Európa növényházi paprika termesztése a déli régióra koncentrálódik, az irányadó fejlesztések mind a fajtahasználatban, mind a termesztés technológiában ebből a régióból indulnak. Dél-Európában is a meghatározó fajtatípus a kaliforniai paprika. A Syngenta hagyományos tavaszi paprika napján érdekes adatokat tudhattunk meg erről a szegmensről és az európai trenedekről.

A paprika piac jellemzői A teljes paprika piac összes értéke a vetőmag forgalom alapján 2014-ben 156 millió dollár volt, 2019-re 186 millió, 2024-re 220 millió dollár értéket várnak. Öt évenként kb. 3,5% piaci növekedést jósolnak a szakemberek. Európában a termőterület és a megtermelt érték aránya különböző országonként. A fajlagos megtermelt érték messze Hollandiában a legnagyobb, míg Romániában a legalacsonyabb. Hazánk a középmezőnyben helyezkedik el. (1. táblázat) A blocky típusú paprikát ún. passzív (fűtetlen) házakban három ország állítja elő nagyrészt a világon: Mexikó (3000 ha), Spanyolország (7500 ha) és Izrael (1800 ha). Az aktív (fűtött) növényházi terület Hollandiában a legnagyobb erre a célra, 1200 hektár. A kaliforniai paprika szegmens növekszik, különösen Mexikóban, mivel az áruházláncok ott termeltetik meg a zöldségféléket az Egyesült Államok piacára.

A dél-európai piacon is a kaliforniai paprika típus a domináns, részesedése a teljes mintegy 50 millió dollár értékből 32%. Növekvő piac jellemzi a kápia típust, a lokális, tradicionális fajtatípusok termelése stabil, a fehér tölteni való paprika kivételével, ami kissé vesztett piaci részesedéséből. (1. ábra) A kelet-európai paprika piac is a becslések szerint, enyhén fejlődni fog: * a vetőmag forgalom alapján A kelet-európai piacra a nagyfokú szétaprózódás jellemző, sok egyedi, tradicionális típusú paprikát termelnek. Legfontosabb szegmensek: a kápia, Dulce Italiano és a fehér töltenivaló típusok. Az európai paprika piacon jól körülhatárolható folyamatok, trendek figyelhetők meg. Mivel mindenütt nő az áruházláncok szerepe az értékesítésben, így javul a termék minősége, mivel első osztályú árut, folyamatos szállítással, nagy mennyiségben igényelnek. Ezt a követelményt csak jól szervezett termelői csoportosulások tudják kielégíteni, így fokozódik a termelői integráció. Egyre fontosabb az élelmiszerbiztonság. A termelői beruházások legfőbb célja a hatékonyság növelése, így pld. a munkaerő, energia igény csökkentése. A termelők a könnyen előállítható, rezisztens fajtákat keresik. Változnak a fogyasztói igények is, egyre népszerűbbek a kényelmi termékek, a félkész saláták, közvetlenül fogyasztható ún.”snack” paprikák.

A blocky paprika termesztés jellemzői

A blocky paprikát Spanyolországban 6000 hektáron termelik, ebből 4600 hektáron pirosra és 1200 hektáron sárgára érőt. Almeriában hosszú kultúrában, erős növekedésű fajtákkal, őszi ültetéssel dolgoznak, míg Murciában később ültetnek, hidegtűrőbb, rövidebb tenyészidejű és ízközzel rendelkező fajtákat használnak. A blocky paprikát főként exportra szánják, 33% Németországba, 12% Olaszországba, 10% Hollandiába, 7% Egyesült Királyságba, 5% Lengyelországba, 2–2% Csehországba, Portugáliába, Svájcba, Svédországba, 10% egyéb országokba kerül. Izraelben a paprikát gyakran sivatagos területen, fólia sátrakban vagy hálóval takart házakban termelik. Ilyen az Arava völgy, ahol évente 20–50 mm eső esik, augusztusban az átlagos napi párolgás 14 mm, ez januárban 3 mm. A hőmérséklet januárban 5–25, augusztusban 25–40°C lehet. A páratartalom júniusban 17%, decemberben 63%. Gyakoriak a homokviharok. A völgy a tenger szint alatt 400 m-re fekszik. Thaiföldről érkezett vendégmunkások dolgoznak. Főbb export piacok Oroszország – 50%, Nyugat-Európa – 20%, USA – 15% és 15% egyéb országok. Az amerikai piacra két úton szállítanak: 2 nap alatt repülőn – 7,5 EUR/ 5kg, míg hajón 20 nap alatt 3,5 EUR/5 kg költséggel. Az utóbbi két évben a terület 2000 hektárról 1400 hektárra csökkent az orosz embargó hatása miatt. (2. táblázat)

A blocky paprika piacon új szereplő Marokkó, ahol az utóbbi 9 év alatt megtízszereződött a termelés. Egyiptomban a bizonytalan helyzet miatt megtört a fejlődés. A biológiai védekezés a paprika hajtatásban szinte 100%-os Spanyolországban.

A paprika fajtanemesítés kihívásai

A Syngenta paprikanemesítési programja a blocky típusra koncentrál. Fő céljuk a termés eltarthatóságának javítása, mind a szedés előtti időszakban, mind pedig a szedés után a hűtőházban. A főbb rezisztencia fejlesztések a tobamovírus rezisztencia (Tm2,3) mellett a fonálféreg (Me), a paprika lisztharmat (PM) és a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) ellenállóság beépítése az új fajtákba. A termés eltarthatóságát javítja a maradandó sárga érett szín (SYN gén) beépítése a sárgán szedett fajtákba, mivel abban az esetben nem fordul éretten narancsszínbe a termés. A téli termesztéshez a hidegtűrő alanyok nemesítése is fontos. Új trend a „snack” paprika fogyasztás, így a blocky típusban is előállított kis, magnélküli fajta egyedülálló fejlesztést ígér.

Lejegyezte:
LEDÓNÉ DR. DARÁZSI HAJNALKA