Az elmúlt két évtized során Geisenheimben és Hohenheimben folytatott nemesítési munkának köszönhetően nagyon sokat változott a németországi szilva fajtakínálata, számolt be az AMI Marktwoche cikkében (27. szám) Dr. Walter Hartmann. A fajták széles választéka érhető el, a koraitól egészen a kései időszakig. Új fajtáknak már csak akkor van esélye, ha a ritka kínálati hézagok egyikét fedik le, minőségben feltűnően jobbak, avagy esetleg tökéletesen sarka-vírus-rezisztensek.

A hohenheimi szilva nemesítés a szakember nyugállományba vonulásával ért véget, az intézet más súlypontokra tért át. Mivel az egyetemnek nem állt módjában a nemesítést tovább folytatni, és a fajták jövőbeni kezelése is problémásnak látszott, a nemesítőt arra kérték, hogy tegyen ajánlatot a fajták és a teljes nemesítési anyag átvételére. Ha a nemesítő nem határozta volna el, hogy a nemesítési munkát a nyugállománya idején kiértékeli, akkor számos meglevő, részben igen értékes magonc és klón pusztult volna el. Azóta már a magoncok értékelése lezárult, a tenyészterületet is felszámolták. A klónokkal való szelekciós munka még folyik. Két ilyen fajta licenc-jogát kapta meg az Artevos cég, az első fák már kaphatók faiskolákban.

’AZURA’- EGY MINŐSÉGI FAJTA A KÖZÉP -KÉSEI ÉRÉSI IDŐSZAKBAN

Az ’Azura’ fajta 1999-ben jött létre, a ’Hanita’ és a ’Cacanska Lepotica’ keresztezéséből. A magoncról először 2004-ben lehetett szüretelni. Már akkor feltűnt a 7302 számú magonc termésének színe: az ’Azura’ csodálatosan világoskék, ezért kapta a nevét is. A magonc termését 2004 és 2008 között augusztus végétől szeptember elejéig lehetett szüretelni, a termések súlya 36 és 48 gramm közötti volt. A jó külső tulajdonságok mellett az íz is jónak bizonyult, ezért már 2007-ben elkezdték szaporítani, különböző telephelyeken. Már 2009-ben lehetett szüretelni. az ’Azura’ tehát gyorsan termőre fordul, nagy hozamra képes. A 2013-ig eltelt évek alatt a hozam közepes és jó között volt, bár az utóbbi két évben rosszak voltak a virágzási feltételek, amit figyelembe kell venni. A többi jól színesedő fajtához hasonlóan az ’Azura’ is korán kezd kékülni. A gyümölcsök egységesen sötétkékek, és erőteljesen világoskék hamvasak. Emiatt vigyázni kell, nehogy túl hamar szüreteljék. Csak akkor kezdhető a szedés, ha a gyümölcs már jól leválik az ágról. Ez a fajta jól szedhető szárával együtt. A szedésnek ez a módja már többször szóba került az elmúlt években, mert ezáltal elkerülhető a rothadás.

Az ’Azura’ kevéssé hajlamos a rothadásra, a kísérleti időszak alatt röviddel a ’Hanita’ előtt, augusztus közepe és szeptember eleje között volt szüretelhető. A termés súlya a ma kívánatos tartományban, 35-50 gramm között van. Minden évben magvaválónak bizonyult a gyümölcs, a gyümölcshús színe az apafajtáéra (’Cacanska Lepotica’) hasonlít. A termés ovális; fajtajellemzője, hogy kissé lapos. Az ’Azura’ minden szortimentből azonnal kitűnik a színe révén. Azonban nemcsak a külső jellemzői kiválóak, hanem az íze is nagyon jó, magas a cukortartalma 20-26% Brix, és savtartalma kellemes. Figyelembe kell venni, hogy az éretlen termés savtartalma elég magas. Ez a fajta kiváló étkezési szilva, ezért csak megfelelő csomagolásban érdemes forgalomba hozni. A fajta eddigi kísérletek alapján kiválóan alkalmas süteménybe. Az ’Azura’ könnyen nevelhető, levélzete egészséges sötétzöld színt mutat. Középkorán virágzik, részben öntermékeny, de mellé porzó fajta telepítése mégis ajánlott. Erre minden korai-középkorai virágzású fajta alkalmas, kiváltképpen a ’Salina’, a ’Hanita’, a ’Haroma’, és akár az itt bemutatott ’Jofela’ is. A sarka-rezisztencia vizsgálat során a fajták csupán csekély levéltüneteket mutattak, a gyümölcs károsodása nem volt tapasztalható, így a fajtát sarka-toleránsként sorolták be. Ez az új fajta bezárja a hézagot a ’Cacanska Lepotica’ és a ’Hanita’ között, továbbá – a nemesítő szándéka szerint- egyesíti az előnyöket: a ’Hanita’ jó ízét, a ’Cacanka Lepotica’ méretével, színével és magvaválóságával. Az ’Azura’ tehát nemcsak látványos- gyümölcs, de a látvány mögött van tartalom is. Aki egyszer már vásárolt ’Azura’ szilvát, újra keresni fogja.

