28 városban, közel 100 helyszínen osztottak ingyen meggyet három napon keresztül a termelők. Budapesten és 27 vidéki településen látták vendégül a mélybordó gyümölcs kedvelőit, így azok is friss vitaminforráshoz jutottak, akik egyébként nem engedhették volna meg maguknak, hogy ilyen formában is gondoljanak egészségükre.

A jótékonyságot a szervezők ismeretterjesztéssel is összekötötték, így az emberek a meggy jótékony egészségügyi hatásaival kapcsolatban is tájékozódhattak. Megtudhatták, hogy a meggy nem csak az egyik legerősebb természetes vírusirtó, de serkenti a szívműködést, tisztítja az ereket, segít az alvászavarok leküzdésében és javítja az emésztést is. A gyümölcsosztás a Fruitmarketing Kft., a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Meggytermelők Szövetségének kezdeményezésére jött létre. A termelők fontosnak tartják, hogy jótékony célra is fordítsák egész éves munkájuk eredményét és a különlegesen finom magyar meggyet visszaemeljék az őt megillető helyre.

Rengeteg pozitív visszajelzés, kígyózó sorok, sok-sok mosolygó ember volt az akció jutalma a rengeteg média-megjelenés mellett. Különleges jutalmat is kaptak néha munkatársaink, például egy fiatal pár a gesztusért (2 tálka meggy) cserébe mind a 9 hostessnek jégkrémet vett a veszprémi kánikulában. Gyakran érkeztek 10–15 kilóért vödrökkel, rekeszekkel, kiskocsival is emberek, akik így szerették volna ingyen megszerezni az eltenni valót. Számukra volt egy rossz hírünk… A települések jelentős része ingyen, vagy jelképes összegért biztosította a közterületet a gyümölcsosztáshoz, volt azonban, ahol árusnak megfelelő helypénzt kellett fizetnünk az ingyenesen szétosztott több ezer adag meggyért. 3 megyeszékhelyünk pénzért sem volt kíváncsi ránk, különböző indokokkal (zavarnánk a turistákat, rövid az idő addig, ez nem önkormányzati feladat) hárítva el a megkeresést. Az akcióhoz 9 TÉSZ és 2 egyéni termelő csatlakozott. Az összefogás eredményeként mintegy 100 000 adag gyümölcsöt osztottak szét országszerte.

Köszönjük a részvételt:
Balaton Ker-Tész
Botész
Észak-Alföldi Tész
Fresh Fruit Tész Szövetkezet
Havita-Tész Szövetkezet
Kárpátok Gyümölcse Kft.
Medifrucht Szövetkezet
Nógrád Tész Kft.
Penta Família Szövetkezet
Rábaközi Tész Szövetkezet
Hegedűs László
Dr. Muha Miklós

KERESZTES ZOLTÁN
Fruitmarketing Kft.