Végzettsége szerint gépészmérnök és külkereskedő, milyen indíttatásból fordult a kertészeti ágazat felé?

1994-ben egy izraeli-magyar kertészeti vállalkozás tagja lettem, mely Lakitelken egy csaknem 100 hektáros csonthéjas ültetvényt telepített. Ott jelentős kutatómunka folyt, 27 japán szilvafajta honosítása. Ennek eredményeként sikerült 3 japánszilva fajtát kinemesíteni, mely ma is a fehér könyvben szerepel. Az izraeli kertész partner sajnos 2000-ben elhunyt, és az akkori rendkívüli időjárási körülmények okozta kivédhetetlen kár a vállalkozás végét jelentette. A vállalkozás hűtőházának építése során merült fel, hogy a HAND Kft. a német gyártó számára a zöldség-gyümölcs hűtőházak itthoni marketing és értékesítési tevékenységét az ország egész területén végezze.

A piac akkori felmérése azt mutatta, hogy a kertészet technikai állapota drámaian elmaradott – így ezen a területen jó lehetőségek kínálkoztak. Az akkori szinten sikerült javítani – de a világ nem áll meg – a különbség a fejlett világgal szemben nem lett kisebb.

A cég speciális területe a pre- és postharvest technológiák gépei. Érdemes ma ezzel foglalkozni Magyarországon?

Érdemes, vagy sem: muszáj. Cégünk 1996 óta foglalkozik a „Post Harvest” tevékenység berendezéseinek, eszközeinek, tudásának forgalmazásával – a hűtőházak kínálatát kibővítve a kertészeti technika csaknem általános körére. Újabban a Pre-Harvest bizonyos elemeit (pl. a legmodernebbek közé sorolható izraeli fólia – és polikarbonát növényházak komplex technológiáját és komplex öntözési rendszereket is kínáljuk. Óriási gondot jelent, hogy a döntéshozók nem teremtik meg a kertészeti ágazat műszaki színvonalának versenyképes szintre történő felemeléséhez a feltételeket. A Kertészeti Technika számára 2016-ban előirányzott 10 milliárdos pályázati keret a helyzet felismerésének teljes hiányát mutatja. Ez a keret az elmúlt évben 1–2 óra alatt betelt – idén sem várható változás, így jogos lesz a kérdés: „ÉRDEMES-E MA EZZEL FOGLALKOZNI MAGYARORSZÁGON?”

Régóta segíti a szakmaközi szervezet munkáját. Szinte minden szakmai rendezvényen jelen van munkatársaival, elhivatott a szakmai innovációban.

A mi széles tevékenységi körünkben közös az a szándék, hogy csak magas minőségi szintet képviselő, kutatási és tudásháttérrel rendelkező, a világ legjobbjaihoz tartozó termékeket kínáljunk. Három okból tesszük ezt: 1– hasonlóan ahhoz, hogy rossz csemetével nem lehet jó termést várni, a gyenge kertészeti technikával versenyképes termék előállítása nem lehetséges. 2 – jó Postharvest tevékenység hozama hasonló árrést hoz, mint amit a termelésen lehet elérni, 3 – megfelelő Post Harvest nélkül a termék az igényes piacokról kizárja magát.

A MACFRUT olasz szakmai konferenciára évek óta kertészek kiutazását segíti kapcsolatai révén. Mi a véleménye az európai kertészeti háttér technológia fejlődéséről?

Az élenjáró termelők számára az első szakmai utat 2006-ban szerveztük Ausztriába azzal a céllal, hogy bővítsük látókörüket, megmutassuk, hogy mivel kell a jövőben a termelés, az áruvá-készítés, valamint a piaci igények területén szembenézzenek. Ezeket az utakat a későbbiekben Hollandiába, Németországba, Olaszországba, sőt: Dél- Afrikába és Jordániába is megismételtük; – mintegy 20–30 alkalommal. Ilyen szakmai utak a világ számos pontján meglévő, gyártó-, és kutató-partnereink/barátaink segítségével egyedülálló lehetőségeket kínálnak, így akár javasolhatunk hasonló tanulmányutakat Thaiföldtől Nagy Britanniáig, Kenyától Izraelig sokfelé.

