A paprika igen érzékeny növény, hiszen gyökérzete sekély, érzékeny a sóra és erősen levegő-, illetve vízigényes. A vegetáció kezdetén tápanyag-ellátás szempontjából a nitrogén nagyon meghatározó szerepet játszik, a növény felépítését, a termés minőségét, mennyiségét erősen befolyásolja. A jó nitrogén-ellátás javítja a koraiságot. A nitrogénhiányban szenvedő növény növekedése gyenge, és a termések minősége is erősen leromlik, míg a túlzásba vitt nitrogén kijuttatás miatt az érési folyamatok lelassulnak, és a minőség leromlik. A megfelelő kálium ellátottság biztosítja a jó vízháztartást, erősíti a paprika ellenálló képességét, segíti az érést. A termés szállíthatósága és tárolhatósága is a megfelelő káliumszint záloga.

Nagyon fontos tápanyag a kalcium, amely segíti a sejtfal képződést, biztosítja a termés jó kondícióját. Megfelelő ellátottság esetén elkerülhetjük a csúcsrothadást, és megelőzhetünk vele egyéb élettani zavarokat. Hogy minden szempontból tökéletes paprikát termesszünk, érdemes egy jól átgondolt, gondosan felépített tápanyag-ellátási programot követni, hiszen a megfelelő ellátás mellett erős, ellenálló, jó minőségű és nagy hozamú növényeket termeszthetünk! Érdemes az alábbi technológia alkalmazását a helyi viszonyokhoz igazítani, vagyis figyelembe venni a talaj adottságait, tápanyagszintjét, az időjárási tényezőket, a fajta sajátosságait, stb.

Az első lépés

Talajvizsgálatra, fajtára alapozott alaptrágyázás. Ha nincs talajvizsgálati eredményünk, akkor a következő a javaslatunk: Szerves anyag bedolgozása a jó szerkezet biztosítása miatt minden talajtípuson szükséges. Az alaptrágyázást az ültetés előkészítésével egy menetben, sekély bedolgozással célszerű elvégezni. Alaptrágyázáskor a helyes Ca szintre, a megfelelő N/K arányra és a jó mikroelem ellátásra kell törekedni.

A második lépés

A tápoldatozás tervezését a heti öntözések gyakorisága határozza meg, a heti adagokat ennek függvényében osszuk el. Egy tartályos törzsoldattal a tápoldatot 20-50 kg/ha adagokkal juttatjuk ki, azaz hetenként átlagosan négy-öt tápoldatozást végzünk. Homokos talajon érdemes kisebb adagokban, minden nap kijuttatni a megfelelő mennyiségű tápanyagokat.

A harmadik lépés

A lombtrágyázás, amelyet mindenképp érdemes a növényvédelemmel egy menetben 7-10 naponként elvégezni. Kiültetés után virágzásig: YaraVitaTM Universal Bio 5l/ha (általános kondicionálás), és YaraVitaTM Magtrac 3 l/ha 1-2 alkalommal (magnézium pótlás). Virágzás előtt: YaraVitaTM Bortrac 1-2 l/ha (Kötődés elősegítése). Terméskötődéstől: YaraVitaTM Stopit 3-5 alkalommal 5-7 l/ha (kalcium pótlás) és váltogatva YaraVitaTM Frutrel 5 l/ha (általános kondicionálás).

Kovács András
Yara kertészeti szaktanácsadó
+36 30 689 8095