A paprika Magyarországon az egyik legnépszerűbb zöldségféle, egy háztartás 15,2 kg-ot vásárolt 2012-ben. Ezt a mennyiséget nem sokkal haladta meg a hagyma (16,9 kg) és a káposzta (15,7 kg) (Forrás: Háztartáspanel, Gfk Hungária). 2012-ben a FruitVeb és a DélKerTÉSZ mintegy 2000 vásárló megkérdezésével felmérést végzett a hazai paprikafogyasztási szokásokról.

A kérdőívet 65%-ban nők és 35%-ban férfiak töltötték ki. A válaszok alapján itthon 86,9%-ban frissen fogyasztjuk a paprikát! Legalább 2–3 alkalommal hetente (50%), a heti mennyiség fél kg (37,6%), egy kg (24%), vagy ennél is több lehet (13,3%). A megkérdezettek többsége, reggelire (34%) vagy vacsorára (30%) fogyasztja a paprikát. A fogyasztott paprika típusa szerint egy harmadában TV (töltenivaló fehér) paprika, ezt követi a hegyes erős típus (13,2%), jelentős típussá vált a kápia (12%) és a kaliforniai (10,3%). A lecsó készítés már csak 50%-ban jellemző. A megkérdezettek 71%-a télen is fogyaszt friss paprikát. A fogyasztók megfizethetőnek tartják a paprika árát (65%). A beszerzési hely jellemzően a hipermarket (27%), de még sokan a helyi piacon (25,8) vagy a helyi zöldségesnél (19,7%) vásárolják. A paprika saját termesztését a megkérdezettek kb. 12%-a végzi.

 

 

 

-LDH-