A Juglans Hungária Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a GARTEN Kft. és a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet rendezésében szeptember 12-én tartották a hagyományos szakmai konferenciát a diótermesztés hazájában, Lengyeltótiban. A konferenciát idén a hagyományos dió fesztiváltól külön időpontban, a szakemberek számára rendezték. A délelőtt a gyümölcs ágazat 2015- ös értékelésével kezdődött, Ledó Ferenc a FruitVeB elnöke előadásában, majd a hazai és olaszországi dió ültetvények bemutatása következett. Háttéripari cégek képviselői a fenntartható talajállapot biológiai hátteréről tartottak előadást. Rövid beszámolónkban dr. agr. Alberto Valier – Rovigo/ ITA az olasz diótermesztésről tartott előadását és az ültetvényében tapasztaltakat emeljük ki.

Az előadó mind elméleti, mind gyakorlati vonatkozásában a diótermesztés kiváló ismerője, hiszen egyetemen tanít, szaktanácsot ad és maga is negyven hektár dió ültetvénnyel rendelkezik. Ültetvénye intenzív művelésű, az állományok 11 és 25 évesek. Oldalrügyön termő fajtákat termeszt, ezek a Chandler, Lara és Tulare. A művelésmód sövény, a Chandler 7x5 m, a Lara és a Tulare 7x7 m térállásban van. Az oldalrügyön termő fajták több metszést igényelnek, ez teszi lehetővé a nálunk még szokatlan állománysűrűséget. Az intenzív sövényforma az Egyesült Államokban Kaliforniában alakult ki, ott az első ilyen ültetvényt 1974-ben telepítették. Olaszországban Alberto volt, aki ezt a módszert hazájában először alkalmazta, első ültetvényét 1991-ben létesítette. Elmondta, hogy a telepítéshez nagyon erős oltványokat használnak. A fák 2,5 m magasak, 30 cm magasságban a törzsátmérő legalább 25 mm. Az öntözőrendszer csepegtető csöveit 1 m magasságban helyezik el, rögtön az ültetés után. Az első év végén a fákat 1,7-2 m magasságra vágják vissza. Cél az, hogy sok oldalhajtás képződjön. Rügyfakadáskor az úgynevezett nyakas rügyeket eltávolítják. Az alattuk lévő rügyekből képződő hajtások szögállása sokkal kedvezőbb. A termőkorú ültetvényt 3-4 évente géppel metszik. A koronát sorirányban nézve felfelé keskenyedő trapéz formára alakítják, hogy a fény egyenletesen érje a lombozat minden részét. Ezzel érik el, hogy a képződő hajtások legalább 1,2-1,5 m hosszúságúak legyenek. A lemetszett gallyakat összezúzzák és a talajba bedolgozzák. A sorközöket árpával vetik be, amit zöldtrágyaként beforgatnak, egyéb talajmunkát nem végeznek. A facsíkot herbicides kezelésekkel tartják gyommentesen.

Az olasz ültetvényekben is jó néhány károsító jelenhet meg. Legnagyobb problémát kórokozók közül a Xanthomonas arboricola pv. juglandis baktérium és a Gnomonia juglandis gomba jelenti. Alberto kiemelte, hogy a baktérium elleni védekezés időzítése kulcsfontosságú. Rügyfakadás után az első rezes kezelést a levelek úgynevezett ’imádkozó’ állapotában (amikor imára kulcsolt kézhez hasonló formát vesznek fel) kell elvégezni. Ismert és létező probléma a BAN tünetcsoport (barna csúcsnekrózis), melyet több fitopatogén gomba együttese okoz. Rovarkártevők közül az almamoly és a nyugati dióburok fúrólégy okozhat gondokat. Észak- Olaszországban, különösen a túlöntözött területeken a Phytophthora cinnamomi gomba okozta tőpusztulás elkerülése különös odafigyelést igényel. Az öntözés időpontját a hajtások víztartalmának vizsgálatával határozzák meg. A betakarításhoz kombinált gépsorokat használnak. A rázógéppel lerázott diót seprőfelszedő géppel gyűjtik, mely az előzetes tisztítást is elvégzi. Ezt követően a termést mossák, válogatják, majd szárítják. Az európai piac kedveli a nagyméretű diót, az ár nagyban függ a mérettől: 28-38 mm méret szerint 1,5-6,2 EUR/kg ár érhető el. Az oldalrügyön termő fajták nagy előnye, hogy már a 4. évben teremnek, 0,8 t/ha hozamra is képesek, a 8. évre pedig elérik a maximális hozamot, ami 6,5 t/ha is lehet.

