Oroszországban igen nagy a kereslet az agrártermékek piacán. Az import értéke 2012-ben elérte a 40 milliárd dollárt. Ez 3%-os növekedést jelentett az előző évhez képest, de a növekedés üteme már csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére 2013 első felében az import újabb 5%-kal növekedett. A legjelentősebb szállító Brazília.

A gyümölcsök és a húsok teszik ki az import legjelentősebb részét, 7,4 milliárd és 6,3 milliárd dollár értékben. A tejtermékek és az italok importja megközelítőleg 3 milliárd dollár. Ezt követik a zöldségek és a halfélék 2,5 milliárd dollár értékben. Oroszország legjelentősebb beszállítója Brazília. Az elmúlt évben a brazil szállítások jelentősen – 4-ről 3 milliárd dollárra – csökkentek. A visszaesés a cukornál jelentkezett. Brazília 2012-ben cukorexportjával más országokat – Indonéziát és Indiát – célzott meg. A legjelentősebb brazil exporttermék a hús, amely az orosz importban 60%-ot tesz ki. A második legnagyobb beszállító az agrártermékek oroszországi piacán Németország. A német termékek palettája színesebb, mint a braziloké, de a hústermékek ugyanúgy a legnagyobb arányt képviselik. A német export Oroszországba 2012-ben kis mértékben csökkent, és ez 2013 első félévében tovább folytatódott (-9%). A harmadik legfontosabb exportőr az orosz piacra az Amerikai Egyesült Államok. Az előző évekhez képest 2012-ben nőtt az innen származó import, elérte a 2 milliárd dolláros értéket. Az összes importtermék felét a tejtermékek adják, így ez a meghatározó. 2013-ban a 2012-es fellendülésnek nyoma sem maradt (-15%). A beszállítók sorában a negyedik és ötödik helyen Ukrajna és Fehéroroszország áll. Az ukrán export 2012-ben stabilizálódott.

A kakaó és a tejtermékek a fő árucikkek. Oroszország importjában 2012-ben jelent meg először Fehéroroszország, mintegy 1,8 milliárd dollárral. Ugyanakkor Fehéroroszország ennél jóval többet exportál, 2012-ben 4 milliárd euró volt az oroszországi értékesítése. Ez többnyire reexporot jelent, többek között Törökországból, Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból és feltehetően az Egyesült Államokból. A legnagyobb növekedés 2013 első felében a török importot jellemezte (+38%), amely főként zöldség- gyümölcsfélékből állt. Hollandia a hatodik beszállító, a legjelentősebb tételt a dísznövények jelentik, értékesítésük 2012-ben 1,8 milliárd dollárt tett ki. A dísznövények mellett még jelentős mennyiségben kerül zöldség és tejtermék is Hollandiából Oroszországba. Az orosz agrárimportban Hollandia már 5%-os részesedést mondhat magáénak. Egymilliárd dollárt meghaladó mértékben szállít Oroszországba Kína (1,6 milliárd), Franciaország, Törökország, Spanyolország, Lengyelország, Olaszország, Ecuador és Norvégia.

FreshPlaza