes megoldás. Folyamatosan biztosítani kell a termékek optimális gázcsere feltételeit, ugyanakkor pedig csökkenteni kell a transzspirációs vízvesztésüket.

A Malagrow Kft. által képviselt, amerikai Decco cég által gyártott Magic Bag csomagolóanyagok olyan egyedi technológiával készülnek, mely lehetővé teszi, hogy az etilén gáz áteresztése és a CO2-O2 áramlás fenntartása mellett a dehidratációt is jelentősen lassítják, s így a bennük hűtve tárolt vagy előhűtött termékek lényegesen tovább megőrzik frissességüket. A Magic Bag tasakok és zsákok a ládás, rekeszes vagy raklapos tárolás kiegészítőjeként jelentős technológiai módosítások nélkül kínálnak megoldást a minőségvesztés csökkentésére.

A Magic Bag csomagolóanyagok használatának előnyei:
• hosszabb eltarthatóságot biztosítanak a gyümölcs és a zöldség hűtött tárolása alatt
• fenntartják a termék minőségét, ízét és frissességét • megőrzik az áru megjelenését és színét
• megakadályozzák a kártevők és a kórokozók terjedését, csökkentik a kártételüket
• fenntartják a gyümölcs és a zöldség feszességét és csökkentik a dehidratációs tömegvesztést
• lassítják az öregedési folyamatokat
• megőrzik a zöldség és a gyümölcs tápértékét, optimális beltartalmi értékeit
• növelik a termékek piac-elérési távolságát és export-lehetőségeit növelik a tranzitidő tűrést, ezáltal tervezhetőbb logisztikai lehetőségeket biztosítanak

A Magic Bag csomagoló tasakokat az alábbi rekesz- és tálcamérethez tudjuk biztosítani:
– 60x40 cm
– 30x50 cm
– 30x40 cm
– 20x30 cm
– komplett raklapcsomagoló zsák

A Magic Bag termékek a hűtött tárolási technológia kiegészítő elemei, használatuk kizárólag az előhűtött vagy hűtve tárolt zöldségek és gyümölcsök esetén célravezető.