A hazai diótermesztőket képviselve Hajas Péter celldömölki gazda mutatta be ültetvényét a konferencia résztvevőinek. Összesen 19 ha ültetvénnyel rendelkezik. Ebből 6 ha 1984-es telepítésű Milotai 10 fajta 10x8 m térállásban, 10 ha 2006-os telepítésű M 10/9 Bőtermő 10x5 m térállásban. Néhány éve kísérleti jelleggel Chandler fajtával telepített 3 ha-t 7 x 5 m térállásban. E mellett néhány Fernor fát is telepített, hogy megfigyeléseket végezzen. Célja, hogy az intenzív sövény művelésmódot Alberto Valier és más külföldi szaktanácsadók segítségével a hazai viszonyokhoz adaptálja. Ültetvényei öntözöttek, a talaj jó termőerejű, némi homokkal. Ezért a tápanyagutánpótlás a tavaszi nitrogénkijuttatásra korlátozódik, ehhez ammónium-nitrátot használ, hektáronként 100 kg-ot juttat ki. Idősebb ültetvényeiben csak a facsík talaját műveli, a sorközökben a természetes vegetációt kaszálja. Körzetében a legnagyobb növényegészségügyi problémát a már említett Xanthomonas baktérium jelenti. Ellene réz-hidroxid tartalmú készítményekkel védekezik. A lemosó permetezésen kívül évente 5-6 kezelést végez, az elsőt virágzás után. 800-1000 l/ha permetlé mennyiséggel dolgozik, hogy a fáknak minél tökéletesebb fedettséget biztosítson. A koronakialakítást tekintve a Milotai 10 váza, az M 10/9 módosított központi tengelyes. Előbbit kizárólag télen metszi, cél, hogy a korona belső részeinek is megfelelő fényellátottságot biztosítson. A Bőtermőt géppel síkfalra metszi. A Milotai 10 termésátlaga az idei évben 1,8 t/ha, az M 10/9-é 2 t/ha volt. A Chandler fajtával az ültetvény fiatal kora miatt egyelőre nincsenek tapasztalatai. A fiatal termelő dió iránti lelkesedése, az új fajták és termesztéstechnológiai megoldások iránti fogékonysága, az újító szellem mindenképpen példaértékű lehet a hazai gyümölcstermesztők számára.

A Junglans Hungaria Kft. ültetvényét Dankó József ügyvezető mutatta be az érdeklődőknek. A Kft. legidősebb ültetvényét 1973-74-ben telepítették, ma is termő állomány, úgy, mint a 30, 20 és 10 éves fák. Abban az időben nagyon erős, 2-3 m-es oltványokat ültettek. Ma a fák metszése a fény bejutását segíti a korona belsejébe. Az ágvégeken termő fajták hosszú, felkopaszodott hajtásait érdemes 3 évente visszavágni. Ehhez kosaras-emelős szerkezetet használnak. A metszés így is igen nehéz munka, a két kosaras 2 db géppel 25 db idős fát tudnak naponta megmetszeni, míg a fiatal ültetvényekben kb. 100 db fa a napi teljesítmény. A fő fajták, az Alsószentiváni 117, Milotai, Tiszacsécsi fajták korona formája más-más, a koronát 3 m mélységig is vissza lehet vágni, hogy megújuljon. Az ültetvény karbantartásához az utóbbi időben eredményesen alkalmazták a talaj levegőztetőt. A 80 cm hosszú injektorral 12 Bar nyomáson egyszerre 4-600 liter levegőt juttatnak a talajba. Kb. 4 m sugarú körben érződik a hatása, a levegővel áttörik a talaj zárórétegeket, így a csapadék könnyen elszivárog. A gyökerek a levegős talajszerkezetben jól megújulnak. A géppel vegyszereket, baktérium trágyákat is képesek kijuttatni. A Juglans Hungária Kft. a közeljövőben intenzív dió ültetvény telepítését tervezi 7 4,5 m térállásban, oldalrügyön termő fajtákkal.

Hunyadi István – Ledóné Darázsi
Hajnalka