’JOFELA ’ – MAGA S MINŐSÉGŰ, ABSZOL ÚT SARKA -REZISZTENS FAJTA

A sarka-betegség a legveszélyesebb vírusos megbetegedés a gyümölcstermesztésben, és egyre több helyen jelenik meg. Az eddig megfertőződött területeken megállapítható az eddig toleráns fajták fokozódó megbetegedése is. Az okok egyike, hogy a klimatikus feltételek megváltoztak. A károsodás akkor különösen erős, ha már a fiatal fák is érintettek. Sok vidéken sajnos nem tarthatóak már sarka-mentesen a fiatal telepítések. Ezeken a területeken már csak az segíthet, ha a továbbiakban már csupán teljesen sarka-rezisztens fajtákat ültetnek. Eddig világszerte csak a ’Jojo’ volt az a fajta, amely egészséges maradt. A Weil der Stadtbeli (Baden-Württemberg) sarka-kísérleti telepen egy csoportnyi ’Jojo’ fajtájú fa áll immár 20 éve, és még mindig teljesen egészségesek. A fajtát a hohenheimi nemesítések során gén-donorként alkalmazták, hogy az új fajtákba keresztezhessék a hiperérzékenységét, ami a rezisztenciát létrehozza. Időközben már több mind 40 klón található különböző telepek vizsgálati állományában, párhuzamosan a Breisach-beli és a Weil der Stadt-i sarka-kísérleti telepekkel. Az egyik ilyen klón az elmúlt években különösen pozitívan tűnt ki, ezért ’Jofela’ néven fajtavédelemre terjesztették fel. A név kezdő szótagja, a „Jo” jelzi, hogy hiperérzékeny, sarkarezisztens fajtáról van szó.

A klón létrehozásakor a sarka-rezisztens ’Jojo’ fajtát keresztezték a kitűnő ízű, 2000. óta létező ’Felsina’-val. Az utód mindkét szülő pozitív tulajdonságait egyesíti. Az első szüret 2005-ben volt. A 7346. számú magonc termésének minősége különösen jó volt, erősen hiperérzékenység (index 1.0) mellett. Emiatt már a 2006/07-es tél folyamán megtörtént a szaporítása a második szelekciós vizsgálathoz. Ennek a vizsgálatnak a termését 2009-ben szüretelték. A klón tehát nagyon hamar fordult termőre, és a vizsgálat eddigi négy éve alatt a különböző telephelyek mindegyikén magas – nagyon magas hozamúnak bizonyult. A hosszúkásan ovális gyümölcs színe erősen hamvas, alakja a ’Felsina’-éhoz hasonló. A közepes méretű gyümölcs súlya 32-40 gramm, a 2012-beli magas – nagyon magas hozamú évben 35-38 gramm volt. Az érés időszaka augusztus vége – szeptember közepe, azaz a fajta a házi szilvával együtt szedhető. Nagyon egyenletesen érik, hosszabb időn át is a fán maradhat minőségének romlása nélkül. A 2012. év őszén az első gyümölcsöt szeptember 10-én, az utolsót 24-én szedték le ugyanarról a fáról. Hagytak is a fán próbát október 2-ig, a szilva még ekkor is jó/nagyon jó ízű volt. A fajta eltarthatósága 2011-ben is megmutatkozott már. Ekkor a termést egy héten át pincében tárolták; még ezután is szilárd volt a gyümölcs, nem volt rothadás miatti veszteség. Összességében a fajta kevéssé hajlamos a moníliafertőzésre és rezisztens a hőségre. A ’Hauszwetsche Wolff’ 2011-ben 80%-os kárt szenvedett a 35°C-os hőségben, az azonos érési szakaszban levő ’Jofela’–t semmi károsodás nem érte. A mag nagyon jól elválik a sárga-aranysárga gyümölcshústól, amely ropogós, íze pedig zamatos, harmonikus és kiegyenlített. A cukortartalom magas: a legutóbbi négy év során 20,5–23,3 % Brixet mértek. 2012-ben a négy próba-időpontban 22- 24,5% volt a Brix, ami magas/nagyon magas cukortartalmat jelent. Emellett a gyümölcs íze jó/nagyon jó értékelést kapott. A ’Jofela’ kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, de süteményekhez is. A ’Jofela’ növekedése közepes erősségű, ágai lapos lefutásúak, ezáltal könnyen és problémamentesen elérhetők. Levele egészséges, virágzása közép-korai, öntermékeny.

ÚJ KORSZAK KEZDŐDIK

A fajta létrehozásával új korszak kezdődik. Első ízben sikerült az abszolút sarka-rezisztenciát kiváló gyümölcsminőséggel, nagyon jó eltarthatósággal, valamint monília-rezisztenciával összekötni. A két új fajta, az ’Azura’ és a ’Jofela” külső tulajdonságaik, de főleg belső, nagyon magas gyümölcsminőségük révén gazdagítják a piacot. A termelőknek arra ügyelniük kell, hogy éretlenül ne szedjék le a gyümölcsöt. A szilva piacán érett, minőségi gyümölcsre van szükség, csak akkor érhetőek el jó árak, és így lehet a jövőben is jó esélyekkel termelni.

Fordította: Kardos Flóra