A hazai kertészek motiváltak-e az új technológiák alkalmazásában és mi várható a jövőben véleménye szerint?

Úgy, mint más területen: a magyar kertészetben is vannak világszínvonalon képzett, minőségi szemlélettel rendelkező résztvevők. A többség azonban a szűkös anyagi lehetőségekre (jogosan) hivatkozva (és az ismeretek és a piaci elvárások ismeretének hiányában) kockáztatja, hogy a minőségi piacokról kiszorul. Itt említeném meg, hogy a jól képzett kertészek jelentős része nem rendelkezik (nem rendelkezhet) a technikai eszközök megfelelő mélységű ismeretével. Sajnos a beruházási döntések jelentős része így tudás és a következmények ismeretének hiányában születik. Véleményem szerint húsz éve a magyar kertészet messze az elvi lehetőségei alatt teljesít. Ennek számos összetevője van – az irányítástól a napi végrehajtásig.

Nagyon félek, hogy amennyiben az elmúlt 20 évben látott tendencia folytatódik, a kevés számú, példamutató szakmai munkát végző egységek kivételével a többiek visszafordíthatatlanul a perifériára szorulnak, és akkor, Magyarország talán legígéretesebb ágazata, a kertészet hosszú évekre lemarad a piacon.

Köszönöm a beszélgetést.

-LDH-

Füredi Gábor a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki, majd a Közgazdaságtudományi Egyetemen külkereskedelmi diplomát. 10 évet dolgozott a világ egyik legnagyobb (japán) külkereskedelmi cégének Budapesti Irodáján, majd 1989-ben megalakította a HAND Kereskedelmi Kft-t. A cég alapvető tevékenysége a business development (üzlet- fejlesztés) A HAND a világ több országával folytat (különféle termékek területén) külkereskedelmi tevékenységet. Ezek között központi jelentőségű a Kertészeti Technológia és ennek eszközei. Az ezen a téren a képviselt cégek és termékek felsorolás-szerűen: Üvegház és fóliaház kompletten (TOP GREEN – Izrael), komplett kertészeti öntözési rendszerek (METZERPLAS), zöldség- gyümölcs hűtőházak – (ULO, normál, gyorshűtő, mélyhűtő technológiák) (Plattenhardt + Wirth Gmbh és a FRIGOTEC Gmbh.), körte-alma-barackválogató gépek (Greefa Machinenbouw), (elsősorban kistermelők számára ajánlott) körasztalos univerzális válogatógépek, továbbá cseresznye – és meggyválogató gépek (ICOEL), mérlegelő és címkéző berendezések (RS Bilance), dinnyeválogató berendezések, műanyag tartályládák, kertészeti minőség-ellenőrző műszerek, különféle (Flowpack – és zsugorfóliázó) csomagológépek, és komplett csomagoló gépsorok, gyümölcs- és zöldség szárítóberendezések (INNOTECH-HOHENHEIM), nagynyomású láda – és rekeszmosók, nyomonkövetési rendszerek (TOP Control), gyümölcshámozó/csumázó/feldolgozó gépek és gépsorok, tartós polcállóságot biztosító csomagoló berendezések (MAP), zöldség- gyümölcs feldolgozó (előkészítő) komplex gépsorok (TURATTI) A HAND által képviselt gyártók közös jellemzője, hogy nem csupán a kor legfejlettebb eszközeit kínálják, hanem az eszközök tervezésénél felhasznált kutatási – és termelési tapasztalatokat is át tudják adni a felhasználóknak, így tudásuk termékeiken keresztül a magyar termelők rendelkezésére is áll.